utorak, 28.01.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 13:53

Hrvatska povlači pekmez od šljiva poreklom iz Srbije

utorak, 12.03.2019. u 18:44
(Фото Пиксабеј)

Voćni namaz od šljiva „Alga” srpskog proizvođača „Polo” povlači se iz hrvatskih prodavnica zbog, kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske, povećane količine aditiva - sorbinske kiseline.

Proizvod na hrvatsko tržište uvozi „DIV Promet” iz Donje Zeline, a na tržište ga plasiraju firme „Kaufland” iz Zagreba i „KTC” iz Križevaca, prenosi Indeks, pozivajući se na Hinu.

Kako navode, proizvod nije u skladu sa Uredbom komisije (EZ) br. 1333/2008 Evropskog parlamenta i veća o prehrambenim aditivima, prenosi Tanjug.


Komentari20
5202f
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Dušan Petrov
Sre će to gradjani srbije pojesti a da i ne trepnu. Naše babe stavljale silicijum na prkmez od uvek i doživeli smo i duboku starorst. Skineš gornji sloj kašikom i kreneš u ofanzivu i doživiš stotu. Nek u Hrvatskoj jedu švabske marmelade, one nisu otrovne od Silicijuma jer u njima ima mišomora.
Леон Давидович
Какав силициј , то је елеменат (Si)полуметал. У доба бака није било данашње технологије производње поклопаца (Twist off) па су само фабрике могле затварати тегле на машинама затварачицама са тадашњим врстама поклопаца. А тадапње домаћице су знале ако јако укувају или запеку површински слој неког воћног слатког производа да се он неће покварити јер је висока сува материја ( наравно нису знали значење суве материје али су знали да се неће покварити). Правилници су дозвољавали да се у фабрикама површински слој заштити мрављом киселином или сорбатом. Данас са савременим поклопциам свако и у домаћинству може да затвори стакленку херметички да је претходно напунио врелим производом или накнадно пастерише и исти му је производ у погледу безбедности као и фабрички. А отров нам у пекмез као и друге производе може доспети ако је воће прекомерно прскано разним отровима што данас многи чине јер више држе до лепоте плода него до здравствене исправности.
Preporučujem 5
Леон Давидович
Питање сорбинске киселине то јест углавном К-сорбата јесте врло једноставно. Раније је тај конзерванс могао да се код производа као што су пекмези, мармеладе, желеи користи само за површинску заштиту производа, а то би значило за производе који се пакују у некакве кантице, дакле не херметички затворену амбалажу. Онај ко га пуни у тегле, затвара и пастерише не треба му конзерванс. Иначе тај конзерванс се у организму у метаболизму разлаже на угљен диоксид и воду и сматрало се да у дозвољеним количинама није претња за здравље. Међутим има и оних који тврде да може изазвати алергије па чак и астму. Мање штетан од неких других конзерванаса. Има једна појава да људи који не знају улогу конзерванса плаше се и његовог имена па у продавницама уместо да купе конзерванс ( К_ сорбат) они за конзервисање поврћа узму винобран ( ту је конзерванс сумпор диоксид) који је далеко штетнији по здравље. Шта ће им уопште конзерванси кад све могу пастерисати у домаћинству на шпорету.
Pekmez ili ..
Pekmez, uvoz, izvoz, antioxidanti, kvalitet... manite se toga. Onaj nize, iz pravopisa dobio 100-ak lajkova. U tome su Srbi najbolji.
čekaj, čekaj..
vidim da su komentatori ozlojeđeni na Hrvate. A šta ako je naš proizvođač stavio aditiv u nedozvoljenoj količini, ako je stvarno neispravan? Mislite da su naši proizvođači bez greške? Zaboravili ste šta rade naši kada preprodaju voće iz EU Rusima?
Sasa Trajkovic
Naivnost u politici, ekonomiji svim aspektima je sinonim za Srbiju danas, bez integriteta, bez cilja izgubljena na tom putu u EU među šljivama kojih u Srbiji gle čuda više nema.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja