petak, 18.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:58

Poljaci Evropi prodaju i meso bolesnih krava

Bi-Bi-Si je preneo da poljska policija istražuje klanicu u kojoj je nastao snimak. Glavni veterinarski inspektor Poljske izjavio je da je film otkrio tajne aktivnosti jer je klanje obavljano namerno noću kako bi se izbegle službene kontrole
Autor: Jelica Antelj / Ivana Albunovićsreda, 30.01.2019. u 23:30
(Принтскрин)

Tajne snimke koje su napravili istraživački novinari iz jedne klanice u poljskoj regiji Mazovija užasnule su građane širom EU, naročito one koji kupuju i jedu govedinu, piše „Gardijan”.

Snimci koje su napravili novinari poljske istraživačke grupe „Supervizor” pokazuju kako radnici potpuno bolesne i iznemogle krave vuku u klanicu jer ne mogu da stoje na nogama. Kako prenosi ovaj list, na snimku se vidi kako se sve događa noću, bez prisustva veterinara koji bi potvrdili kvalitet mesa. Osim toga, prikazuje se i kako radnici u klanici uklanjaju dokaze o oboljenju s trupova krava.

Stručnjaci za meso koji su videli snimke za „Gardijan” su rekli da je takvo meso ogromni rizik za zdravlje potrošača i pozvali poljske vlasti da odmah reaguju  i obaveste sve druge članice EU o riziku.

– Ako postoje bilo kakvi dokazi da je to meso izvezeno iz Poljske, treba dići alarm na nivou cele Evrope. Takođe, treba angažovati regulatorne agencije i policijske snage širom kontinenta – rekao je za „Gardijan” Kris Eliot, profesor za sigurnost hrane iz Belfasta. Prema podacima UN, Poljska je u 2017. izvezla 415.000 tona govedine vredne oko 1,5 milijardi dolara, po čemu su bili treći izvoznik u Evropi. Iz toga je i te kako jasno da su potencijalne posledice širenja raznih bolesti i zaraza od mesa koje potiče od takvih životinja izuzetno velike.

Istraživački novinari u klanicu su se ubacili tajno krajem prošle godine, a jedan od njih Patrik Šćepanijak radio je tamo gotovo tri nedelje. On je pred kamerama ispričao kako su zaposleni odmah obeležavali meso od bolesnih krava kao sigurno za ljudsku ishranu, umesto da ga pošalju na veterinarsku kontrolu.

– Nadređeni bi mi naredili da obeležim meso kao zdravo i da ga ulepšam. Verujte mi, bilo je užasno. Od smrada trulog mesa vam se povraća. Moj zadatak je bio da ga ulepšam tako što bih nožem ostrugao trule delove – rekao je Šćepanijak za „Gardijan”. Ovaj novinar je za tri noći izbrojao 28 krava toliko bolesnih da nisu mogle ni da stoje. Veterinara, naravno, nije bilo. On bi se pojavio tek ujutro te bi označio meso kao sigurno i potpisao sertifikat ne kontrolišući meso životinja koje su zaklane tokom noći.

Prema podacima Evrostata, Poljska je sedmi najveći proizvođač goveđeg mesa u Evropi. Prošle godine je proizvedeno oko 558.000 tona govedine i proizvoda od goveđeg mesa. Britanija je prošle godine uvezla oko 16.000 tona poljske govedine, otprilike isto koliko i iz Holandije.

Bi-Bi-Si je juče preneo da poljska policija istražuje klanicu u kojoj je nastao snimak. Glavni veterinarski inspektor Poljske izjavio je da je film koji je emitovala poljska televizija TVN-24 otkrio tajne aktivnosti jer je klanje obavljano namerno noću kako bi izbegli službene kontrole. Bi-Bi-Si navodi da još nije jasno gde je meso završilo i podseća da je ovaj slučaj ozbiljan za Evropu, poput skandala sa konjskim mesom, koji je otkrio sve slabosti prodaje mesa na jedinstvenom evropskom tržištu.

Ističe se da poljski inspektori iz predostrožnosti kontrolišu sve klanice u ovoj oblasti, a policija traga za kupcima ili prodavcima mesa bolesnih životinja. U poljskim medijima se spekuliše da crno tržište za trgovinu mesom bolesnih krava cveta već godinama i da je izuzetno profitabilno. Navodno, vlasnicima bolesnih krava isplativije je da prodaju bolesnu kravu nego da plate veterinaru da je leči ili uspava. Međutim, farmer mora da preveze stoku do klanice koja pristaje na ove nelegalne radnje. Konkretno, klanica koja je otkrivena povezana je sa pogonom za preradu mesa u kobasice. Prema tvrdnjama „Supervizora”, ima desetine zaposlenih, a neki od njih su novinaru koji se javio za posao mesara ispričali na koji način se meso čisti i da postoji tražnja za njim i da se prodaje po nižim cenama.


Komentari20
acf5b
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Aca
Kao da je u Srbiji bolje! Pre, u klanicama su radili vet. inspektori koji su bili radnici Ministarstva, gde su posle uvođenja HACCP sistema proglašen tehnološkim viškom, oterani u prevremenu peziju ili preraspoređeni van klanica. U svakoj fazi proizvodnje (depo, klanica, prerada..) bio je prisutan nadležni vet. inspektor i nije se moglo tako nešto desiti. Oni su svakodnevno razmenjivali podatke brojnog stanja žive stoke, količine polutki između sebe i na kraju meseca dostavljali izveštaje Ministarstvu, koji je isto morala da dostavi i klanica. Takav vid kontrole je bio uspostavljen zahvaljujući amerikancima koji su tek onda dali dozvolu za izvoz mesa u SAD. Sada sami klaničari kontrolišu sebe a vet. inspektor dolazi jednom u 3 meseca i to pre toga mora da se najavi i kontroliše kako funkcioniše HACCP, kontroliše papire, i ne ulazeći u pogone. Sada nešto hoće da urade preko ovlašćenih veterinara da uvedu kontrolu kao što je u Poljskoj ali bez ovlašćenja kao što je imao vet. inspektor.
Petar Ilic
Sad mi je malo jasnije zasto Amerikanci ne dozvoljavaju ni gram mesa iz Evrope da udje u Ameriku. Prosle godine su mi na njujorskom aerodromu oduzeli sandwich u kome je bilo tanko parce sunke - ne vise od 20 grama.
mrki
"Poljaci Evropi prodaju i meso bolesnih krava" inače je poljska u africi nije u evropi... Valjda im je najlakše da ga stavljaju u mesne prerađevine jer izvoz nosi rizik. Milioni goveda koji su pre par godina proglašeni bolesnim i čije uništavanje je plaćeno iz EU kase su isto završili na trpezama svi znaju i svi se prave ludi
vladica
dovoljno je samo ovo procitati: Пољска је у 2017. извезла 415.000 тона говедине вредне око 1,5 милијарди долара, по чему су били трећи извозник у Европи
gandra
je l prodaju zapadnoj evropi?

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja