subota, 05.12.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
petak, 22.02.2019. u 14:40 D. D. K.

Čokolada dobra za srce

(Фото: Пиксабеј)

Umereni unos čokolade umanjuje rizik od aritmija srčanih pretkomora, problema koje pogađa oko 8,8 miliona ljudi u Evropskoj uniji i povezuje se sa višim rizikom od pojave moždanog udara, otkazivanja rada srca i demencijom, pokazuju rezultati istraživanja u Danskoj koji su objavljeni u časopisu „British Medical Journal: Heart”. Ispitivanje je trajalo četiri godine – sprovedeno je od 1993. do 1997. i obuhvatilo je oko 55.000 Danaca koji imaju između 50 i 64 godine. Ispitanici su, uz podatke o zdravlju, morali da odgovore i koliko često jedu čokoladu. Proveravanjem zdravstvenog stanja pokazalo se da su oni koji su jeli dve do šest porcija čokolade nedeljno bili manje skloni razvoju „treperenja” srčanih pretkomora, u odnosu na one koji su jeli samo komadić mesečno. 

Komentari8
24dd9
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Galileo Galilei
Dobro plaćena reklama proizvođača nekvalitetne čokolade.
Markan
Sastojci od kojih se pravi cokolada nakon termicke obrade od preko 200 stepeni dobijaju deformisanu strukturu molekula koje nas organizam prepoznaje kao strano tijelo, uljeza. Aktivara se zastitni prirodni mehanizam gen-antigen,strano tijelo biva unisteno zajedno sa nasim antigenom, od kojih ostaje celijski otpad u vidu gnoja Koji SE skuplja u nasem tijelu do se ne pojave utilizatori, parazitio da sve to pociste zajedno sa covjekom ako se doticni ne opameti. Mahanizam oposan vise uvijek se aktivira kad jedemo namjernice zivotinjskog porijekla.
Markane, svaka čast! Inače, isto vrijedi i za kavu. Napitak se pravi od crnih zrna koja su prije termičke obrade bila pastelnozelena. Ne znam osobu koja bi konzumirla crni krumpir, no crna kavena zrna nisu problem!? Životinjske namirnice nisu toliki problem kada se jedu sirove ili kuhane, ali se svakako preporučuje konzumacija voća, povrća i žitarica. To je kineska tradicija stara 3500 godina. A zna se da su kineska, iranska i meksička jedine tri autohtone kuhinje na svijetu.
KONIC Dragisha
@Милош Лазић " деменције" Sta vam znaci ova rec i koji vam je to jezik s obzirom da srski nije ? Zasto ste upotrebili ovu stranu-prekrstenu rec umesto pravilne srpske reci, LUDILO ? Da li ste svesni da njom skrnavite srpski jezik ?
Ema
Ludilo i demencija nemaju nikakve veze sa sobom a daleko od toga da su sinonimi.
Милош Лазић
Зашто данско искуство? Пре десетак година академик Миодраг Остојић изнео је податак да редовна употреба неких намирница умањује ризик од кардиоваскуларних болести, па дакле и деменције, и набројао: четири пута недељно по 114 грама рибе, а свакодневно 68 грама бадема, 2,5 грама белог лука, 400 грама воћа и поврћа, 100 грама црне чоколаде и 150 милилитара црног вина. Сматрао је да такав начин исхране смањује ризик од болести чак за 75 одсто, а уз обавезне физичка активност четири пута недељно, или тридесетак до четрдесет минута жустре шетње. Или се, можда, сматра да наши научници нису довољно компетентни?
dr Стеван Марковић -Париз
@Zoran. Čokolade su bile od 30% i više kakaoa (ne od 90%!), a studija je rađena na Dancima. Čitajte po nešto, povremeno, to je zdravo, kao čokolada...

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja