četvrtak, 09.04.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 19:33

Preskupa nezavisnost Ukrajine

Autor: Slobodan Samardžijaponedeljak, 17.12.2018. u 11:10
Кијев, Украјина (Фото АП)

U Ukra­ji­ni su čvr­sto re­ši­li da se ma­nu po­slo­va­nja s Ru­si­jom da bi do­ka­za­li ka­ko su ko­nač­no ras­ki­nu­li sve ve­ze s biv­šom so­vjet­skom ma­ti­com i po­sta­li – ne­za­vi­sna dr­ža­va. Ne­ki re­zul­ta­ti, po­seb­no na eko­nom­skom pla­nu, već sa­da uka­zu­ju na to da se tvr­do­gla­vost bez po­kri­ća ni u ovom slu­ča­ju ni­je is­pla­ti­la. 

To se vi­di u tr­go­vi­ni ga­som, ener­gen­tom ne­za­o­bi­la­znim u sva­ko­dne­vi­ci evrop­skih pro­sto­ru. Da ga ne bi ku­po­va­li od Ru­si­je, re­ši­li su da se nji­me snab­de­va­ju sa Za­pa­da. Sku­plje je, pla­ća se „ži­vim pa­ra­ma”, snab­de­va­nje je ne­si­gur­ni­je. Ali, „ve­li­ki brat” je, ba­rem no­mi­nal­no, iz­ba­čen iz igre. 

To što gas is­po­ru­čen biv­šoj so­vjet­skoj re­pu­bli­ci sa­da ko­šta čak 34 od­sto vi­še ne­go ka­da bi ga ku­po­va­li od ru­skog „Ga­spro­ma” Ukra­jin­ce, či­ja me­seč­na pri­ma­nja u pro­se­ku ne pre­la­ze 220 evra, kao da ne bri­ne. Pre­ma po­da­ci­ma nad­le­žnih u Ki­je­vu, pro­seč­na ce­na ga­sa ko­ji sad do­bi­ja­ju za­o­bi­la­zno iz­no­si 330,2 do­la­ra za hi­lja­du kub­nih me­ta­ra. 

Ka­ko ob­ja­šnja­va Kon­stan­tin Si­mo­nov, pr­vi čo­ve­ka ukra­jin­ske Fon­da­ci­je za na­ci­o­nal­nu ener­get­sku bez­bed­nost, pla­ća­ti ovo­li­ku ce­nu za gas je pot­pu­no neo­d­go­vor­no. 

„Ukra­ji­na je ne­po­sred­ni su­sed Ru­si­je, s njom je lo­gi­stič­ki po­ve­za­na i mo­gla bi gas da do­bi­je da­le­ko jev­ti­ni­je ne­go osta­le evrop­ske dr­ža­ve”, na­gla­ša­va Si­mo­nov uz na­po­me­nu da u Ki­je­vu in­si­sti­ra­ju na oču­va­nju već vre­me­šnog ukra­jin­skog ga­so­vo­da, iako je iz­grad­nja „Se­ver­nog to­ka 2”, kao no­vi­jeg i bo­ljeg re­še­nja za za­pad­ni deo kon­ti­nen­ta, uve­li­ko u to­ku.

Me­đu­tim, pred­sed­nik Pe­tro Po­ro­šen­ko se u spolj­noj po­li­ti­ci u naj­ve­ćoj me­ri osla­nja na SAD i Ve­li­ku Bri­ta­ni­ju. Nje­go­va po­li­ti­ka (ako je uop­šte nje­go­va) usme­re­na je na kon­fron­ta­ci­ju s Ru­si­jom.

Ali, ni upor­na na­sto­ja­nja Ame­ri­ka­na­ca da Evro­plja­ni­ma pro­da­ju svoj gas, ko­ji je sku­plji od ru­skog i neo­p­ho­dan mu je pre­ko­mor­ski tran­sport, da­le­ko ne­si­gur­ni­ji od cev­nog, ni­su uro­di­la plo­dom. U ta­kvim okol­no­sti­ma ame­rič­ko uzi­ma­nje Ukra­ji­ne „pod svo­je” po­ka­za­lo se kao jed­na od neo­p­hod­nih me­ra. 

Ki­jev, i po­red sve­ga, ne že­li da se od­rek­ne ulo­ge tran­zi­te­ra ru­skog ga­sa ka za­pa­du Evro­pe. U tom smi­slu obez­be­đe­na je i po­sred­nič­ka ulo­ga ne­mač­ke kan­ce­lar­ke An­ge­le Mer­kel, ko­ja je od ru­skog pred­sed­ni­ka Vla­di­mi­ra Pu­ti­na iz­dej­stvo­va­la obe­ća­nje da po­slo­va­nje „Se­ver­nog to­ka 2” ni na ko­ji na­čin ne­će ugro­zi­ti funk­ci­o­ni­sa­nje ukra­jin­skog ga­so­vo­da. Ne­mač­ka čak 60 od­sto svo­jih po­tre­ba za ga­som za­do­vo­lja­va uvo­zom iz Ru­si­je. 

Sve to od­lu­ku Ki­je­va – da ru­ski gas ku­pu­je tek na­kon što je pre­šao ukra­jin­sko-evrop­sku gra­ni­cu i, pro­met­nut kroz ru­ke i ra­ču­ne ne­ko­li­ci­ne pre­pro­dav­ca, vra­tio se u Ukra­ji­nu – ce­lu ope­ra­ci­ju či­ni, u naj­ma­nju ru­ku, ne­lo­gič­nom. 

„Za­hva­lju­ju­ći ne­ve­ro­vat­noj tvr­do­gla­vo­sti, Ukra­ji­na gu­bi ogrom­ne pa­re”, ka­že Kon­stan­tin Si­mo­nov i pod­se­ća na to da za Ru­si­ju tran­sport ga­sa pre­ko te­ri­to­ri­je su­se­da, s fi­nan­sij­ske stra­ne gle­da­no, vi­še i ni­je od ključ­nog zna­ča­ja.

To ni­je je­di­na ne­lo­gič­nost u ukra­jin­skom po­slo­va­nju. Ova ze­mlja, zbog su­ko­ba s pro­ru­skim sna­ga­ma na nje­nom is­to­ku, jed­nom od naj­bo­ga­ti­jih na­la­zi­šta „cr­nog zla­ta” u ovom de­lu sve­ta, pri­mo­ra­na je pred zi­mu da se i ugljem snab­de­va iz ino­stran­stva. Po­ro­šen­ko se ni u ovom slu­ča­ju ni­je obra­tio naj­bli­žim is­po­ru­či­o­ci­ma, već je do­bru vo­lju po­tra­žio sa dru­ge stra­ne Atlan­ti­ka, u – SAD. 


Komentari29
1ddb1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

stanislavsr
Pa zbog toga i odvajaju Ukrainu od Rusije. Sve je stvar biznisa. Blago Ukrajincima.
Matija Soskic
Ovo je glup naslov jer nezavisnost ne moze da bude preskupa.
zeljko
Bice na teritoriji sadasnje Ukrajine sve manje stanovnika. Dosta ih odlazi na zapad ali dosta i u Rusiju. Rusi su doneli zakon o jednostavnijem sticanju drzavljanstva za stanovnike Ukrajine. Boriti se protiv " revolucionara " je nemoguca misija. Cekamo izbore pa da vidimo kakva ce to tek namestaljka da bude. Amerikanci i EU su jednom izgubili Ukrajinu i trebalo im je mnogo novca i vremena da je vrate. A slede jos tezi dani, i ako Severnog toka ne bude verujem da ace Rusi prekinuti isporuku kroz Ukrajinu bar za polovinu.
ВлаДо
И ја се плашим да ће на крају када се исцрпе сва дуга средства Украјина и Косово бит препуштени Русији и Србији да их хране.Нисам сигуран да ће то ове две државе моћи.
stanimir
Jednostavno rečeno: Ukrajinci pucaju u budućnost svoje djece , nemilosrdno i fanatično . Kako se odnositi prema njima? Moramo ih voljeti. Zašto? Pa mi smo se isto tako ponašali nekoliko puta u istoriji (njihovo zlo je i naše zlo).
mr
Украјина је почетком 90-тих имала 55 милиона становника, а данас око 45 милиона а незванично мало преко 40 милиона. Тако да становништво је свесно свега у тих скоро 30 година. Њихови проблеми су почели са комунистима, па са криминалом, па са пљачкашким приватизацијама, па са наранџастом револуцијом, па онда са Јушченко, Тимошенко, па онда и Порошенко. Све у свему није има лако, и њима су Руси најмањи проблем, и зато они не беже од Руса, већ беже од својих.
Preporučujem 7

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja