subota, 07.12.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 15:43

Sir se pravi od mleka, ljubavi i strpljenja

Na devetom Balkankom festivalu sira u Domu omladine izloženo je 300 vrsta mlečnih proizvoda iz zemalja regiona, Francuske i Italije
Autor: Aleksandra Kurtešponedeljak, 11.03.2019. u 09:05
(Фотографије Анђелко Васиљевић)

Kao što se jede, sir se tako i pravi – sporo, lagano, s puno ljubavi i uživanja. To znaju vrhunski majstori sireva, a poneku tajnu otkrili su rado i na dvodnevnom „Balkanskom festivalu sira”, devetom po redu, koji je održan u Domu omladine.

Pobednički pehar dobio je Francuz Olivije Dluzni koji je sa svojim mnogočlanim timom predstavio sireve u kutku „Francuske tajne”. A u čemu je tajna najboljeg među najboljima Olivije je kazao: – U strpljenju. Ne žurite da svoje sireve u čiju proizvodnju ulažete veliki trud što pre iznesete u markete. Verujte u ono što radite, pustite da vreme uradi svoje. Neka sir zri onoliko koliko mu je potrebno. Fermentacija, vlažnost, vazduh, temperatura... utiču na kvalitet, ali vaša lična doza poverenja u sir je ono što će presuditi da on bude jedinstven. Ljubitelji sira će znati da to prepoznaju – poručuje Olivije.

Drugo mesto osvojila je Munevera Žilić s Kupresa, dok su treće mesto podelili Poljoprivredno gazdinstvo „Ćuk” i gosti festivala iz Slovenije.

Posetioci su bili u prilici da probaju retke i neobične vrste sireva i uživaju u uparivanju sireva s vrhunskim vinima i delikatesima. Na štandovima je bilo izloženo oko 300 sireva iz naše zemlje, regiona, Francuske i Italije.

A da proizvodnju sira mogu naučiti i oni koji su odrasli u gradu potvrdili su supružnici Ivana i Predrag Denčić.

– Iz Beograda smo se preselili na Kosmaj i počeli od nule. Na selu nas sve inspiriše – kaže Ivana, mašinski inženjer. Njen suprug je fotograf, ali sad su udružili snage i postali majstori za sir. U tome im je pomogao tehnolog Predrag Đokić.

Majka troje dece, Đurđa Jovanov iz Kovilja, jedina na festivalu pored raznih sireva imala je i puter. Farmaceutkinja Zorica Radišić iz Čuruka ponosno kaže: – Zahvaljujući svekrvi Jeli izučila sam drugu školu. Ona mi je otkrila kako se pravi sir, koji je nešto između kačkavalja i mocarele – priča Zorica i tvrdi da s istom ljubavlju kao nekada u apoteci radi ovaj posao.

Kod bračnog para Slađane i Davora Danilović mezio se hercegovački torotan, bilo je i mladog i starog sira. Onaj koji je mamio izgledom, šupljikav kao domaći hleb, privlačio je pažnju i nazivom „sir jakog karaktera”. O njegovim karakteristikama nije hteo da govori Milan Travavčević, ali je domaćinski insistirao da se gosti posluže i sami otkriju o kakvom je karakteru reč. Jovanovići iz Smedereva imali su najstariji sir na festivalu. „Ležao” je dve godine, pa na ovoj manifestaciji stigao na tanjir.

Rolati od sira pazarili su se kod Ljiljane Janjić iz Valjeva. I za pljevljanskim sirom vladala je potražnja, a prvi put izložen je i šarski sir sa Šar-planine i „planuo” je.

U mestu Glušci u Mačvi profesor Momčilo Budimirović pravi koziji sir u hrastovoj kori. Jednima se dopao sir od vrganja, drugima s dodatkom brusnice ili začinjen ljutim papričicama ili nekim egzotičnim aromama.

Sladokusci su se jagmili za slatkiše od sira. Ivana Hero, dizajnerka, sa sestrom se izveštila se u kuvanju keksića s feta sirom i maslinovim uljem.


Komentari0
c52f3
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja