četvrtak, 15.04.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
sreda, 30.01.2019. u 12:42 Dejan Aleksić

Zamrznuto voće i povrće čuva vitamine

Ukoliko se primeti da zaleđene namirnice sadrže kristale leda i da nisu rastresite, to treba da bude signal da nisu dobro tretirane i da takvo pakovanje ne treba da kupujemo
(Фото Пиксабеј)

Voće i povrće koje na našem podneblju tradicionalno sazreva u toku proleća i leta, poslednjih godina sve češće na pijačnim tezgama može da se vidi i u toku zime. Onda se kod mnogih javlja i nedoumica – da li kupiti sveže voće i povrće ili možemo da se oslonimo i na ono što je zamrznuto? Jer, ljudi se s pravom pitaju – da li su zamrznute namirnice hranljive kao i sveže?

– Smrznute i sveže namirnice jednako su dobre i hranljive, ali samo ako se vodi računa o nekoliko preduslova. Treba paziti da li tim namirnicama nije istekao rok trajanja koji je naznačen na ambalaži, ali i da li je voće i povrće zamrzavano i odmrzavano pa ponovo zamrznuto – navodi prim. dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine.

Sa ovim je saglasna i nutricionista Marija Prčić. Ona ukazuje da, ako primetimo da zamrznuto voće i povrće u pakovanju sadrži kristale leda i da nije rastresito to treba da nam bude signal da ono nije dobro tretirano i da postoji mogućnost da je odmrzavano.

– U tim kristalima se gube vitamini i minerali i takvo pakovanje ne treba da kupujemo. Ali, kada smo našli namirnicu bez tih kristala, onda je važno i kako mi postupamo sa njom. Treba da pratimo uputstvo, a ako ga nema, za povrće je važno da se direktno iz kese sipa u proključalu vodu i da ta priprema bude što kraća. Dugim kuvanjem, ukuvavanjem i prženjem gube se minerali i vitamini pogotovu hidrosolubilni vitamini, to jest oni koji se rastvaraju u vodi – navodi Prčićeva dodajući da se zato preporučuje da se iskoristi voda u kojoj se povrće kuvalo.

I nutricionista i aromaterapeut Milka Raičević naglašava da se daleko više vitamina i minerala sačuva u voću i povrću kada su oni zamrznuti nego kada sveži duže stoje.

– Kada se zamrznuto povrće termički priprema, osim što direktno treba da se koristi iz kesice, mora i da se vodi računa da mu se u toku pripreme doda so da ne bi promenilo boju – ukazuje Raičevićeva.

Sa voćem je, naglašavaju stručnjaci, situacija nešto drugačija.

– Na primer, jagode, kupine ili maline treba da se stave na pleh da se zamrznu plod po plod i da se tek onda stave u kese. Jer prilikom odmrzavanja oni puštaju sok, a sa njim i vitamine. Zato je preporučljivo da se i taj sok iskoristi – kaže Raičevićeva.

Kako u toku odleđivanja i pripreme voća i povrća deo vitamina nestane, stručnjaci sugerišu da zimi postoje suplementi uz pomoć kojih te vitamine možemo da nadoknadimo.

– Posebno je važno da suplementacijom nadomestimo Ce vitamin koji je vrlo nestabilan, koji nestaje čim otvorimo pakovanje i počne oksidacija ili kada krenu da se tope kristali leda. Nadoknada za taj gubitak vitamina uvek mogu da budu turšija i kiseli kupus – naglašava Prčićeva.

Njen savet je da treba da se prate i godišnja doba, koje je voće i povrće aktuelno, ali da vodimo računa i šta je na kom podneblju zastupljeno.

– Problem kod mnogih je što to ne prate, pa hoće u toku cele godine, na primer, da jedu paradajz. U ovom periodu kupovina svežeg paradajza nije preporučljiva jer je on nateran da sazri. Dakle, vrlo je važno da se prati sezona i geografija. Ako je neko, recimo, iz Užica najbolje je da nabavi hranu sa tog područja na koju je njegov organizam navikao – preporučuje Prčić.

Sa mesom i ribom treba biti oprezan

Stručnjaci upozoravaju da posebno treba da vodimo računa kada je reč o zamrznutom mesu i ribi. Jer, kako kaže dr Nevenka Dimitrijević, ako se ono zamrzava, odmrzava pa opet zamrzava kod ribe i mesa razvijaju se bakterije koje mogu biti prilično opasne za ljude koji to konzumiraju i da dovedu čak i do smrtnog ishoda.

– Poseban oprez treba da imamo sa ribom, da vodimo računa šta se i gde se jede, jer upravo u restoranima znaju da zamrzavaju, odmrzavaju i opet zamrzavaju. Problem je što ne može „na oko” da se utvrdi da li su riba i meso odmrzavani i ponovo zamrznuti – naglašava Dimitrijevićeva.

I Marija Prčić navodi da je najbolje da se riba nabavlja sveža, u kraju gde imamo pouzdane ribarnice.

– Korišćenje ribe je već neko vreme pod znakom pitanja i u Srbiji i u svetu zbog unosa teških metala, antibiotika i nekvalitetnih masti. Trenutno je teško naći kvalitetnu divlju ribu, pa na kraju dolazimo do toga da je najbolje jesti onu koja je gajena u kontrolisanim uslovima – navodi Prčićeva.

Za ostale vrste mesa savet stručnjaka je da se sveži komadi odmah zamrznu, da se zabeleži kad su zamrznuti i da se onda iskoriste u naredna tri do najviše šest meseci.

– Meso treba da se odmrzava u toku noći i ne bi trebalo to činiti u mikrotalasnoj peći. Ako morate da ga na brzinu odledite, onda ga stavite u vruću vodu, sa kesom – savetuje Raičevićeva.

Šta ne treba da bude u zamrzivaču

Banane, tikve, duleci i krompir su neke od namirnica koje ne bi trebalo da se zamrzavaju pre svega zbog toga što one, kako napominje Milka Raičević, kada se odmrzavaju postaju vrlo gnjecave, gube boju i miris.

– Ne zamrzavaju se ni začini i čajevi. I kada je reč o peršunu, celeru i paškanatu za njih bi bilo bolje da su osušeni ili da se koriste sveži. Kada se zamrznu gube se njihova bitna svojstva – naglašava Raičevićeva.

Komеntari0
82b10
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja