utorak, 15.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 21:15

Ombudsman i Incko oprečno o zastavi Srpske

Dok Ljubinko Mitrović smatra da pravni akti ne zabranjuju unošenje obeležja RS u Predsedništvo BiH, visoki predstavnik ocenjuje da je zakon protiv toga
Autor: Mladen Kremenovićsreda, 12.12.2018. u 17:03
При­јем за ам­ба­са­до­ра Ср­би­је у време док је за­ста­ва РС би­ла у са­ли Пред­сед­ни­штва (Фо­то Пред­сед­ни­штво БиХ)

Od na­šeg stal­nog do­pi­sni­ka

Ba­nja­lu­ka – Ot­ka­ko je u Mi­lo­rad Do­dik još u iz­bor­noj kam­pa­nji na­ja­vio da u Pred­sed­ni­štvu BiH ne­će se­de­ti uko­li­ko u pro­sto­ri­ja­ma ne bu­de is­tak­nu­ta i za­sta­va RS, ne pre­sta­ju pre­pir­ke oko to­ga ima li en­ti­tet­skim obe­lež­ji­ma me­sta u za­jed­nič­kim or­ga­ni­ma BiH. U njih su se sa­da, opreč­nim sta­vo­vi­ma, uklju­či­li i vi­so­ki pred­stav­nik u BiH Va­len­tin In­cko, ko­ji je po­dr­žao bo­šnjač­ko-hr­vat­sko mi­šlje­nje o to­me, i om­bud­sman za ljud­ska pra­va BiH Lju­bin­ko Mi­tro­vić, ko­ji se ni­je iz­ri­či­to iz­ja­snio ali je oce­nio da za­kon ne zah­te­va za­bra­nu za­sta­ve RS na tom me­stu.

In­cko je, pak, iz­ja­vio da je po­sto­je­ći za­kon ja­san i pro­tu­ma­čio ga ta­ko da je za­klju­čio ka­ko u in­sti­tu­ci­ja­ma BiH mo­že da bu­de is­tak­nu­ta sa­mo za­sta­va BiH. Me­di­ji­ma je is­pri­čao da se Kan­ce­la­ri­ja vi­so­kog pred­stav­ni­ka (OHR) una­pred in­te­re­so­va­la da li će na ne­dav­noj sed­ni­ci Sa­ve­ta za spro­vo­đe­nje mi­ra u BiH (PIK) bi­ti za­sta­va RS i da su pred­stav­ni­ci te kan­ce­la­ri­je po­ra­ni­li pre te sed­ni­ce ka­ko bi pro­ve­ri­li „ima li za­sta­ve”. 

„Mi ni­smo tra­ži­li, mi smo oče­ki­va­li da se po­štu­je Za­kon o za­sta­vi BiH, ko­ji je na­met­nuo vi­so­ki pred­stav­nik, a ko­ji je on­da i usvo­jen”, re­kao je In­cko. 

Vi­so­ki pred­stav­nik je, do­du­še, is­ta­kao da, prem­da po slo­vu za­ko­na u in­sti­tu­ci­ja­ma BiH, kao i na sa­stan­ci­ma s me­đu­na­rod­nim in­sti­tu­ci­ja­ma, „mo­že bi­ti sa­mo jed­na za­sta­va”, i taj se za­kon mo­že me­nja­ti.

„Za­kon o za­sta­vi BiH ne ure­đu­je pi­ta­nje uno­še­nja za­sta­ve RS u Pred­sed­ni­štvo BiH, pa iz to­ga pro­is­ti­če da je do­zvo­lje­no sve što ni­je iz­ri­či­to za­bra­nje­no”, za­u­zeo je dru­ga­či­ji stav om­bud­sman Mi­tro­vić, ka­ko je pre­ne­la Ra­dio-te­le­vi­zi­ja RS.

Ka­bi­net Mi­lo­ra­da Do­di­ka, no­vog pred­se­da­va­ju­ćeg Pred­sed­ni­štva BiH, od­mah na­kon što je on pre­u­zeo tu du­žnost po­sta­vio je za­sta­vu RS u hod­ni­ku ove in­sti­tu­ci­je. Ne­ko­li­ko sa­sta­na­ka, kao što je bio pri­jem za am­ba­sa­do­ra Sr­bi­je, i odr­ža­no je u sa­li is­pod za­sta­ve Re­pu­bli­ke Srp­ske. Ali, po­tom je na red do­šla sed­ni­ca PIK-a, u či­jem su sa­sta­vu am­ba­sa­do­ri va­žnih ze­ma­lja. Do­dik se s nje uda­ljio uz ob­ja­šnje­nje da u pro­sto­ri­ja­ma gde se sed­ni­ca odr­ža­va ne­ma is­tak­nu­tih obe­lež­ja RS, en­ti­te­ta ko­ji, ka­ko je re­kao, po Usta­vu BiH za­jed­no sa Fe­de­ra­ci­jom BiH či­ni BiH. 

„U Usta­vu BiH pi­še da se BiH ’sa­sto­ji’ od dva en­ti­te­ta”, ka­že Do­dik. 

Iz RS ne­go­du­ju i zbog to­ga što je u za­jed­nič­kim or­ga­ni­ma BiH, osim za­sta­ve ce­lo­kup­ne dr­ža­ve, fak­tič­ki ipak is­tak­nu­ta za­sta­va jed­nog en­ti­te­ta – Fe­de­ra­ci­je BiH. Na­i­me, ka­ko se na­po­mi­nje u Srp­skoj, ma­da je Ustav­ni sud BiH 2006. od­bio Fe­de­ra­ci­ji BiH pra­vo da ona za­sta­vu s lji­lja­nom i ša­hov­ni­com no­si kao svo­ju, ni­su us­pe­li po­ku­ša­ji da se usvo­je no­vi sim­bo­li tog en­ti­te­ta. Od ta­da Fe­de­ra­ci­ja BiH ko­ri­sti sim­bo­le BiH kao svo­je, što zna­či da u or­ga­ni­ma BiH jed­na te ista za­sta­va pred­sta­vlja obe­lež­je BiH, kao i Fe­de­ra­ci­je BiH. 

Po­sto­je­ći iz­gled za­sta­ve RS ni­je spo­ran sa sta­no­vi­šta nje­ne ustav­no­sti. Ali, Želj­ko Kom­šić, hr­vat­ski član Pred­sed­ni­štva BiH, na kon­fe­ren­ci­ji za no­vi­na­re u Sa­ra­je­vu s Ba­ki­rom Izet­be­go­vi­ćem, li­de­rom SDA, is­pri­čao je ne­dav­no ka­ko on ide s jed­ne, a Še­fik Dža­fe­ro­vić s dru­ge stra­ne Pred­sed­ni­štva BiH, „pa ko pre stig­ne” – ski­ne za­sta­vu RS. Do­du­še, od­mah po­tom je tu iz­ja­vu re­la­ti­vi­zo­vao kao ša­lu, ob­ja­šnja­va­ju­ći sad „ozbilj­no” da ne zna ko ukla­nja za­sta­vu.

Po­sla­ni­ci Do­di­ko­ve stran­ke na­ja­vi­li su da će usko­ro otvo­ri­ti pi­ta­nja is­ti­ca­nja za­sta­ve RS u par­la­men­tu BiH, a da oče­ku­ju da se o to­me ras­pra­vlja i u Sa­ve­tu mi­ni­sta­ra BiH. To je ju­če po­tvr­dio po­sla­nik i SNSD-a u Pred­stav­nič­kom do­mu Par­la­men­tar­ne skup­šti­ne BiH Sta­ša Ko­ša­rac.

 


Komentari8
9e685
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Драган
Ма, какав закон? Миле је закон!
buki
Mogu misliti koliko zele Srbe, kad ne mogu ni zastavu da im gledaju. Jadna Bosno sta ti napravi SAD I EU, a kao da je juče bilo, kad smo se u okviru bratskih susreta četiri opstine, tako lepo druzili sa Muslimanima i Srbima u Ilijasu.
tuzni srba
Jedino sto se medusobno iskljucuje jeste cinjeca da je BiH drzava i clan UN-a tako da je funkcija visokog predstavnika konfliktna,suprotna logici i znaci okupaciju, ako je BiH okupirana s Namesnikom koji je nametao zakone i ostalo povrh legalno biranih predstavnika tri naroda, dokaz je da BiH nije slobodna clanica Un-a nego u statusu formalnog clana sto je ili imaginacija ili sila iznad pravila i zakona ???!!!
dodo_handri
ocigledno da Incku smeta zastava Republike Srpske, Srbi, Republika Srpska, itd
Milosav Popadic
Ako Federacija istice zastavu Bosne i Hercegovine kao svoju, Republika Srpska - kao ravnopravan entitet - ima pravo da istakne svoju zastavu. Sve drugo je eklatantan primjer diskriminacije.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja