četvrtak, 09.07.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
nedelja, 24.02.2019. u 15:15 Jasna Petrović-Stojanović

Diktat EU: više zelene energije

NIS je još pre pet godina razvio program kogeneracija – dobijanje električne i toplotne energije iz gasa
Фото А.Васиљевић

Do­go­vor Evrop­skog par­la­men­ta i čla­ni­ca Evrop­ske uni­je da se do 2030. go­di­ne 32 od­sto ener­gi­je pro­iz­vo­di iz ob­no­vlji­vih iz­vo­ra, vi­še ne­go što je ini­ci­jal­no pred­la­ga­no, ali ma­nje ne­go što su tra­ži­li po­sla­ni­ci i po­je­di­ne ze­mlje, oba­ve­zu­je i Sr­bi­ju da po­ve­ća­va uče­šće ze­le­ne ener­gi­je u ukup­nom ener­get­skom mik­su.

Ovo tim pre ako se zna da sva­ko ma­lo s iste adre­se sti­žu ape­li o ga­še­nju ter­mo­e­lek­tra­na na ugalj, jer bi u su­prot­nom mo­gle da bu­du uve­de­ne tak­se na ugljen-di­ok­sid. In­te­re­so­va­nje za Sr­bi­ju po pi­ta­nju grad­nje po­stro­je­nja, ko­ja pro­iz­vo­de či­stu ener­gi­ju, ni­je za­ne­mar­lji­vo. Po­go­to­vo što za raz­li­ku od dru­gih evrop­skih ze­ma­lja Sr­bi­ja i da­lje da­je pod­sti­ca­je za pro­iz­vod­nju či­ste ener­gi­je kroz fi­din ta­ri­fe.

Me­đu kom­pa­ni­ja­ma ko­je su se uklju­či­le u pro­iz­vod­nju či­ste ener­gi­je je „Elek­tro­pri­vre­da Sr­bi­je”, či­ji će ve­tro­park u Ko­stol­cu po­če­ti da se gra­di u tre­ćem kvar­ta­lu ove go­di­ne, ka­da se oče­ku­je da na mre­ži bu­de go­to­vo 150 me­ga­va­ta iz ener­gi­je ve­tra i da će EMS ener­gi­ju pri­mi­ti u si­stem i obez­be­di­ti nje­nu pu­nu sta­bil­nost. U Sr­bi­ji već ima vi­še od 350 me­ga­va­ta no­ve ener­gi­je iz ve­tra i to kroz pro­jek­te „Či­buk i Ali­bu­nar”, „Ma­li­bu­nar”…

Naft­na in­du­stri­ja Sr­bi­je je još pre pet go­di­na raz­vi­la pro­gram ko­ge­ne­ra­ci­je – do­bi­ja­nje elek­trič­ne i to­plot­ne ener­gi­je iz ga­sa. Na naft­nim i ga­snim po­lji­ma u Sr­bi­ji otvo­re­no je 14 ma­lih elek­tra­na, a u ceo pro­gram ulo­že­no je oko 20 mi­li­o­na evra. Tu su i dva ka­pi­tal­na pro­jek­ta NIS-a po­ve­za­na sa eko­lo­škim na­či­nom do­bi­ja­nja elek­trič­ne ener­gi­je TE-TO „Pan­če­vo” i ve­tro­park „Plan­di­šte”. Pu­šta­nje u rad TE-TO „Pan­če­vo”, objek­ta ukup­ne in­sta­li­sa­ne sna­ge oko 200 me­ga­va­ta, pla­ni­ra­no je 2020. go­di­ne, a reč je o elek­tra­ni ko­ja će omo­gu­ći­ti do­bi­ja­nje to­plot­ne ener­gi­je za ra­fi­ne­ri­ju u Pan­če­vu, dok će elek­trič­na ener­gi­ja bi­ti po­nu­đe­na na slo­bod­nom tr­ži­štu. Dru­gi zna­ča­jan pro­je­kat je re­a­li­za­ci­ja iz­grad­nje ve­tro­par­ka „Plan­di­šte” vre­dan oko 140 mi­li­o­na evra. Ukup­na pla­ni­ra­na in­sta­li­sa­na sna­ga ve­tro­par­ka ve­ća je od 100 me­ga­va­ta, a za­vr­še­tak pro­jek­ta ta­ko­đe je pla­ni­ran za 2020. go­di­nu. Na­kon tog pe­ri­o­da NIS i part­ne­ri ras­po­la­ga­će po­stro­je­nji­ma za pro­iz­vod­nju elek­trič­ne ener­gi­je ka­pa­ci­te­ta ve­ćeg od 300 MW, a ujed­no će do­pri­ne­ti za­šti­ti ži­vot­ne sre­di­ne u Sr­bi­ji.

Iako ni­je to­li­ko za­stu­plje­na bi­o­ma­sa ima naj­ve­ći po­ten­ci­jal u Sr­bi­ji, udeo od čak 61 od­sto u ob­no­vlji­vim iz­vo­ri­ma ener­gi­je. Re­sur­si su pro­ce­nje­ni na čak 3,405 mi­li­o­na to­na naft­nog ekvi­va­len­ta, po­ljo­pri­vred­ne bi­o­ma­se ima oko 1,67 mi­li­o­na to­na naft­nog ekvi­va­len­ta, ali ste­pen nje­ne is­ko­ri­šće­no­sti ni­je ve­ći od dva od­sto.

 

Komentari7
94598
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Andreja Analiticar Belosvetski
Opet reklama. Znate, oni prodaju vetrenjace po paprenim cenama. Njih nije briga sto je zelena energija deset puta skuplja.
BozidarLA
Pravite brikete od otpadaka drva i kuruzovine pa ponudite to po pristupacnoj ceni gradjanima..?!?!
Боривоје Банковић
Мој пријатељ је пре десетак година увезао из Данске ветрењачу - ветрогенератор. После три године шетања од врата до врата натезања није успео да сазна ни шта му све треба да би уопште поднео захтев да је постави на свом имању. И ја сам поред њега изгубио много времена обијајући прагове.
Горан
Зелена енергија је за нас скупа јер немамо технологију коју на силу хоће да нам продају.А шта ћемо са јефтиним угљем и новцем уложеним у термоелектране?
Ivanča
Hoćete ugalj i jeftina ulja, a kukate kad ne može da se diše. Da li znate da taj vazduh ubija hiljade ljudi godišnje u Srbiji?
Gastarbajter
Gorane, Ugalj ce da nas potruje. I ne samo nas nego i pola Evrope. Mi sagorevamo najgoru vrstu uglja sa najvise otrovnih gasova i ugljene prasine po kilovatu u Evropi. Jos malo pa cemo nositi gas maske kao Kinezi.
Zoran
Palite drvece, travu i zbunje.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja