nedelja, 20.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 13:36

Hrana grčkih bogova

Autor: A. K.ponedeljak, 21.01.2019. u 23:44
Кувар Аристоменис Диму на „Деликатесном понедељку” (Фото: Н. Неговановић)

Čula gurmana radovala su se hrani grčkih bogova. Čekalo se u redu za dodatak, a tražili su se i recepti za jednostavna, a ukusna jela. Gastronomski mag Aristomenis Dimu, učitelj u kulinarskoj školi na Halkidikiju i zaljubljenik u istoriju, bio je za šporetom na „Delikatesnom ponedeljku” u Kulturnom centru „Grad”.

Njegova „desna ruka” bila je Zorana Arizanović. Ona je podsetila da je grčka hrana lagana, lako i sa puno uživanja se sprema. Na meniju su bili cvekla sa piletinom i orasima, mešano povrće i svinjetina kuvana u crvenom vinu sa suvim šljivama, smokvama i grožđem.

Dimu ističe da posebnu aromu ovim jelima daju grčki začini i maslinovo ulje. On i Zorana na poziv ljubitelja grčke hrane dolaze u domove Beograđana i spremaju im specijalitete dajući ujedno i kulinarske savete.


Komentari5
137d4
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Alisa
Xa, bas jednostavno za pripremu. Svako jelo koje ima vise od 2 sastojka (zacini se ne racunaju) nije lako za pripremu.
Muradin Rebronja
Шта су јели грчки богови то нико никада није знао. А знамо шта је јео Хипократ, који је дошао до закључка да храна може и треба да буде лек. Није тада знао тачно која храна? Ово је 21. век и ми сада знамо која је то храна, захваљујући науци о исхрани. Медицина је утврдила да је то храна богата влакнима (биљног порекла) јер храна сиромашна влакнима (животињског порекла) проузрокује срчана обољења и шлог, рак црева, полип дебелог црева, дијабетес, обољење жучне кесе, хемороиди, запаљење слеп0г црева, затвор, варикозне вене...Мало ли је? Ипак, и храна биљног порекла мора да буде идеално нутрицијски избалансирана а то је 75% сложених угљених хидрата (воће, поврће и салате), 15% протеина без холестерола (соја, печурке и пасуљ) и 10% скробних угљених хидрата (интегрални пиринач и друге интегралне житарице). Да, са том и таквом храном можемо да развијамо туризам у функцији лечења шкембавих Американаца, мојих Канађана, Европљана, Емираћана...Идеално за пензионере из нашег региона.
ivan bošković
Znam iz sopstvenog iskustva kako je teško preći sa mesne hrane na bar poluvegetarijsnsku (jaja, mleko i sitne ribe). I dan danas, polse toliko godina, kada mi zamiriše pečeno pile ili dobra kobaja nije mi svejedno. Ali ovi naši trebalo bi da se informišu, na Zapadu prave od povrća burgere, kobaje, pa čak i slaninu koji praktično po ukusu ne mogu da se razlikuju od pravog mesa - koliko znam tajna je u nekakvom "heme" sastojku. Ko se prvi lati takvog posla, obogatiće se - i učiniće mnogo za opšte zdravlje nacije.
Preporučujem 0
Muradin Rebronja
@ Beograđanin Schwabenlandle: Ponosan sam što sam prvi ugostitelj, ikada, koji je osvojio pripremu hrane kao lek po Hipokratovom načelu. Medicina je otkrila formulu koju koriste u bolnicama, kao posledica i kada je često prekasno. Ovde se radi o preventivi. Ujedno i gastronomski doživljaj. Sve testirano na sebi. Nema laže nema prevare. Osim toga, ko meni može da zabrani da promovišem taj projekat? Gosti biraju a tu je i sanitarna inspekcija da vide da li je hrana bezbedna?
Preporučujem 1
Prikaži još odgovora

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja