subota, 17.04.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
ponedeljak, 25.02.2019. u 23:00 J. Antelj – I. Albunović

Hrvati ipak jeli zaraženi kebab iz Poljske

Meso pronađeno na 57 lokacija širom zemlje, spekuliše se da je utrošeno i do osam tona sporne govedine
(Фото EPA-EFE/Lisi Niesner)

I mada je sanitarna inspekcija prvo tvrdila da je zaraženo meso za kebab iz Poljske koje je u Hrvatsku ušlo preko Slovenije povučeno pre nego što je moglo da dođe do kupaca, to se pokazalo kao netačno.

Kako je preneo hrvatski „Indeks”, kebab sa spornim mesom konzumirao se na čak 57 lokacija, što je uznemirilo javnost budući da se na početku afere spekulisalo o samo tri prodajna mesta.

– Zaraženi kebab jeo se širom Hrvatske, još nemamo podatke gde tačno jer sanitarna inspekcija nije objavila te informacije – navodi ovaj sajt i ističe da su do sada stigli rezultati za svega osam ispitanih uzoraka mesa, od kojih su dva proglašena zdravstveno neispravnim.

Hrvatsko ministarstvo zdravlja u dopisu poslatom medijima „ne osporava činjenicu da se sporno meso određeno vreme nalazilo u prodaji”. Prema prikupljenim podacima, prosečna nedeljna potrošnja kebaba u toj zemlji je od 10 do 150 kilograma u zavisnosti od objekta. Prema računici novinara, to znači da je u Hrvatskoj pojedeno najmanje pola tone, a najviše oko osam i po tona spornog mesa.

– Ali činjenica da je prisutnost bakterija utvrđena u zamrznutom proizvodu, koji pre konzumacije mora da bude termički obrađen, znatno smanjuje rizik za potrošače – pokušali su da umire građane predstavnici tog ministarstva.

Kako se navodi, u ovom konkretnom slučaju reč je o hrani koja je legalno stavljena na tržište, imala je sve potrebne oznake zdravstvene ispravnosti, izdate od odobrenog veterinarskog objekta države članice EU. Sporni kebab za inspekciju postaje „slučaj” tek u trenutku kada je primila hitno obaveštenje putem sistema za brzo uzbunjivanje za nebezbedne namirnice.

Predstavnici vlasti rekli su da je sanitarna inspekcija tada reagovala kako bi zaštitila kupce od dalje distribucije proizvoda, kao i da bi proverila da li su sa tržišta povučene sporne šarže mesa. Kažu da Ministarstvo zdravlja i sanitarna inspekcija ne utvrđuju koja količina mesa je isporučena na tržište, već isključivo raspolažu podacima koji su navedeni u službenoj distributivnoj listi koja je dobijena kroz RASFF sistem.

Afera s mesom sa poljske farme, gde je utvrđeno ilegalno klanje bolesnih krava, ne smiruje ni posle mesec dana. Češka je pre nekoliko dana najavila da će početi obavezne kontrole govedine uvezene iz Poljske nakon skandala sa prodajom mesa od bolesnih krava, ali i najnovijih 700 kilograma mesa za koje je utvrđeno prisustvo salmonele. Deo tih količina završio je i u Slovačkoj. Na sajtu češkog ministarstva poljoprivrede u upozorenju o kontrolama govedine iz Poljske našlo se i podsećanje na ostale ranije poljske skandale, između ostalog i na tehničku so umesto jestive u namirnicama, radi većeg profita kod nekih poljskih proizvođača. Poljska je uzvratila:

– Deo poljoprivrednika mi kaže da treba da počnemo vrlo temeljno da kontrolišemo češko pivo. Da li je uvek odgovarajuća temperatura, rok trajanja, sastojci, alkohol. Ne želim da vraćam istom merom, ali ako nas stalno budu ucenjivali, ako neko igra svoju političku igru, svejedno Češka ili neka druga zemlja i ako kleveće poljske namirnice, nemamo drugi izlaz nego da i mi počnemo veoma temeljno da kontrolišemo – rekao je na uvedene češke kontrole poljski ministar poljoprivrede Jan Kšištof Ardanovski poljskom radiju TOKFM.

Novi slučaj u Sloveniji

Slovenačka agencija za bezbednost hrane je saopštila da su otkrivene još tri pošiljke govedine i smrznutog mesa za kebab, a isporučene iz Poljske, koje su pozitivne na salmonelu. Agencija je putem sistema brzog uzbunjivanja za hranu (RASFF) obaveštena da je salmonela pronađena u tri pošiljke smrznutog mesa za kebab koje je slovenačka kompanija Alebon naručila iz Poljske, prenela je slovenačka agencija STA.

Kompanija Alebon je povukla sve tri pošiljke ukupne težine 45 kilograma koje je proizvela poljska firma Efes-pol Fedaj Šimšek. To je najnoviji slučaj salmonele u mesu za kebab koje je dostavljeno Sloveniji iz Poljske nakon što je slovenačka Agencija nedavno otkrila istu bakteriju i ostatke veterinarskih lekova u uzorcima uzetim iz pošiljke težine 5,3 tone. Agencija za hranu je tada saopštila da je u toku povlačenje proizvoda i uveravala da ta pošiljka ne potiče iz klanice Elkopol u Poljskoj, za koju je utvrđeno da je klala bolesne krave, dodaje STA.

Komеntari19
8b2f7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Marija
Eto im Evropska unija
Миодраг Н. Спасић
@ Vidoje Markovic , дотични, из кога извора имате податак да Срби као радници (!) раде у Пољској. Молим вас да нам то покажете у противном ви сте обични хрватски бот, а истина боли. Ево шта каже "Газета виборча", озбиљни пољски лист: Европска комисија је крајем 2017. покренула процедуру против Пољске која компромитује читав правни систем уније. Пољска би теоретски могла да изгуби право гласа у процесима одлучивања ЕУ, али показује се да је изузетно тешко казнити државу уније јер је неопходно је да предлог одобри свих 28 чланица. Иначе, партија Народног покрета" чији је лидер Р.Виницки, ових дана је изјавила да Пољска треба да изађе из НАТО и ЕУ како би повратила свој суверенитет и обезбедила излаз из општег сиромаштва....!
Лука С. Илић
Мико, ево специјално за вас једна анализа нашег духовног стања, произашлог из потреба да се Српски народ, као највећи у бившој Југославији, прикаже у негативном светлу и тиме упросечи са осталим народима без традиције и државности који су ушли у ту Југославију. Зашто мислите да нису сарма, мусака, пребранац, подварак, пихтије, итд. (по чему смо чувени), наша јела!? И одмах да вам кажем, нису ни турска. Турци су само јели говедину, кували на маслу и ретко користили црвену запршку...Када су се појавили пред Цариградом, били су то дивља плeмена из мале Азије, на коњима без седла и јели су врло упрошћена јела која су одговрала том степену друштвеног развитка. Дакле ако смо нешто од њих и примили, узели смо само оно што нам је одговарало по укусу и изгледу а то су они покупили углавном од Византије - чију културу ми више баштинимо.
pera
kebab? to su ih prijatelji i braca Albanci naucili sta su prave stvari. Malo se salim ima toga i kod nas, pomodarstvo! Nije dobar svadbarski kupus, pasulj, sarme, musaka?
Mika
Jesu li, pero, sarma i musaka srpska jela? Ili srpski nazivi jela? Ne znam, samo pitam, molim te mi pojasni, na cemu ti unapred zahvaljujem.
Paun
Iz koje zemlje se jede govedina u S rbiji.
Jeremija
Iz crne, crne zemlje.
Лазар С. Поповић
Ми смо једно време јели аргентинску говедину из америчких робних резерви са истеклим роком за употребу.И то су увозили "Макси маркети" а моја породица је, у два наврата, бацила купљено месо које је приликом динстања, ширило смрад. Од тада, има 2 године, не једемо говедину, о јунетини нема ни говора....!

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja