nedelja, 20.09.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
sreda, 12.12.2018. u 14:41 P.O.

Hapšenja zbog zloupotreba policije, sindikata i pi-ar agencija

(Фото МУП Србије)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Poreskom policijom i nadležnim tužilaštvima, u cilju suzbijanja finansijskog kriminala i korupcije u više odvojenih akcija uhapsili su deset osoba, dok su protiv još četiri osobe podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Oni se sumnjiče da su izvršili više krivičnih dela od 2013. godine do danas kojim su oštetili budžet Republike Srbije, pravna i fizička lica za više od milion evra, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Osumnjičeni se terete da su izvršili krivična dela trgovina uticajem, zloupotreba službenog položaja, primanje mita, zloupotreba položaja odgovornog lica, udruživanje radi vršenja krivičnog dela, poreska utaja i  nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Među osumnjičenima su tri policijska službenika, bivši rukovodilac u „Telekomu Srbije“, ovlašćeno lice Sindikata železničara Srbije, bivše odgovorno lice „Komercijalne banke“ i drugi.

Policajac osumnjičen da je upozorio osuđenika da beži

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu uhapsili su N. Đ. (1990), policijskog službenika Policijske uprave u Kraljevu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

On je osumnjičen da je 7. decembra 2018. godine upozorio jednog muškarca da je u Policijsku upravu u Kraljevu stigla naredba za privođenje njegovog sina radi izdržavanja kazne zatvora.

Policijski službenik mu je, kako se sumnja, rekao da prenese sinu da se sakrije, jer će ga policija tražiti, što je on i učinio, nakon čega je njegov sin postao nedostupan policijskim službenicima. Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu.

Sindikalci se sumnjiče za zloupotrebe sa mobilnim telefonima

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, uhapsili su B. M. (1964), ovlašćeno lice Sindikata železničara Srbije, S. V. (1982), bivšeg rukovodioca u preduzeću «Telekom Srbija», A. D. (1986) i J. M. (1982) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Po nalogu tužilaštva, krivična prijava u redovnom postupku podneta je i protiv četrdesetpetogodišnjeg muškarca. Osumnjičeni B. M. se tereti da je organizovao kriminalnu grupu, koja je u periodu od 2016. godine do maja ove godine zloupotrebljavajući mogućnosti „Telekoma“ koje se odnose na provere i prodaju paketa, koji uključuju mobilne telefone veće vrednosti, protivpravno prisvojila oko 160.000 evra.

On je osumnjičen da je iskorišćavanjem svog ovlašćenja za posredovanje i zastupanje Jedinstvene sindikalne organizacije (JSO TKS) i položaja ovlašćenog lica Sindikata železničara Srbije za realizaciju ugovora, a u okviru poslovne saradnje sa „Telekomom Srbije“, podnosio zahteve za kupovinu paketa koji uključuje dobijanje mobilnih telefona. Potom je, kako se sumnja, preuzimao pakete, u okviru kojih i telefone marke „ajfon“ i „samsung“ velike vrednosti, bez ispunjavanja ugovornih obaveza prema „Telekomu“.

Telefone su, kako se sumnja, ostali članovi grupe potom prodavali fizičkim licima, a sa druge strane zaključivali fiktivne ugovore koristeći identitete drugih fizičkih lica, državljana Republike Srbije, bez njihovog pristanka i znanja.

Osumnjičeni S.V. se tereti da je u informacionom sistemu „Telekoma“, koristeći svoja ovlašćenja, proveravao da li ova lica čiji je identitet bio zloupotrebljavan, mogu zaključivati ugovore sa „Telekomom Srbija“, o čemu je obaveštavao organizatora grupe. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Policajci štitili osumnjičenog za nasilje u porodici

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su D. J. (1972), rukovodilac u Policijskoj upravi za grad Beograd, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem i zloupotreba službenog položaja.

Takođe, protiv tridesetšestogodišnjeg policijskog službenika Policijske stanice Zvezdara zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja, po nalogu tužilaštva, podneta je krivična prijava u redovnom postupku.

Uhapšeni D.J. je osumnjičen da je 1. novembra ove godine policijskom službeniku PS Zvezdara rekao da ne preduzima mere iz svoje nadležnosti prema jednom muškarcu, za kojim je bila raspisana potraga zbog krivičnog dela nasilje u porodici.

Izvršenim proverama u PS Zvezdara utvrđeno je da se po predmetu nije postupalo u skladu sa zakonom, a policijski službenik je osumnjičen da je svesno obustavio dalji rad po navedenom predmetu.

Uhapšeni D.J. je osumnjičen i da je u 16 situacija neovlašćeno pristupao podacima građana u sistemu JIS MUP-a i iste saopštavao trećim licima. Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Pripadnik MUP-a uhapšen zbog mita

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su N. K. (1977), zaposlenog u Sektoru za materijalno - finansijske poslove MUP-a, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio tri krivična dela primanje mita.

On je  osumnjičen da je od odgovornih lica dva preduzeća i još jednog muškarca  u više navrata zahtevao i primao novac, kako bi im, omogućio uvid i dostavio deo poslovne i finansijske dokumentacije Sektora za materijalno - finansjike poslove MUP-a koja se odnosi na postupke prodaje sekundarnih sirovina, vozila i slično, a kako bi na osnovu tako dobijenih informacija ova lica u budućim, planiranim, postupcima stekla povoljniji status u odnosu na druga pravna lica prilikom učešća u navedenim postupcima.

Uhapšeni je, kako se sumnja, na ovaj način sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 62.000 dinara. Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Osumnjičeni da su oštetili budžet za oko 50 milina dinara                                                               

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu, u saradnji sa Poreskom policijom i po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Kragujevcu, uhapsili su K. S. (1983), rukovodioca u preduzeću „Trade exspress”, i B. G. (1985), zaposlenog u ovom preduzeću, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili tri krivična dela poreska utaja. Zbog sumnje da je počinio ista krivična dela raspisana je potraga za S. M. (1973), odgovornim licem preduzeća „Trade exspress“.

Oni su osumnjičeni da, u periodu od januara 2016. do kraja 2017. godine, u poreskim prijavama nisu prikazali proizvodnju i isporuku betona, prodaju frakcija peska i nabavljenih polovnih automobila iz inostranstva, pri čemu novac od prodaje nije uplaćen na poslovni račun preduzeća. Na taj način su, kako se sumnja, izbegli plaćanje poreza po više osnova, čime je oštećen budžet Republike Srbije za iznos od 49.759.676 dinara. 

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu.

Nema dokaz o poreklu tone duvana

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Čačku uhapsili su I. M. (1975) iz Obrenovca zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Prilikom pregleda vozila, marke „fiat skudo“, kojim je upravljala osumnjičena, u mestu Preljina, pronađeno je 1.043 kilograma rezanog duvana namenjenog nelegalnom tržištu, za koji osumnjičena nije imala dokaz o poreklu. Na ovaj način ona je, kako se sumnja, oštetila budžet Republike Srbije za 5.434.134 dinara.

Osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedena Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku.

Zloupotreba sa pi-ar uslugama za „AMS osiguranje” i „Komercijalnu banku”

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv odgovornog lica agencije za komunikacije i odnose s javnošću „Tanya Communications“ zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Ona se sumnjiči da je u periodu od 2013. do kraja 2015. zaključila tri ugovora o pružanju marketinških, reklamnih usluga i usluga promocija u medijima za firmu „AMS Osiguranje“ i za to ispostavila fakture ovo preduzeću, po kojima je izvršeno plaćanje u ukupnom iznosu od 2.900.000 dinara na račun njene agencije, a na ime usluga koje inače nisu izvršene.

Kako se sumnja, ova novčana sredstva potom je prenela na račune drugih agencija i pravnih lica, na koji način im je pribavila protivpravnu imovinsku korist, a čime je oštetila „AMS Osiguranje“.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv odgovornog lica jednog sektora u „Komercijalnoj banci“, dok su raspisali potragu za A. P. (1962), bivšim odgovornim licem „Komercijalne banke“, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Oni su osumnjičeni da su tokom 2016. godine favorizovali agenciju „Kreab“ iz Stokholma da ista bez sprovođenja postupka javne nabavke, dobije posao o pružanju usluga korporativnog i finansijskog PR-a u postupku privatizacije „Komercijalne banke“.

Osumnjičeni A.K. se tereti da je nakon toga, prilikom davanja saglasnosti o angažovanju pomenute agencije, na sednici Izvršnog odbora „Komercijalne banke“ doveo u zabludu članove da navodno poseduje saglasnost Vlade Republike Srbije i drugih većinskih akcionara, kako bi odobrili zaključivanje ugovora sa agencijom, iako je u tom trenutku već bio na snazi Ugovor o angažovanju privatizacionog savetnika zaključen između Republike Srbije i „Nomura International PLC“, kojim su  bile predviđene marketinške aktivnosti vezane za postupak privatizacije banke.

Oni su na ovaj način oštetili „Komercijalnu banku“ za 45.548.555 dinara.

 

Komentari2
263b2
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

prevareni kupac
Da li hoćete da objavite mućke pojedinaca iz Tehnomanije.Sve po zakonu a nije .Posedujem dokumentaciju.
Павле И. Премовић
Американци имају најједноставнији правни начин за откривање утаје пореза. Питају власника ако купује за повећу готовину или улаже у банку такву готовину да ли је платио порез на те паричке. А потом долази оно: оклен ти, бре, ти новци?

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja