subota, 17.08.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 16:59

Bogata ponuda najtraženijih vrsta ribe

Potrošači najčešće kupuju šarana, oslića, pastrmku, smuđa… U ponudi rečna, morska, sveža, smrznuta i pržena riba
Autor: Branislava Jakšićsubota, 15.12.2018. u 20:03
Скупља је већ припремљена риба, а многи трговци пеку и по наруџбини (Фото Б. Јакшић)

Pijace i trgovinski lanci dobro su snabdeveni ribom, rečnom i morskom, svežom i smrznutom, sirovom i prženom. Još kada bi građani imali podjednako dobro snabdevene novčanike, problema ne bi bilo. Ovako, riba je prilično skupa za naše materijalne prilike, kažu sugrađani, za koje je baš ovaj vikend uoči Svetog Nikole, udarni za kupovinu ove namirnice.

I pored vajkanja da su cene visoke, prodavci na Bajlonijevoj pijaci juče su, zadovoljno saopštili da riba ide dobro, a najviše šaran, smuđ i pastrmka. Jer, naši ljudi najčešće tu vrstu spremaju i iznose na slavsku ali i na trpezu za Badnje veče. U jučerašnjem obilasku tržnica, uočili smo da su pojedine vrste ribe znatno skuplje na pijaci i da ih je pametnije potražiti u trgovinskim lancima.

U dobro snabdevenim radnjama u centru grada za kilogram očišćenog šarana valja platiti 444, a kotlete 779 dinara. Slična je cena i kilograma kalifornijske pastrmke – 449 dinara. Za belu ribu oradu trebalo bi izdvojiti 739, koliko je i brancin, a kilogram kvalitetnih svežih lignji je 799 dinara.

Za luksuznije ribe, odgovarajuće su i cene pa tako losos košta 1.279 a file lososa 1.849 dinara. Ima i sušenog bakalara po visokoj ceni od 5.149 dinara. Slične cene su i u hipermarketima, dok je recimo šaran, najjeftiniji u DIS-u gde staje 370 dinara, a tu može da se nađe i oslić za 255.

Očišćena sveža pastrmka u pijačnim ribarnicama prodaje se za 615 dinara po kilogramu, što je znatno skuplje nego u trgovinskim sistemima. Šaran staje 480. Ovde je file lososa 2.200 dinara. Skuša se prodaje za 500 dinara, svež som 730, a šnicle soma 1.300 dinara. Svež list košta 960, škarpina 750, a oslić 420 dinara. Ko želi dimljenog šarana, moraće kilogram da plati 1.400 dinara.

U mnogim radnjama se radi i uslužno pečenje ribe koje staje 120 do 150 dinara po kilogramu, a ima i sve više onih koji prodaju već pripremljenu ribu.

Nutricionisti nas stalno podsećaju da, ribu kao savršenu hranu, slabo jedemo, pa tako samo možemo da zavidimo Špancima, Italijanima i Japancima koji dugo žive jer konzumiraju mnogo morske hrane. Ne čudi što smo poslednja zemlja u Evropi po količini ribe koju pojedemo, zvanično samo 2,4 kilograma, a nezvanično četiri kilograma dok u boljim zemljama narod konzumira 14,5 kilograma godišnje. Uz to, zvuči paradoksalno, ali gajenje ribe u ribnjacima je među najprofitabilnijim poslovima u Srbiji a tek se očekuju bolji rezultati.

Stručnjaci za ishranu savetuju da se riba jede tri puta nedeljno. Među Eskimima, koji se hrane ovom namirnicom, nije zabeleženo da je neko umro od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara ili visokog krvnog pritiska.

Na trpezi samo u vreme posta i posnih slava

Potrošnja ribe u Srbiji i dalje je vrlo skromna, čak i do deset puta manja nego u drugim zemljama. Kod nas se ona najviše jede u vreme posta, posnih slava, i u skladu s drugim običajima našeg naroda. Imali smo pre nekoliko godina 10.000 hektara pod ribnjacima s proizvodnjom 6.000 do 8.000 tona. Uskoro, uz pomoć državnih organa, trebalo bi da se pod ribnjacima nađe 15.000 hektara što bi bitno povećalo količinu ribe za tržište.


Komentari3
d829f
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Dr. Jovan i Kompanija
Ne treba zaboraviti da krupniji saran i krupniji som ima vecu kolicinu teskih metala jer se hrani sa dna i jede mulj. Zato tu ribu treba da izbegavaju trudnice. Bolje je da ne jedu ribu uopste.
dipl. agronom
Verujem da ce uz pomoc drzavnih organa,uskoro proraditi i prvi ribnjak sa tunjevinom...!?
Neko
Vole Srbi masnu prasetinu da tamane...

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja