subota, 23.02.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 23:34

Zašto kineski beli luk menja boju

Posebne sorte belog luka tokom sečenja ili u salati poprimaju tirkiznu nijansu. Čitaoci „Politike” pitaju da li je bezbedan za upotrebu
Autor: J. Antelj, I. Albunovićsreda, 16.01.2019. u 19:00
(Фото Д. Јевремовић)

Krupnije glavice belog luka, koji se u Srbiju uglavnom uveze iz Kine, često imaju neobično svojstvo – posle sečenja luk dobija tirkizno plavu ili zelenu boju. Redakcija „Potrošača” imala je, u poslednje vreme, više ovakvih primedbi, a većina čitalaca koji su nam se obratili pitala je da li je ovaj luk bezbedan za ishranu.

Prema rečima naših sagovornika, interesantno je da se ovo ne događa sa domaćim sortama belog luka, koji je znatno sitniji od uvoznog kineskog koji je poslednjih godina preplavio domaće tržište. Nauka daje umirujuće objašnjenje, odnosno da se ovakav luk može slobodno konzumirati, ali jedina mana je to što sa promenom boje gubi svojstvo. Stručnjaci objašnjavaju da beli luk sadrži alicin, hemijsko jedinjenje koje se stvara kada se dve vrste njegovog enzima pomešaju tokom sečenja. Alicin mu daje oštar miris i prepoznatljiv ukus.

Promena boje može se dogoditi i kada ova sorta belog luka dođe u dodir sa sirćetom ili limunom (kiselinama). Slična reakcija može da nastane i kada se seče nožem ili priprema u šerpi ili tiganju zbog kontakta sa mineralima iz bakra, aluminijuma...

(Foto Piksabej)

– Luk koji je postao plav ili zelen tokom tokom sečenja ili kuvanja siguran je siguran za jelo. On dakle oksidiše i boja nema nikakvog negativnog uticaja, osim što delimično gubi svojstvo – kaže Stevan Blagojević, direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju.

Prema pisanju stranih medija, neke kulture čak imaju i šareni beli luk. U Kini ga kisele kada postaje žad-zelen i konzumiraju ga tokom praznika.

Neki od saveta koji daju da bi se izbeglo bojenje jesu da se u pripremi koristi nerđajući čelik, emajlirano posuđe i da se izbegavaju bakar, aluminijum i kalaj.

Kina inače proizvodi najviše belog luka na svetu, gotovo 23 milijarde kilograma ili 77 odsto ukupne svetske proizvodnje.

I pored apela domaćih proizvođača da se zaustavi prekomerni uvoz ovog poljoprivrednog proizvoda, Kina je i dalje prva na listi zemalja odakle beli luk najčešće stiže u Srbiju. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvih 11 meseci 2018. uvezeno je oko 440 tona belog luka, a 90 odsto isporuka je iz Kine. Takođe, ovaj proizvod na naše tržište dolazi i iz Egipta, Španije, Albanije, a manje količine i iz Makedonije i Argentine.


Komentari19
a80d1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Proizvođač
Sadimo domaći luk, seme koje smo imali od ranijih godina i dodavali svake sledeće godine, otvorili internet stranu i tako prodajemo. Okopavamo ga suprug i ja, ne prskamo od trave. Teže je, ali zdravije i za našu porodicu i za ljude koji kupuju i za lek, kako kažu. Parcela nije velika, koliko nas dvoje možemo da obradimo. Veliki broj ljudi zadovoljan što je kupio od nas. Prošle godine bilo suvo proleće, a kad je trebao da se vadi iz njive kiša. Na veliko sejati se ne isplati posebno (to je naše mišljenje). Dođu nakupci i ucenjuju, neće sitniji. Niko ne pita koliko je taj naš, domaći zdrav već gledaju što krupnije glavice. E pa neću tako. Ne želim da se ovaj naš prodajom na veliko pomeša sa kineskim u marketu. Moraju ljudi koji naruče od nas da osete pravi ukus. Iskoristili smo znanje oko internet oglašavanja i tako uspeli da prodamo, ali ponavljam to nije velika količina i srećni smo što pravi kvalitet pravi ljudi prepoznaju i javljaju se zadovoljni. U zdravlju mi bili i beli luk jeli
Dana
Zamislite pozeleni? Kako se to ranije nikada nije dogadjalo, kuvam 40 godina i dobro znam sta govorim. Ovo zasluzuje da nadlezni dobro provere sta se to prodaje u Srbiji.
ishrana
Pa Srbija vise of decenije uvozi svez kvasac. Ne mozemo hleb prozvoditi samostalno, a gde su aromaticne biljke, Mesec nam je blizi.
Bojan
Kinezi gaje beli luk tamo gde drugo ne uspeva. To su polja kontaminirana izlivenom jalovinom i otpadnim vodama iz rudnika i fabrika. Kad kupujem beli luk u prodavnici prvo pogledam poreklo, pa ako je kineski zaobiđem ga u širokom luku.
Zorka Papadopolos
Ako je tacno sto napisa Nestor Gabric, da imamo problema sa sadnim materijalom, uzmite beli luk iz Argentine! U Nemackoj uvoze razne, i kineski (najjeftiniji), ali je najkvalitetniji iz argentinski. Ostar je i podseca me na beli luk iz mog detinjstva u Srbiji. Nazalost, vrlo je skup, dve vece glavice kostaju 3 Eura. Ali, ako nam uspe da ga zapatimo, mozemo mi da ga izvozimo u Nemacku.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna / Ekonomija /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub Pravila o privatnosti

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja