četvrtak, 17.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 12:43

Kontrola hrane po uzoru na Holanđane

ponedeljak, 11.03.2019. u 12:09
(Фото Ансплеш)

Nedavno me zaprepastilo ono što sam pročitao u „Politikinom Magazinu” – da nam je lakše da falsifikujemo nego da zasučemo rukave i pošteno radimo. Još je groznije saznanje da niko to ne sprečava – osuđuje. Na taj način gubimo ugled i poverenje naših ljudi, a onda i stranaca turista.

Kako tu pojavu sprečiti ili smanjiti? Mišljenja sam da moramo malo da zavirimo u „dvorišta” naših komšija, pa i da nešto prekopiramo. Uvek sam bio znatiželjan i nisam birao područje, počevši od tehnike, organizacije rada, očuvanja životne sredine, zaštite od požara, kulinarstva (gastronomije)... Tako sam imao priliku da 2008. godine od sestre doznam kako Holanđani kontrolišu poljoprivredne proizvode na svojim pijacama. Oni najmanje sat vremena pre otvaranja pijace proveravaju iznete proizvode. Svaki proizvođač na tezgi vidno istakne podatke, pa kontrolor u svom kompjuteru vidi i upoređuje šta ko proizvodi, koliko su zaštitnih sredstava primenili i kada, kontroliše karencu – kad je isteklo vreme dejstva zaštitnih sredstava. Ako karenca nije istekla, celokupna količina tog proizvoda se uništava, a proizvođač se kažnjava.

Kod nas, zbog nakupaca i prekupaca, na pijacu se iznosi sve i svašta. A što se o izloženim proizvodima ne znaju podaci, koji bi potvrdili zdravstvenu ispravnost proizvoda, što svako može da kupi bilo koju količinu zaštitnih sredstava, što se trajanje karence zanemaruje, to je posebna priča. Stvorismo brojne poljoprivredne zadruge, koje bi mogle biti nosioci proizvodnje i plasiranja proizvoda, čija bi kontrola bila lako ostvarljiva. Mi smo u Srbiji na sve mislili u razvitku naše poljoprivrede, počevši od poljoprivrednih alatki, mašina, semena itd, samo smo zaboravili potrošače, naše sopstveno zdravlje, a time i zdravlje budućih generacija. Mi zaboravili, ali nije Evropska unija. Vreme je da se okrenemo sebi i svojoj budućnosti.

Čedomir Maričić,
Niš


Komentari4
b45c9
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Stamenko
Kad su se pojavile hemikalije koje unistavaju korov i insekte nasi proizvodjaci su poskocili i pravo u apoteku po otrov. Ni sebe nisu zastitili dok prskaju a o kupcima koji ce to da jedu i nerazmisljaju. Problem je sto se i drzavni organi ponasaju slicno. Tako, nemaran narod sam sebe unistava i cudi se sto nas je sve manje.
Koktel pesticida
Problem u Holandiji (i drugdje) je sve veca upotreba vise pesticida s tendancijom rasta. Pojedinacno su svi u dozvoljenim granicama a efekat "koktela" se ne zna. Pronalaze se i zabranjena sredstva. Za primjer, crveni luk je obradjen sa 42 razlicita sredstva (herbicide/fugicide) u 21 spricanju, krompir 36/ 19 spricanja, salata 30/9 spricanja, italijanske jabuke 41/26 spricanja itd...
Holandjanin
Ne bih se bas ugledao na Holandiju kad je (zdrava) hrana u pitanju. Holandija ima blagu klimu, pa stetocine prezive zimu. Zato se koristi mnogo otrova u poljoprivrednoj proizvidnji. Mnogo vise se zaprasuje nego u susjednoj Njemackoj. Zbog toga nismo na dobrom glasu u zapadnoj Evropi.
sloba car
Južno voće je u mnogim prodavnicama sramotnog kvaliteta, a banane počnu da trule sledećeg dana. Ali u meni okolnim prodavnicama svuda je isto, nema konkurencije, kao da svi kupuju na istom mestu, tamo gde se roba šalje kada počinje da se priprema za bacanje. Zašto nema bolje takve robe, pa neka je i malo skuplje??

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja