nedelja, 24.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
petak, 14.12.2018. u 21:30 Jelena Čalija

Episkop Filaret traži od SPC da ga rehabilituje

Raz­re­še­ni vla­di­ka mi­le­šev­ski pi­smom se obra­tio pa­tri­jar­hu Iri­ne­ju i Si­no­du, pod­se­ća­ju­ći na svoj sta­tus i sme­nu
Умировљени епископ Филарет (Фото Д. Јевремовић)

Vla­di­ka Fi­la­ret za­tra­žio je od pa­tri­jar­ha srp­skog Iri­ne­ja, čla­no­va Sve­tog ar­hi­je­rej­skog si­no­da i Sa­bo­ra da ga, ka­ko je na­veo u svom pi­smu, u pot­pu­no­sti re­ha­bi­li­tu­ju.

„Va­ša sve­to­sti, da Vas pod­se­tim da ste mi re­kli da će­te pra­ti­ti ak­tiv­no­sti do Sa­bo­ra, i da će­te moj zah­tev za re­ha­bi­li­ta­ci­ju re­ši­ti, a sa­da po­no­vo is­ti­čem zah­tev da me re­ha­bi­li­tu­je­te. Na­po­mi­njem da je ovo mo­ja po­sled­nja mol­ba i mo­je po­sled­nje pi­sme­no obra­ća­nje u ve­zi sa mo­jom re­ha­bi­li­ta­ci­jom”, na­vo­di se u pi­smu ko­je je vla­di­ka Fi­la­ret, raz­re­še­ni epi­skop mi­le­šev­ski, upu­tio pa­tri­jar­hu srp­skom Iri­ne­ju, kao pred­sed­ni­ku Si­no­da, i čla­no­vi­ma ovog cr­kve­nog te­la. 

Nje­go­vo pi­smo upu­će­no 20. no­vem­bra ju­če je ob­ja­vlje­no na po­je­di­nim in­ter­net por­ta­li­ma. Vla­di­ka Fi­la­ret osvr­nuo se, iz­me­đu osta­log, i na svoj sa­da­šnji po­lo­žaj, na­vo­de­ći da je sve­šten­stvu i mo­na­štvu za­bra­njen kon­takt sa njim i iro­nič­no se osvr­ću­ći na to da je gost u svo­joj epar­hi­ji (tre­nut­no bo­ra­vi u ma­na­sti­ru Sve­te Tro­ji­ce u se­lu Bo­že­ti­ći). Ta­ko­đe, epi­skop Fi­la­ret na­veo je da sma­tra da je prog­nan iz Epar­hi­je mi­le­šev­ske „bez ika­kvih oprav­da­nja ko­ja se osla­nja­ju na ka­no­ne i za­ko­ne” i da je uve­ren da iza nje­go­ve sme­ne, kao i sme­ne ne­kih dru­gih epi­sko­pa, a u pi­smu je ime­nom na­veo još i vla­di­ku Ge­or­gi­ja i Ar­te­mi­ja, sto­ji ame­rič­ka am­ba­sa­da. 

„Iz­gle­da da vla­di­ka Ar­te­mi­je, Ge­or­gi­je i ja ni­šta ni­smo ra­di­li ne­go smo pot­kra­da­li cr­kvu. Ka­ko isti­nu go­vo­ri­li mi i vi, i va­ma i na­ma, ona­ko Bog po­mo­gao i Sve­ti Sa­va. Isti­na se zna i isti­na je jed­na, da iza svih sme­na u Sa­bo­ru Srp­ske pra­vo­slav­ne cr­kve sto­ji ame­rič­ka am­ba­sa­da”, na­vo­di se u pi­smu vla­di­ke Fi­la­re­ta.

On se osvr­nuo i na raš­či­nje­nje Ar­te­mi­ja, na­vo­de­ći da se iz­gu­bio trag pi­sa­nim do­ku­men­ti­ma, do­ka­znom ma­te­ri­ja­lu pri­pre­mlje­nom za Sa­bor ka­da se ras­pra­vlja­lo o ka­non­skoj kri­vi­ci ta­da­šnjeg epi­sko­pa ra­ško-pri­zren­skog. Na kra­ju pi­sma vla­di­ka Fi­la­ret je po­zvao pa­tri­jar­ha Iri­ne­ja da sre­di sta­nje u cr­kvi „dok još ni­je ka­sno”, kao i da „sve svo­je ne­ga­tiv­ne od­lu­ke za sve nas sta­vi­te van sna­ge, a na pra­gu ve­li­kih ju­bi­le­ja na­še sve­te Cr­kve”. 

Ka­ko nam je po­tvr­đe­no, pi­smo epi­sko­pa Fi­la­re­ta je­ste sti­glo u Pa­tri­jar­ši­ju u Be­o­gra­du. Me­đu­tim, ob­ja­šnje­no nam je da Si­nod mo­že da is­pi­tu­je slu­čaj, pri­pre­ma ma­te­ri­ja­le i iz­ve­šta­je za Sve­ti ar­hi­je­rej­ski sa­bor, ali ovo naj­vi­še cr­kve­no te­lo je­di­no mo­že da do­no­si ko­nač­ne od­lu­ke ko­je se ti­ču ar­hi­je­re­ja. Ta­ko je bi­lo i u slu­ča­ju ka­da je epi­skop Fi­la­ret raz­re­šen upra­vlja­nja Epar­hi­jom mi­le­šev­skom 2015. go­di­ne. Si­nod je ofor­mio ko­mi­si­ju ko­ja je is­pi­ti­va­la rad vla­di­ke Fi­la­re­ta, sa­sta­vio iz­ve­štaj o to­me i na osno­vu nje­ga ga pri­vre­me­no raz­re­šio upra­vlja­nja epar­hi­jom.

Ko­nač­nu od­lu­ku o nje­go­voj sme­ni do­neo je Sa­bor, na vr­lo bur­noj sed­ni­ci, ko­ja je za­po­če­la pod­no­še­njem pe­ti­ci­je 21 epi­sko­pa da se is­pi­ta­ju si­nod­ske od­lu­ke o pri­vre­me­nom raz­re­še­nju epi­sko­pa Fi­la­re­ta i Ge­or­gi­ja (ko­ji je ta­ko­đe ta­da raz­re­šen upra­vlja­nja Epar­hi­jom ka­nad­skom). U na­stav­ku za­se­da­nja vla­di­ci Fi­la­re­tu je pr­vo, na pred­log pa­tri­jar­ha Iri­ne­ja, dat rok od go­di­nu da­na da is­pra­vi ne­do­stat­ke u svo­joj epar­hi­ji, ali je su­tra­dan ipak, ka­ko je na­ve­de­no u zva­nič­nom sa­op­šte­nju Sa­bo­ra, traj­no raz­re­šen upra­vlja­nja Epar­hi­jom mi­le­šev­skom. Na istom za­se­da­nju vla­di­ka Ar­te­mi­je, ko­jeg u pi­smu po­mi­nje vla­di­ka Fi­la­ret, traj­no je is­klju­čen iz cr­kve­ne za­jed­ni­ce.

Komеntari21
4a986
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Jovan
Pre neki dan je bio i kod Artemija, za svaki slučaj, ako ga ne rehabilituju u SPC.
др Милан Лекић
Владика Филарет. Частан српски епископ чији је интегритет заснован пре свега на љубави према свом народу и ономе што је радио за Српску цркву. Светосавску епархију Милешеву украсио је, заједно са народом све три вере, обновљеним манастирима и црквама вративши им средњевјековни сјај. Немерљиви херцеговачки алтруизам, патриотизам, личну храброст и хуманост показао и доказао својим посетама српским борцима у време рата у РСК и РС. Господ му је спасио живот два пута током хуманитарних мисија. Први пут на Банији (1992), замеривши се Србима, када је личном интервенцијом код команде српске војске спасио животе 52 заробљених ЗЕНГА-усташа на Дједу крај Костајнице. Два дана раније они су у једном српском селу у околини манастира Комоговина на превару убили 17 српских цивила. Урадио је то да би се у размени за 52 убица добила српска девојчица која је "лечена од слепог црева" у једној загребачкој болници, а у Костајници умрла после пет месеци. У Сарајеву је преживео директно бомбардовање...
bb
Od komunista jos je gora Crkva-normalno da mislim na vladike!
mr
Лепо од тебе што имаш мишљење. Лепо је и што си храбар овако анонимно да га инзнесеш. Али и овако анонимно изнето мишљење губи сваки легитимитет и озбиљност када је зачињено са лошом намером и неписменошћу. Прво и основно је да знаш да ниједан човек није црква, чак ни Патријарх. Друго, текст је једном човеку, а ти храбро и мрзитељски мислиш на све. Треће, комунисти се никад не могу поредити са институцијом, може само човек са човеком, комуниста са верником.
Ко се последњи смеје...
Ја се дивим "Србима" који овде испољавају нескривено обожавање америке и американства, толико, да према свему осталом у свету, па и нашем српском, осећају гађење. То је сада већ несхватљив феномен зрео за једно социолошко и психолошко истраживање. Као из Радована III - "волим серију о Џорџу до имбецилности". Човек који је цео свој живот дао Цркви, који је из врх Синода, каже да американци управљају Синодом, а онда се јављају дилетанти-бранитељи (а можда нису дилетанти него професионални ботови који раде у америчкој и британској амбасади) америчке "ствари" који говоре да то "није истина, да овај нема појма, да се то Руси мешају...."
Rasko
Ihhh sunce ti kalajisano,sto Georgija spomenu,crni Filarete.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja