nedelja, 16.02.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 20:50

Dačić: Zamolio sam NATO da dolaze redovnim avio linijama

Možda da smo imali ovakav oblik saradnje, ne bi bilo strašne laži o Račku, na današnji dan izrečene, koji je poslužio kao opravdanje i povod za NATO agresiju na SRJ, poslednji veliki zločin 20. veka, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin na svečanosti primopredaje kontaktne ambasade Alijanse
utorak, 15.01.2019. u 22:13
(Фото Танјуг/Сава Радовановић)

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je na svečanosti primopredaje dužnosti kontaktne ambasade NATO u Srbiji, koju je ambasade Grčke predala ambasadi Norveške, da ne sumnja da će saradnja s Alijansom biti dalje unapređivana u obostranom interesu.

Dačić je naveo i da je, imajući u vidu iskustva iz NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, tokom jednog od sastanaka koje je imao u sedištu Alijanse čelnike NATO „zamolio da dolaze redovnim (avio) linijama”.

Šef srpske diplomatije je na prijemu organizovanom povodom 12. godišnjice rada NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, istakao odličnu saradnju s ambasadom Grčke na unapređenju partnerske saradnje Srbije i NATO tokom prethodne dve godine.

„Ne sumnjam da će saradnja biti dalje unapređivana u obostranom interesu i u 2019. uz podršku Norveške, zemlje sa kojom Srbija ima izgrađene odlične političke i ekonomske odnose, kao i Holandije, takođe, našeg važnog partnera, čija će ambasada, kako nam je najavljeno, a u skladu sa dogovorom sa Norveškom, preuzeti tu ulogu u 2020. godini”, rekao je Dačić.

On je istakao „izuzetno važnu ulogu Generalnog sekretara NATO gospodina Stoltenberga, bivšeg premijera Norveške i osvedočenog prijatelja Srbije i našeg regiona, koji je deo svog života proveo u Beogradu”.

„Kontinuirani kontakti predsednika Vučića i Generalnog sekretara Stoltenberga u protekle četiri godine značajno su doprineli unapređenju političkog dijaloga i građenju međusobnog razumevanja i poverenja. Posete na visokom i najvišem nivou razmenjuju se svake godine, a imali smo čast da gospodina (Jensa) Stoltenberga ugostimo i početkom oktobra 2018. prilikom otvaranja vežbe 'Srbija 2018', najveće do sada organizovane civilne vežbe u oblasti vanrednih situacija, sa oko 2.000 učesnika iz 40 zemalja članica i partnera NATO”, kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije ocenio je da su „Srbija i NATO značajno unapredili i praktičnu saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa, bilo da se radi o civilnim ili vojnim”.

„Nakon uspešno okončanog prvog ciklusa primene Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP), u toku je intenzivan rad na finalnom usaglašavanju novog IPAP za naredne tri godine. Pri tome, politika vojne neutralnosti Srbije se ni u jednom momentu ne dovodi u pitanje. To ostaje naša trajna odluka koju partneri iz NATO u potpunosti poštuju”, naveo je Dačić.

On je rekao da „Srbija poštuje opredeljenje svojih suseda i drugih zemalja za članstvo u NATO, te očekujemo i razumevanje za našu saradnju i sa zemljama koje nisu članice Alijanse”.

„Naša saradnja sa drugim partnerima, kao što je i praksa pokazala, ne šteti intenzitetu i kvalitetu naše partnerske saradnje sa NATO i njegovim članicama i obrnuto. Članice NATO i aspiranti za članstvo u Alijansi su u okruženju naše zemlje, te smo i zbog te geografske bliskosti prirodno upućeni na saradnju sa njima”, rekao je Dačić.

On je ocenio da „Srbiju i NATO čvrsto povezuje zajednički interes očuvanja mira i stabilnosti u regionu”.

„Odnosi Srbije i NATO imaju opterećenja iz prošlosti, što vam je poznato i to je realnost - bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije od strane NATO bez ovlašćenja Saveta bezbednosti UN, što je donelo civilne žrtve i razaranja ogromnih razmera. U našim odnosima, međutim, imamo odgovornost i obavezu da zajednički gradimo stabilan region, a samim tim da omogućimo suštinsku osnovu za njegov prosperitet i doprinesemo miru i stabilnosti u širem okruženju, što je naša zajednička misija, koju treba da ostvarimo”, naveo je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je kazao da Srbija „od Alijanse očekuje da sa razumevanjem sagledava, razume i podrži naše prioritete, naročito u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, jer NATO, između ostalog, ima i niz obaveza saglasno mandatu dobijenom od SB UN u očuvanju mira i stabilnosti na KiM”.


(Foto Beta/MSP/Ognjen Stevanović)

„Smatramo da samo kompromisno rešenje za KiM može obezbediti trajni mir i stabilnost i u više prilika smo pokazali spremnost da se do takvih rešenja dođe. Dogovor Beograda i Prištine neće biti na štetu bilo koje treće strane i ne postoji nijedan razlog da nešto što dve strane ocene prihvatljivim, bude neprihvatljivo za bilo koga drugog. Mislimo da je vreme da se ovo pitanje reši na način kojim nijedna strana ne bi dobila sve, ali bi dobila dovoljno da rešenje postane trajno i održivo”, ocenio je Dačić.

On je naveo da „NATO misija KFOR ostaje jedina legalna i legitimna vojna formacija u Pokrajini, bitan garant sprovođenja Briselskog sporazuma i praktično jedini garant bezbednosti i opstanka Srba, njihove imovine, verske i kulturne baštine na KiM”.

„Stoga je za nas izuzetno bitno da se mandat KFOR realizuje u potpunosti u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i Vojno-tehničkim sporazumom, da KFOR ostane u nesmanjenom sastavu u Pokrajini i da u svojim aktivnostima bude statusno neutralan. I ovom prilikom naglašavam da se Srbija snažno protivi transformaciji tzv. 'Kosovskih bezbednosnih snaga' u tzv. 'Vojsku Kosova', jer se time krši Rezolucija SB UN 1244, Vojno-tehnički sporazum i ugrožava regionalna i šira stabilnost”, rekao je Dačić.

On je dodao da „nažalost, razvoj događaja pokazuje da Priština očigledno ne odustaje od jednostranih poteza, poput onih kojim se formiraju oružane snage i pored jasnog upozorenja predstavnika međunarodne zajednice, među njima i gospodina Stoltenberga, da su takvi jednostrani potezi neprihvatljivi i da čine štetu dijalogu”.

„Takođe, ističem presudnu važnost garancija NATO-a da snage KBS i druge naoružane formacije Albanaca ne mogu da ulaze na sever Pokrajine bez saglasnosti komandanta KFOR i lidera Srba na severu. Srbija se uvek postavljala odgovorno i odmereno, želeći da doprinese da se mir i stabilnost učvrste i promovišu, ali istovremeno ostaje privržena zaštiti svojih državnih i nacionalnih interesa, što je neprikosnoveno pravo i obaveza svih članica međunarodne zajednice”, naveo je Dačić, prenosi Tanjug.

Vulin: NATO agresija poslednji zločin 20. veka

Država Srbija će, kao vojno neutralna zemlja, dosledno sprovoditi politiku vojne neutralnosti, koju sa toliko upornosti i uspešnosti vodi predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.

Vojna neutralnost nam omogućava da tako uspešno sarađujemo sa NATO paktom kroz formu Partnerstva za mir, koju smatram optimalnom, ali i sa zemljama istoka, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin na prijemu koji su priredili ambasador Republike Grčke u Beogradu Elias Eliadis i šef NATO vojne kancelarije za vezu brigadni general Čezare Marineli povodom predaje dužnosti NATO kontakt ambasade u Beogradu.
 
Vulin je zahvalio NATO-u na saradnji kada je u pitanju očuvanje mira na prostoru Kosova i Metohije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
 
– Sve zemlje koje čine KFOR, i one koje su u NATO-u i koje nisu, i one koje su izašle iz KFOR-a, i one koje će, nadamo se ući u KFOR, zaslužuju našu veliku zahvalnost. Mi imamo svoje nesuglasice sa KFOR-om, ali smo uvek svesni da je KFOR jedina međunarodno priznata oružana sila u skladu sa Rezolucijom 1244. Od KFOR-a zato očekujemo da bude statusno neutralan, da se čvrsto drži svog mandata koji mu je dat Rezolucijom 1244, da obezbedi mir i sigurnost za sve koji žive na prostoru Kosova i Metohije i da apsolutno sprovodi sporazum postignut između predsednika Vučića i generalnog sekretara NATO-a u vezi sa  kretanjem naoružanih albanskih jedinica na prostoru severa Kosova i Metohije – istakao je ministar Vulin.

Kada se drži svog mandata, dodao je, KFOR je najpoštovaniji od strane Srba i sigurno će uživati svaku podršku Republike Srbije.
 
– Srbija je zemlja koja zna šta je rat i zato toliko ceni mir. Upravo zato verujemo da su naši partnerski odnosi veoma značajni. Možda da smo imali ovakav oblik saradnje, ne bi bilo strašne laži o Račku, na današnji dan izrečene, koji je poslužio kao opravdanje i povod za NATO agresiju na SRJ, poslednji veliki zločin 20. veka. Upravo zato, verujemo da treba da sarađujemo, da se takav zločin i takav užas više nikada ne bi ponovio nad srpskim narodom – naglasio je ministar Vulin.
 
On je ocenio da upravo zato, kada govorimo o pozitivnoj javnoj diplomatiji, koju nije lako voditi u zemlji koja još uvek vida rane od agresije pre 20 godina, moramo da znamo da kada do nas dođu vesti u kojima generalni sekretar kaže da ne podržava formiranje vojske Kosova, to je onda najbolje što možemo da čujemo od strane NATO-a i tome se iskreno obradujemo.
 
– Zato se i nadamo da će biti puno i baš takvih vesti i zato se nadamo da će biti puno vesti kojima ćemo da kažemo da se Srbija i njena pozicija poštuju i razumeju. I zato morate rezumeti naš opravdani strah kada vidimo i slušamo da najviši funkcioneri albanske države govore o stvaranju velike Albanije, o ujedinjenju sa Albancima gde god da oni žive, a da ne čujemo jasnu i glasnu osudu toga šta može biti pretnja miru na čitavom Balkanu. Morate razumeti naš opradani strah, i mi evo koristimo i ovu priliku da vas zamolimo da uložite svoj autoritet i svoju nespornu snagu da ne bude izazivanja mira u našem regionu i da niko ne pokušava da napravi veliku Albaniju, da niko ne pokuša da nas vrati u zlo koje se zove rat i sukobi. Vi to možete – poručio je ministar Vulin.

Srbija je pouzdan i siguran partner, istakao je ministar Vulin, u Srbiju se može pouzdati i ne očekujemo ništa manje od naših partnera u NATO-u. Vulin je uputio iskrenu zahvalnost ambasadi Grčke koja je u protekle dve godine doprinela upoznavanju Srbije sa NATO-om, ali i NATO-a sa Srbijom.
 
– Posebno želim da zahvalim predsedniku Vlade Grčke Aleksisu Ciprasu i ministru odbrane Panosu Kamenosu, na njihovom ličnom doprinosu našim odnosima. Oni su prijatelji Srbije, oni su moji drugovi, oni razumeju ovu zemlju i učinili su sve da se odnosi Grčke i Srbije unapređuju i poprave, ali i odnosi NATO-a i Srbije – rekao je ministar Vulin.
 
On je takođe istakao da se unapred raduje saranji sa ambasadom Norveške, poželevši „dosadnu i mirnu godinu, u kojoj neće biti prilike ni za vojničke ni za političke podvige“, ali u kojoj će biti prilike za saradnju.


(Foto Beta/MSP/Ognjen Stevanović)

Saradnja i solidarnost ključne reči za NATO

Ambasada Norveške u Beogradu je od Grčke preuzela dužnost kontaktne ambasade NATO u Srbiji, a svečanosti su prisustvovali ministri spoljnih poslova i odbrane, Ivica Dačić i Aleksandar Vulina, i predstavnici diplomatskog kora.

Nakon primopredaje dužnosti, ambasador Norveške Arne Sanes Bjornstad izjavio je na prijemu u hotelu „Mertropol”, organizovanom povodom 12. godišnjice rada NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, da je „norveška ambasada počastvovana što će 2019. godine biti NATO kontaktna ambasada u Beogradu”.

„Od svog osnivanja, NATO čuva bezbednost svojih članica. Ali NATO se ne bavi samo bezbednošću. Kada je Norveška odlučila da se pridruži onome što će godinu dana kasnije postati NATO, norveški ministar spoljnih poslova Halvard Lange, koji je preživeo nacistički koncentracioni logor, 1948. godine je rekao da ne možemo ostati neutralni u borbi između demokratije i autoritarizma”, kazao je Bjornstad.

On je naveo da je „NATO pojednako vojni savez i zajednica deljenih vrednosti”. „On je nesumnjivo vodeća vojna sila na svetu, ali i odbrambeni savez koji štiti naš mir, bezbednost i blagostanje, koji su zasnovani na zajedničkim evroatlantskim vrednostima. Ovo su vrednosti koje i Srbija deli”, rekao je norveški ambasador.

Bjornstad je ocenio da su „saradnja i solidarnost ključne reči za NATO”. „Uz dužno poštovanje vojne neutralnosti Srbije, radićemo na jačanju saradnje između NATO i Srbije. Svi imamo zajednički interes - da čuvamo našu demokratiju, našu slobodu i našu bezbednost”, naveo je Bjornstad.

On je kazao da je „kontaktna ambasada NATO samo mali deo velike mašinerije koju predstavlja saradnja između Srbije i NATO”. Na prijemu su se obratili i grčki ambasador u Srbiji Elias Eliadis, šef diplomatije Ivica Dačić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik štaba, Komanda združenih snaga u Napulju Lučano Portolano i šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu Čezare Marineli, prenosi Tanjug.

Marineli: Nemamo problem sa neutralnošću Srbije

Šef NATO vojne kancelarije za vezu Čezare Marineli izjavio je za Tanjug da su odnosi NATO i Srbija dostigli veoma visok standard. „Svedoci smo veoma praktične saradnje koja, rekao bih, donosi dobrobit ne samo Srbiji, već i NATO, uvek uz poštovanje srpske politike vojne neutralnosti, koju smo priznali, nema problema u vezi sa tim”, kazao je Marineli Tanjugu na prijemu povodom 12.godišnjice rada kancelarije za vezu u Beogradu.

On je naveo da NATO i Srbija sarađuju na „veoma praktičan način” i podsetio da je NATO pomogao da se u Srbiji unište velike količine mina, zastarele municije i lakog naoružanja, kao i da je Alijansa finansirala obuku hiljada bivših pripadnika srpskih vojnih snaga za otvaranje malih preduzeća. „Mi takođe sarađujemo u programima naučnog partnerstva. Sarađujemo na naučnom polju, od razvoja biogoriva do napredne robotike”, rekao je Marineli.

On je dodao da je, kao kontaktna ambasada NATO u Srbiji, grčka ambasada u Beogradu igrala važnu ulogu u daljem razvoju odnosa između NATO i Srbije, a da je NATO vojna kancelarija za vezu blisko sarađivala sa grčkom ambasadom i pozdravlja nastavak saradnje sa norveškom ambasadom, koja je sledeća kontaktna ambasada NATO u Srbiji.

„Njihova uloga je da poboljšaju dijalog, da sprovode javnu diplomatiju, da informišu srpsku javnost o tome šta je NATO, šta NATO radi i da širi mnogo više znanja o tome šta NATO zapravo radi na terenu. Mislim da smo uradili prilično impresivan posao poslednjih godina kako bismo razvili zajedničko razumevanje o zajedničkoj dobrobiti po NATO i Srbiju”, zaključio je Marineli.

 


Komentari31
e9b0b
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Slavko Cuca
Poslednje brojke koje dolaze iz državnih izvora govore o posledicama NATO bombardovanja: 1.002 stradala vojnika i policajca i 2.500 civila, od kojih je 89 dece. Ne znam čemu se smeje gospodin Dačić?
Vesa D
..redovnom linijom i obavezno povratna avio karta ..a za toliko se mogu ovde trpeti samo da nesmetaju..mada mozemo ih poslati u Crnu Goru toplije je i manje se radi.
Dusan
Gledam fotografiju na kojoj je Vulin, uocavam kako ministar vojni nije naucio ni kako se stoji pored visokih zvanica. To je sve verovatno zato sto ni vojsku nije sluzio u svojoj zemlji koja mu je mnogo toga podarila. Ministre za u buduce molim, pete spojene prsti razdvojeni.Toliko ste mogli i od pocasnog voda da naucite.
dejan
Ne volimo ih i daleko im kuca,a nije im trebalo dati nikakav znacaj.Takodjer mi je i sve receno neprihvatljivo.
мргуд
партнер је свако с ким мораш да играш. алекс, јел то значи да и у хрватску на море најбоље да идем, нећу. у врло смо деликатној позицији, да ли су и политичари дорасли томе, време ће показати. овакви односи са нато креирани су након 5.октобра а не може се поклон који је већ дат, тражити назад. шта год буде, неће бити повољно за србију, бар не у догледно време 20-30г. треба то време преживети и без неке катастрофе. ко год буде водио земљу имаће исте проблеме а нема тог магичног штапића којим се они могу решити.
alex
@ мргуд Ја бих ти препоручио хрватско приморје. Био сам и нисам се покајао ни мало. Не гајим никакве емоције ни према једној држави. Ни негативне, ни позитивне. Осим према својој, што је природно. Свима желим све најбоље, а највише свом народу. Ратови и сукоби долазе и пролазе, а живот се наставља. Историја (наука) ће показати ко је и када шта радио, а не политичари. Психичке трауме су велика штета, јер заслепљују мржњом генерације иза себе и не дају им да виде шта је реално најбоље за њих.
Preporučujem 5

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja