petak, 24.01.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:56

Inspekcija u vanrednoj kontroli namaza od šljiva

Proizvođač iz Čačka za „Politiku” kaže da je nepravilnost utvrđena u 120 pakovanja i da ne veruje da će imati problema sa „Kauflandom” za koji proizvodi namaz pod markom „alga”
Autor: J. Anteljsreda, 13.03.2019. u 23:00
(Фото А. Васиљевић)

Poljoprivredna inspekcija najavila je da će vanredno kontrolisati namaz od šljiva srpskog proizvođača „Polo” iz Čačka, koji je povučen iz više prodavnica na hrvatskom tržištu. Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske povuklo je ovaj namaz, kako je saopšteno, zbog povećane količine sorbinske kiseline, odnosno aditiva koji se koristi prilikom konzerviranja hrane. Ovaj proizvod na hrvatsko tržište uvozi DIV „Promet” iz Donje Zeline, a reč je o robnoj marki „alga“ koji je srpski proizvođač proizvodio za „Kaufland” iz Zagreba i KTC iz Križevaca, preneli su hrvatski mediji.

Cane Jovanović, suvlasnik čačanske kompanije „Polo“ kaže za „Politiku” da je prilikom redovne kontrole na hrvatskom tržištu u 120 pakovanja džema pronađeno neznatno više sorbinske kiseline.

– U toku su redovne kontrole na hrvatskom tržištu ne samo namaza nego i drugih prehrambenih proizvoda zbog evropskih propisa. Trenutno se kontroliše prisustvo aditiva i, eto, dogodilo se da je nepravilnost zabeležena i na proizvodu „alga“, privatnoj robnoj marki koju proizvodimo za „Kaufland” poslednje dve godine – kaže Jovanović za naš list. Nezadovoljni što je, kako kažu, ova vest predstavljena senzacionalistički, a njihova firma postala tema u regionalnim medijima, dodaje da ne veruje da će posle ovog slučaja biti problema sa „Kauflandom” za koga proizvode namaz od šljiva.

– Ne bi trebalo da bude problema. Dešava se, reč je o aditivu koji se dodaje proizvodima koji se ne pakuju u staklenu, nego plastičnu ambalažu. Već 28 godina smo na tržištu i nismo imali problema – kaže naš sagovornik iz čačanske firme. Na pitanje kako su uspeli da sa svojim proizvodima preko „Kauflanda” izađu na evropsko tržište, budući da je to neostvaren san mnogih domaćih kompanija, Jovanović objašnjava da su na tome zahvalni svom dugogodišnjem kupcu iz Hrvatske firmi DIV „Promet“ koja ih je preporučila velikom maloprodajnom lancu. Firma „Polo” iz Čačka osnovana je 1991. godine i na početku se bavila proizvodnjom i distribucijom sirćeta i sirćetne kiseline (esencije). I danas se time bave, ali su u međuvremenu proširili proizvodnju i počeli da se bave i preradom i konzerviranjem voća i povrća. I na domaćem tržištu prodaju konzerviranu papriku, cveklu, krastavce kornišone, džemove i marmelade, sušeno voće i povrće, kakao i krem proizvode i čokoladu za mešenje. 


Komentari7
92d04
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

andrijasevic
Lepo kaze covek -Pekmez je turcizam i dalje objasnjava vrste prerade voca i poreklo konzervansqa, ali, vi znate bolje.
DraganaS
Ne bi bilo loše da je uz izraz "namaz" dodat i deo "voćni" ,kao što stvarno i stoji na nemačkim proizvodima koje radi ova firma .Tako bi bilo manje zabune oko ćiribu-ćiriba sastava.To što u Srbiji rabimo turske izraze pekmez ili engleski džem ,ne znači da ostatak Evrope to radi .Nemci da bi izbegli stroge evropske linije kvaliteta za domaće proizvode koriste izraz " Namaz na hleb" i pod time idu voćni i svi ostali namazi.A sastoji se isključivo od ukuvanog voća,šećera i održivača kvaliteta.Marmelada sme samo da bude ona od citrusnog voća i šećera .Sve ostalo su konfiture (50:50 ) odnos šećera i voća,extra konfiture sa više voća,želei sa delovima voća,vode i šećera. Sorbinska kiselina je konzervans koji ima itekako široku primenu u industriji i sprečava razvoj nepoželjnih mikroorganizama.Inače je prirodnog porekla i ima je u mukunji ili jarebiki .Ima je u margarinu,sirevima,mesnim preradjevinama ,a vrlo često njena so se koristi i u kozmetici i smatra se "bezopasnim " konzervansom.
нићифор
ко то сматра сорбинску киселину безопасном i korisnom
Preporučujem 0
Zoran
Dzem ne mora biti namaz. Ja ga jedem kasikom ponekad.
Jeremija
Možete vi nas kod kuće varati i mazati, ali, doći će vam glave kad-tad. Evo, počelo je.
Domaćica
NAMAZ od sljiva? Od sljiva se pravi pekmez, dzem, marmelada, slatko... Mozda dzem ili pekmez sa dodacima, ali namaz? Ja licno nikad ne bih kupila namaz, deluje potpuno nedefinisano.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja