sreda, 16.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:55

Žalfija pomaže obolelom grlu

Kod prehlada izbegavati hladne napitke i cigarete, jesti namirnice bogate vitaminima i folnom kiselinom
Autor: Danijela Davidov-Kesarsreda, 27.02.2019. u 14:19
(Фотографије Пиксабеј)

Bol u grlu, osećaj grebanja, nemogućnost gutanja hrane – to su simptomi prehlada ili respiratornih virusnih infekcija, tako čestih u zimskoj sezoni. Najbolja hrana za bolesno grlo jeste tečna, objašnjava Milka Raičević, nutricionista beogradskog Doma zdravlja „Palilula” i porodični aromaterapeut, jer je najvažnije da ljudi ne dehidriraju kako bi lakše izbacili toksine iz organizma.

Bolesnom grlu najviše prijaju čajevi i voda, sokovi od svežeg voća i povrća, kao i bistre supe ili čorbe. Ne treba uzimati alkoholna pića i ona koja sadrže puno kofeina, jer deluju kao diuretici i potpomažu gubljenje tečnosti. Neophodno je uzimati namirnice bogate folnom kiselinom i vitaminima A, Be, Ce, De i E, kao i flavonoidima, gvožđem, magnezijumom i cinkom. Žalfija je idealna za dezinfekciju grla.

– Treba uzimati sok od isceđenog limuna pomešanog sa toplom vodom i medom. Dobar je čaj od ehinacee koji podiže imunitet, napitak od nane koji je odličan za iskašljavanje, ili od zove koji je odličan za preznojavanje, dok je čaj od breze pogodna zamena za aspirin. Čaj od lukovine se može uzeti za izbacivanje sekreta, a od omana olakšava disanje. Čajevi se pripremaju i piju strogo po uputstvu i uzimaju se mlaki. Filter kesice sa čajem ne smeju da ostanu u vodi duže od tri do pet minuta, jer u protivnom mogu biti toksični. Čaj koji okrepljuje je onaj od eukaliptusa, a ne treba zanemariti ni onaj od đumbira koji se pije sa malo meda – kaže Raičevićeva.

Ukoliko osoba kašlje i to dugo traje, treba da uzima čaj od lipe. Za iskašljavanje je neophodan i onaj od sleza tri puta dnevno po jednu šolju. Za obolelo grlo se savetuje stavljanje obloga od komovice ili svinjske masti, jer to može da ublaži bolove. Uz sve to neophodne su i inhalacije, a naša sagovornica savetuje da se za to koristi eterično ulje nane, uz dodatak nekoliko kapi eukaliptusovog ulja u vruću vodu.

– Pijte sokove, jedite sirovo voće i povrće, namirnice koje su bogate vitaminom Ce. Namirnice bogate vitaminima Be kompleksa takođe pomažu i smiruju stres, a treba znati da šolja proklijalog žita ima šest puta više vitamina od dve pomorandže. Izbegavajte hranu bogatu ugljenim hidratima, konditorske slatke proizvode, začinjenu, masnu i prženu hranu. Potrebno je uzimati namirnice bogate cinkom, kao i luk, biber, paprika, senf, luk i ren. Pileća supa sa povrćem je idealna hrana za obolelo grlo, jer se u njoj nalaze imunoglobulini koji podižu imunitet, a uz to povrće daje vitalnost organizma – naglašava Raičevićeva.

Da bi se prevenirali bolovi u grlu, ne treba uzimati hladne napitke, pušiti cigarete i boraviti u zadimljenim prostorijama, a treba jesti namirnice bogate folnom kiselinom i vitaminima A, Be, Ce, De, E, kao i flavonoidima, gvožđem, magnezijumom i cinkom.

Kako ublažiti bol

Beli luk: U čašu prokuvane i prohlađene vode treba dodati nekoliko izgnječenih čenova belog luka i nakon nekoliko sati procediti. Dobijeni rastvor treba „grgoljiti” u obolelom grlu nekoliko puta tokom dana.

Ren: U čašu tople vode dodati kašičicu narendanog svežeg rena i jednu kašičicu meda. Dobro promešati i piti polako u gutljajima.

Jabukovo sirće: Kada se jave prvi simptomi upale grla preporučuje se ispiranje grla jabukovim sirćetom. U čašu tople vode razmutite tri kašičice sirćeta, grgoljite pa ispljunite.

Med i mleko: Ako je grlobolja izazvana iritacijom, treba što pre umiriti sluzokožu grla. U šolju toplog mleka razmutite kašičicu meda. Pijte lagano u gutljajima, a nakon nekoliko sati postupak možete da ponovite.

Žvaka: Preporučuje se žvakanje žvake, jer pospešuje stvaranje pljuvačke koja je veoma efikasna u borbi protiv virusa. Pljuvačka sadrži enzim lizozim koji je poznatiji i kao antibiotik u telu, a deluje tako što uništava ćelijski zid pojedinih bakterija.

Sirup od crnog luka: U teglu ređati kriške crnog luka, limuna, kašiku meda sve dok se posuda ne napuni do vrha. Ostaviti da odstoji na tamnom i hladnom mestu pokriveno tanjirićem od šest do 10 sati, dok crni luk ne pusti sok. Procedite u tamnu flašicu i uzimajte po jednu kašiku svaka dva sata.

Vlažnost vazduha: Preko radijatora prebacite vlažne peškire i rasporedite po sobi više posuda sa vrelom vodom da isparuju. Suv vazduh izaziva kašalj, a vlažan povećava vlažnost sluzokože i poboljšava disanje.


Komentari0
c6472
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja