ponedeljak, 01.03.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
nedelja, 09.12.2018. u 11:15 Dejan Spalović
RAZGOVOR NEDELjE: MARKO ĐURIĆ, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

KFOR bi morao da razoruža kosovsku paravojsku

Ispod sloja javnih osuda, Priština ima podršku svojih sponzora za bezumene mere kojima žele da slome otpor Srbije
(Фото Анђелко Васиљевић)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić smatra da bi razumna odluka bila da Priština momentalno ukloni protivpravne i anticivilizacijske trgovinske blokade za robu iz centralne Srbije.

U razgovoru za „Politiku” ističe da ako u Prištini ima razuma oni se ne bi ni odmetnuli putem destabilizacije i eskalacije od koje nikakve koristi ne mogu imati ni Srbi ni Albanci.

Zašto to do sada Priština nije uradila, iako su Vašington i Brisel, bar javno, osudili ovu meru i zatražili da se ukine?

Svedoci smo svakodnevnih javnih poziva iz uticajnih svetskih prestonica da se takse povuku. Međutim, činjenica da Priština to još nije učinila opravdano budi sumnju da oni ispod tog sloja javnih osuda zapravo imaju tajnu podršku svojih sponzora da istraju u bezumlju. Priština nikada nije delovala samostalno, taj deo naše teritorije je pod potpunom kontrolom moćnih zapadnih država, pre svega SAD, i samo neko potpuno naivan i neobavešten može da misli da albanski politički lideri imaju nekakvu autonomiju odlučivanja.

O čemu je reč?

Bojim se, dakle, da je ovde reč o sinhronizovanom pritisku na Srbe na Kosovu i Metohiji da se isele i na Srbiju da prizna protivpravni pokušaj secesije dela svoje teritorije. Mogu samo da im svima još jednom poručim: niti će Srbi iseliti pod ovakvim pritiscima, niti će Srbija odustati od svojih vitalnih državnih i nacionalnih interesa.

Koliko su Amerika i EU iskrene u navodnim pritiscima na Prištinu da ukine robnu blokadu?

Ne sumnjam da pojedini političari iskreno pozivaju Prištinu na deeskalaciju, ali suština je da oni koji stvarno kontrolišu prilike na terenu, a to nisu nužno demokratski izabrani predstavnici stranih država ili zvanični predstavnici EU, očito imaju neku svoju skrivenu agendu. Činjenica je da problemi na Kosovu i Metohiji ne mogu da se reše zanemarivanjem interesa stranog faktora, ali to se ne može učiniti tako što će Srbi iz naše južne pokrajine nestati preko noći ili Srbija naterati da se odrekne svakog prava na svoju južnu pokrajinu.

Šta je cilj ove blokade?

Blokada treba da nemilosrdnim onemogućavanjem iole normalnog života našem narodu na Kosovu i Metohiji poruči da je svaki otpor samovolji Prištine besmislen i da je svako insistiranje na poštovanju kolektivnih prava Srba unapred osuđeno na propast. Priština demoralisanjem našeg naroda želi da izazove novi talas iseljavanja, jer na etnički čistom samoproglašenom Kosovu pitanje prava Srba ne bi ni postojalo kao problem. S druge strane, Beograd se trgovinskom blokadom izlaže velikim gubicima i pretpostavka onih koji su osmislili ovakvu strategiju jeste da ćemo mi pristati na sve kako bismo izbegli ekonomsko iznurivanje.

Da li će privremene kosovske institucije uspeti u toj nameri?

Neće. Kao što rekoh, ni jedno ni drugo se neće desiti. Priština ima i keca u rukavu, a to je formiranje takozvane kosovske vojske, i ako sve što su namerili ne uspe oni će povući i taj adut. To onda znači ne samo političku, već i veoma opasnu bezbednosnu destabilizaciju.

U kakvom je stanju pregovarački proces i da li je briselski dijalog mrtav?

Pre bih rekao da je pregovarački proces na ledu, jer verujem da će, ipak, svi shvatiti da nema drugog načina da se problemi i nesuglasice na Kosovu i Metohiji reše. Mi svakako od dijaloga nismo odustali, to je jednostrano učinila Priština.

Osim robe, kosovske vlasti su onemogućile da u pokrajinu uđe i humanitarna pomoć, a onemogućen je ulazak i košarkašima Partizana koji su trebali da odigraju prijateljsku utakmicu. Da li to Priština pravi zid prema Beogradu?

To samo potvrđuje da Priština ovim putem nije krenula da bi zaštitila svoje ekonomske interese, već da su prava meta Srbi na u pokrajini, koje treba izolovati i getoizirati. Neverovatno je da čitav zapadni svet žmuri pred ovakvim divljačkim kršenjem osnovnih ljudskih prava našeg naroda u pokrajini.

Koliko će Priština biti izolovana ukoliko nastavi da vodi politiku suprotno interesima Zapada?

Ne mislim da su oni ikada vodili politiku suprotnu interesima zapada. Oni veoma dobro fingiraju gde je njihova lojalnost i jedina im je briga da ne izgube podršku SAD, odnosno pojedinih političkih i bezbednosnih krugova u SAD. Kažem fingiraju, jer njihova lojalnost je lažna i prevrtljiva, i baš kao što su nekada kačili slike Envera Hodže danas kače slike nekih drugih, a sutra će nekih trećih.

Premijer takozvanog Kosova Ramuš Haradinaj kaže da će povući takse kada Beograd prizna nezavisnost Kosova. Planira li Beograd da to uradi?

S Beogradom se tako ne razgovara. Možda su neke prethodne vlasti u Srbiji bile sklonije da popuštaju pod ultimatumima, ali sa predsednikom Vučićem i ovom vladom se tako ne može razgovarati. Mi nećemo priznati jednostrano proglašenu nezavisnost naše južne pokrajine, i ne znam treba li to nekome i da nacrtam da bi shvatio.

Privremene kosovske institucije najavile su za 14. decembar formiranje pravojske Kosova. Koliko je ova mera opasna po lokalne Srbe u enklavama i pre svega sever Kosova?

Osim što je nezakonito, u suprotnosti s Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom 1244, kojima je okončan rat na Kosovu i Metohiji, ali i u suprotnosti s ustavom koji je Priština sama donela, najavljeno formiranje vojske je opasnost po čitav region. Kfor bi, zaista, ako ćemo se držati međunarodnog prava, morao da razoruža svaku albansku paravojsku na KiM, a ne da pomaže formiranje takvih snaga. Ne možete neodgovornim i devijantnim tipovima dati oružje u ruke i očekivati da će ga oni koristiti samo za egzercire. Podsetiću vas da oni nameravaju da deo tih falangi upute na sever KiM. Ne moram da vam objašnjavam koliko to može biti opasno.

Haradinaj tvrdi da se paravojska formira da bi obezbeđivala mir u Avganistanu i Iraku, a ne zbog severa Kosova... Od kada je to OVK, koja je preteča kosovske paravojske, postala mirotvorna?

Albanci već jesu angažovani u Avganistanu i Iraku, ali na strani Al Kaide i Islamske države. Valjda Haradinaj hoće da ide tamo da razoružava svoje sunarodnike i dojučerašnje prijatelje iz terorističkih ćelija UČK. Samoproglašeno Kosovo je, kako bi rekli mladi, postalo „apsurdistan”, i svaki put kada pomislimo da u Prištini više nemaju prostora za nova ludila, oni nađu način da nas iznenade.

Da li će Beograd reagovati ukoliko Priština pošalje takozvanu vojsku na sever pokrajine?

Predsednik Aleksandar Vučić je, kao glavnokomandujući vojske, jasno poručio da Srbija nikome neće dopustiti nove „Bljeske” i „Oluje” i to svakom pametnom treba da bude dovoljno. Mi ne želimo sukobe ni sa kim, posebno ne s NATO-om i SAD, ali Srbi nikada nisu na kolenima čekali da ih neko istrebi.

Ukoliko trgovinska blokada potraje, kako ćete pomoći Srbima na severu pokrajine?

Postoje načini... Ako ne može preko prelaza koje su nam uspostavili Tadić i Jeremić, onda može nekim drugim putem. Sve to pod uslovom da Kfor ne odluči da se aktivnije angažuje kao vojno krilo prištinskih separatista i hermetički zatvori čitavu administrativnu liniju između centralne Srbije i Kosova i Metohije. I u tom slučaju ostali bi nam razni humanitarni kanali, ali nadam se da stvari neće otići toliko daleko.

Ima li načina da se pomoć dostavi i Srbima iz enklava?

Južno od Ibra je situacija u tom smislu teža nego na severu KiM, ali naš narod u Pomoravlju, na centralnom Kosovu u Metohiji i Sirinićkoj Župi, kao i naša goranska braća u Gori, već su pronašli načine da opstanu u uslovima potpune getoiziranosti. Priština, međutim, i nije u sve ovo ušla zato što joj smeta nekoliko desetina srpskih i goranskih sela i zaselaka u potpunom albanskom okruženju. Njihova meta i cilj je oduvek bio sever.

Da li ima novih informacija oko ubica Olivera Ivanovića?

To bi trebalo da pitate nadležne organe u čiji rad ja ne bih smeo da se mešam. Mogu samo kao posmatrač i pravnik da primetim da od Prištine nismo dobili nikakvu saradnju, materijalne dokaze ili informacije. Kada neko nešto skriva, a Priština to čini, opravdano je da se zapitate zašto se to radi.

Kako komentarišete optužbe koje stižu iz opozicije da je Radojičić ubica Ivanovića ili da on ima veze s ubistvom?

Razumem zašto je Prištini taj čovek meta. Digli su svu svoju specijalnu policiju da bi došli u severnu Kosovsku Mitrovicu da pogube Radojičića i mrtvom mu prikače odgovornost za ubistvo Olivera Ivanovića.

Šta bi time konkretno Priština dobila?

Tim udarcem ubili bi tri muve: skinuli bi sa sebe ili nekog drugog odgovornost za taj zločin, i uklonili bi čoveka koji je jedan od simbola otpora srpskog naroda na severu KiM, nekoga ko je operativno sposoban da sugrađane organizuje da se odupru svakoj opasnosti. Naravno, pogubljenje Radojičića bilo bi i u funkciji trajnog diskreditovanja Srpske liste, čiji je on potpredsednik. Dakle, razumem motive Prištine, ali ne razumem kakve motive može imati srpska opozicija, osim ako nisu isti kao motivi Prištine. Doduše, naša opozicija ima još jedan bitan motiv, a to je njihova opsesivna fokusiranost na predsednika Vučića, zbog čega je i njihova glavna politička taktika učestvovanje u svakom zamešateljstvu koje bi posredno ili neposredno naškodilo njegovom rejtingu. Takva taktika političke borbe je i budalasta i neodgovorna prema Srbiji i Srbima na KiM.

SNS želi pobedu na lokalnim izborima

Kao potpredsednik SNS-a, kakve rezultate očekujete na lokalnim izborima 16. decembra u Lučanima, Kuli, Kladovu i Doljevcu?

Kao potpredsednik Glavnog odbora SNS-a očekujem najbolji rezultat za svoju stranku. Mi smo najveća politička organizacija u Srbiji i regionu, i naša infrastruktura je daleko najbolja. Naši aktivisti su razgovarali s građanima, predočavali im politiku naše stranke, njenu državotvornu prirodu, i verujem da će SNS svuda dobiti veliku podršku. SNS želi pobedu na lokalnim izborima kako bi naše opštine izlečila od pustoši koju su za sobom ostavile štetočinske vlasti Demokratske stranke i njenih satelita. Očekujem, međutim, pre svega pobedu demokratije, odnosno da se građanima dozvoli da slobodno biraju svoje predstavnike. To znači da od opozicije očekujem da se uzdrži od proizvođenja veštačkih kriza i stvaranja napetosti i zle krvi među građanima. Srbiji u ovakvom trenutku tako nešto svakako ne treba. Opozicija demokratiju izvrgava ruglu i time što na izborima učestvuje selektivno, zavisno od procene mogućih rezultata. Tako i ne idu na izbore u opštinama gde nemaju nikakve šanse, i to nema veze sa, kako oni tvrde, nefer uslovima, već sa činjenicom da građani nisu oboleli od amnezije i sećaju se veoma živo i bolno svih njihovih malverzacija i krađa.

Komеntari19
1aed9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

crosdu
Kao i uvijek prodaje se magla. Jednostavno, voljela Srbija ili ne, Kosovo je priznato kao država. Je li to priznanje učinla Uganda ili ne, ili pak učinila pa povukla to je ne bitno. Takve gluposti su važne samo Dačiću. Kao i svaka država Kosovo ima pravo na vlastitu vojsku. Pregovori nisu bili za dokinuće suvereniteta Kosova, već za normalizaciju odnosa dviju suverenih država. To što Srbija radi, pa to su obične gluposti, koje se evo sad Srbiji obijaju o glavu.
Урош
Више не знам ко је ироничан, а ко стварно ограничен.
sarmica
Moze, ako hoce
dragan
Znaci kfor koji obucava i naoruzava siptarske teroriste bi trebao iste i da razoruza i uzme im oruzje koje im je stiglo iz zemalja istih koje i kontrolisu kfor? Ajde decko saberi se. Onaj Haradinaj sto puta kaze da im usa vodi spoljnu politiku i ti sada ocekujes da isto urade nesto po pitanju oruzja i taksi,a isti im salju oruzje i smislili te takse. I rto niko od vas ne sme jasno i glasno da kaze
Blizanac
KFOR treba sto pre da reaguje na siptarske bahate planove!

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja