četvrtak, 22.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
petak, 14.12.2018. u 20:30 Katarina Đorđević

Za bolju zaštitu porodilja

Фото Д. Јевремовић

U or­ga­ni­za­ci­ji ini­ci­ja­ti­ve „Ma­me su za­kon” su­tra će bi­ti odr­žan pro­test „Ma­me su lju­te”, jer bu­dže­tom za 2019. go­di­nu ni­su pla­ni­ra­na do­dat­na iz­dva­ja­nja za maj­ke i po­ro­di­lje. Ka­ko u raz­go­vo­ru za naš list is­ti­če na­rod­na po­sla­ni­ca Ta­tja­na Ma­cu­ra, ma­me će po­no­vo kre­nu­ti u pro­test­nu šet­nju, jer se ni­šta ne či­ni u ve­zi sa obe­ća­nim iz­me­na­ma Za­ko­na o fi­nan­sij­skoj po­dr­šci po­ro­di­ci sa de­com, zbog ko­jih po­je­di­ne po­ro­di­lje ima­ju pri­ma­nja od sve­ga ne­ko­li­ko hi­lja­da di­na­ra. 

– Obe­ća­nje mi­ni­star­ke za de­mo­gra­fi­ju i po­pu­la­ci­o­nu po­li­ti­ku da će mi­ni­stri­ma ra­da i fi­nan­si­ja pred­lo­ži­ti da se za po­ro­di­lje ko­je ima­ju ma­nje od šest me­se­ci sta­ža od­re­di za­kon­ski mi­ni­mum na­kna­de ko­ji ne­će bi­ti de­gra­di­ra­ju­ći i da se po­ro­di­lja­ma sa vi­so­kim pla­ta­ma, ume­sto sa­da­šnje tri, ob­ra­ču­na­va pet pro­seč­nih re­pu­blič­kih za­ra­da, pred­sta­vlja re­to­ri­ku bez po­kri­ća, jer je bu­džet za na­red­nu go­di­nu usvo­jen, a u nje­mu ni­je pred­vi­đen ni di­nar za po­ro­di­lje. Da bi­ste pla­ni­ra­li iz­me­ne za­ko­na, mo­ra­te ima­ti sred­stva iz bu­dže­ta. S ob­zi­rom na to da je bu­džet usvo­jen, obe­ća­nja dr Sla­vi­ce Đu­kić De­ja­no­vić ne­ma­ju po­kri­će. Ako i bu­de ne­kih da­va­nja, ona će bi­ti mi­zer­na – sma­tra Ta­tja­na Ma­cu­ra. 

Ona pod­se­ća da je pr­vi pro­test trud­ni­ca i po­ro­di­lja odr­žan 25. sep­tem­bra u Be­o­gra­du. Na­kon pro­test­ne šet­nje cen­tral­nim be­o­grad­skim uli­ca­ma, po­ro­di­lje, trud­ni­ce i po­sla­ni­ca Po­kre­ta cen­tra Ta­tja­na Ma­cu­ra pre­da­le su Skup­šti­ni Sr­bi­je Pred­log za­ko­na o iz­me­na­ma i do­pu­na­ma Za­ko­na o fi­nan­sij­skoj po­dr­šci po­ro­di­ca­ma sa de­com. U nje­mu se, iz­me­đu osta­log, tra­ži da na­kna­da za vre­me po­ro­dilj­skog od­su­stva ili od­su­stva ra­di ne­ge de­te­ta ne mo­že bi­ti ma­nja od mi­ni­mal­ne za­ra­de. 

Ta­tja­na Ma­cu­ra pod­se­ća da Ini­ci­ja­ti­va „Ma­me su za­kon” tra­ži iz­me­nu onih ta­ča­ka za­ko­na ko­je ugro­ža­va­ju po­ro­di­lje ko­je su ra­di­le ma­nje od 18 me­se­ci u kon­ti­nu­i­te­tu, maj­ke pred­u­zet­ni­ce, maj­ke ko­je ima­ju de­cu sa in­va­li­di­te­tom, de­cu ko­ja su ro­đe­na kao tre­će i če­tvr­to de­te u po­ro­di­ci pre 1. ju­la a ima­ju ma­nje od de­set go­di­na i maj­ke ko­je za­ra­đu­ju vi­še od tri re­pu­blič­ke pro­seč­ne pla­te. Nji­hov pred­log iz­me­ne Za­ko­na sa­dr­ži ja­sne tač­ke, me­đu ko­ji­ma je i ta da ni­jed­na po­ro­di­lja ne sme da pri­ma na­dok­na­du ma­nju od mi­ni­mal­ca u Sr­bi­ji. 

 

Komentari3
75f21
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Zoran
Preko socijale niko nije povratio drustvo, niti natalitet podigao. Samo promenom vrednosti u drustvu. Nazalost vi imate kontradikcije u drustvu danas. Sa jedne strane vam se natura nesto sto je negativno po natalitet, a sa druge vi pokusavate da ga podignete socijalom. Imate 2 lose stvari.
Rade
Apsolutna podrska predlogu da nadoknada ne sme i ne treba da bude manja od minimalca. To su zene iz socijalno ugrozeniih kategorija koje i pored svega hoce da radjaju a ne kriminalci koji hoce da pljackaju budzet. Ovde za svakakve gluposti ima novca ali za buducnost ove zemlje, bebe izgleda da nema.
Maja Medić
Onaj novac predviđen za migrante treba preraspodeliti na podršku rađanju. To je dalo rezultat u Rusiji, postigli su pozitivan natalitet. Uveli su da majka koja je rodila troje dece može ranije da ide u penziju, ona je dala svoj doprinos povećanju radne snage, dobija i dodatak na penziju.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja