utorak, 19.02.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 18:27

„Mlohava testenina” muči Hrvate

Autor: A. M.utorak, 18.12.2018. u 11:25
(Фото Пиксабеј)

Potrošači u Hrvatskoj vole gnjecaviju testeninu od Italijana, a da to ni sami nisu znali. Upravo se tim saznanjem rukovodio najpoznatiji italijanski proizvođač paste „Barila” kada je odlučio da na hrvatsko tržište isporučuje testeninu koja brže postaje meka, prenosi portal Indeks.

Odgovarajući na pitanje jedne Hrvatice, postavljeno na „Fejsbuku”, zašto je testenina u toj zemlji lošijeg kvaliteta nego u Italiji, iz kompanije proizvođača objasnili su da „razlike zapravo nema”, te da su obe napravljene od durum pšenice, samo što ona koju jedu Italijani sadrži više proteina, pa zato nakon kuvanja ostaje tvrđa. Time se, kako je navedeno u odgovoru, zadovoljavaju potrebe italijanskih potrošača koji vole tvrđu testeninu.

Na to je korisnica „Fejsbuka” zamolila kompaniju da je uputi na istraživanje na osnovu kojeg su zaključili da Hrvati vole gnjecaviju pastu, ali je odgovor izostao.

Iako se potrošači u istočnoevropskim zemljama već godinama žale na to da im globalni brendovi prodaju manje kvalitetnu robu nego na zapadu, pa prašak za veš lošije pere, a krem ima manje lešnika, gotovo ni jedna kompanija dosad to nije javno priznala. Reč je o tome da proizvođači koriste „rupu u zakonu” koja im dozvoljava da proizvod prilagode ukusu lokalnog tržišta.


Komentari13
f4607
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Al Dente
Ustaljeno je misljenje medju zapadnjacima da je kulinarstvo na istoku inferiorno njihovom (kao i sve drugo sto se proizvodi). Ovde ukljucuju i Hrvatsku i ako je turisticka destinacija. O Srbiji gde se ne jede nego se krka, da ni ne pricamo. Istina je da se zapadni proizvodjaci i trgovci prilagodjavaju ukusu i plateznoj moci kupaca. Kvalitetniju robu salju u skuplje gradove pa i skuplje gradske cetvrti, i obrnuto, unutar njihovih vlastitih drzava. Ali zasto to iznenadjuje nase "znalce" europskih "perspektiva" to je prica za sebe. Inace sto se testenina tice zapadni renomirani proizvodjaci na pakovanju pisu ne samo od kog je brasna vec i koje je optimalno vreme za kuvanje. U principu, sto je ta brojka veca to je testenina skuplja. Ako ignorisete taj podatak (prekuvate) dobicete mecavu testeninu i od one najkvalitetnije. U nasem slucaju vidi se odsustvo ove preciznosti sto govori da se testenine ovde kuvaju i kupuju djuture. Gleda se samo skupo/jeftino, pa smo onda opet kod krkanja.
DraganaS
Barila u Srbiji je sramotno skupa ,tako da je i ne pogledam .U Lidlu u Nemačkoj je vrlo česta akcija pakovanje od kilogram za ispod evra .Zato sam pregledala domaće proizvodjače i otkrila "Danubius" .Odlična testenina za neki koliko-toliko pristojan novac .Pošto je u pitanju durum pšenica ,treba znati da je ona inače skuplja od normalne pšenice ,zbog velike osetljivosti tokom gajenja .Inače MB ima pizza brašno ,mada je i njihovo tip 500 odlično za pizzu .Razlika je ogromna u ukusu u odnosu na obično ,a skuplje je za 20-30 dinara .Pošto ne jedemo pizzu svaki dan ,isplati se sebi priuštiti "malu Italiju" u sopstvenoj kući. Za hleb uzimamo brašno iz lokalnog mlina u velikom džaku.Kada udjete u rutinu sa hlebom ,nije nikakav problem,a ostatke možete zamrznuti,tostirati ,napraviti kockice ...ima puno načina za iskoristiti stari hleb.Inače je ovo klasična podela na istočno i zapadno tržište ,u kojoj odbijam da učestvujem,prosto odaberem druge proizvode od ovih izvikanih.
Italy
Gospodjo, za vasu informaciju Barilla vec dugo ima pogone u Rumuniji, a i ono sto se proizvede u Italiji dolazi od brasna iz Rumunije. Zato u Italijani najmanje komzumiraju Barillu, izvikani brend koji najvise jedu stranci. Postoje paste iz R.Emilije i juga Italije koje Italijani konzumiraju i koje su, bar po meni lepseg ukusa. Ziveo sam u Italiji sa italijanima nekih 15-ak godina, tako da sam i sam dosta toga naucio sto se njihove kuhinje tice.
Preporučujem 6
Trpe
Zato kupujte hranu od bivsojugoslovekih firmi a ne od belosvetskih firmi koije ovde prodaju samo skart robu !
Мирослав
И то је дискутабилно. Пре пар година је било о квалитету Подравкине Линоладе која се продаје у Србији. Имала је процентуално знатно више шећера од оне која се продаје у Хрватској. Зашто? Одговор њиховог гласноговорника је био да су ,,спровели истраживање и закључили да се таква више свиђа овдашњем становништву"! Нису одговорили ко, када и где је извршио анкету. Не знам да ли се нешто од тада променило. Лично је не конзумирам.
Preporučujem 21
@Боривоје Банковић
Uuuuuuu, al vi imate vremena!
Боривоје Банковић
Од тренутка кад моја жена извади брашно из плакара до куваних резанаца не прође сат времена. Да бисмо их купили у продавници требало би нам бар пола сата. Даље, цена је троструко нижа, резанци нису гњецави као куповни а укус је неупоредив. Шта је боље: да будете са породицом у својој кухињи, или да исто то време проведете у реду у "Идеи" где од пет каса раде две, па да прескупо платите тестетнину која се распада у лепак за тапете кад се кува? Моја супруга одбија да једе ђубре и зато сама прави све што може, а ја је у томе потпуно подржавам.
Preporučujem 30
Мирослав
Није много дуже од времена које вам треба да одете до радње и то купите. Сигурно је јефтиније а и знате шта је унутра.
Preporučujem 11
Ташко Васиљев
Нажалост, нису само јестиве ствари лошијег квалитета "за Источно тржиште". Ту су наравно и козметички производи, апарати за домаћинство и бела техника, електроделови, наравно ту су и аутомобили које увозе неке наше фирме... Укратко - све! Било је то давне 1979 када сам први пут приметио назнаку на новокупљеном музичком рисиверу значајне европске фирме "Only For Eastern Markets". Још да је стајало "Only for Socialist States". То је такође случај и са гардеробом - погледајте на пр. "Зару" у Италији и исту робу у Македонији (ваљда је исто и у Србији). Ето, тамо су појурили наши вајне "демократе" касних 80-тих, променивши социјалистичку длаку преко ноћи. Одтада наовамо свесан сам да све што се пласира код нас у бившој Југи, па и шире на бившем Истоку (у земљама бившег Варшавског пакта) је далеко од квалитета, а вероватно је и затровано адитивима који су забрањени у ЕУ и Америци. Нису они криви што ми немамо јачу контролу лошег квалитета увезене робе, коју би морали вратити произвођачу.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub Pravila o privatnosti

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja