ponedeljak, 03.08.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
petak, 22.03.2019. u 15:17

NIS ulaže gotovo milion evra u zdravstvene institucije širom Srbije

(Фотографије НИС)

Kompanija NIS u okviru ovogodišnjeg programa „Zajednici zajedno“ ulaže gotovo milion evra (116,5 miliona dinara) u poboljšanje rada zdravstvenih ustanova u 13 gradova i opština širom Srbije (Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak, Pančevo, Požarevac, Zrenjanin, Kikinda, Novi Bečej, Srbobran, Žitište, Kanjiža, Plandište). Ovim povodom danas je u Domu  Narodne skupštine Republike Srbije potpisan Memorandum o saradnji između kompanije NIS i Ministarstva zdravlja Republike Srbije, kao i sporazumi o saradnji NIS-a i 13 lokalnih samouprava u kojima kompanija posluje.

Sporazume su potpisali Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Republike Srbije, i predstavnici 13 opština i gradova u kojima se program sprovodi.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Republike Srbije je ovom prilikom pozdravio inicijativu kompanije NIS koja je sva sredstva programa „Zajednici zajedno“ usmerila u zdravstvo. „Kao ministar zdravlja uvek iskreno pozdravljam ovakve inicijative u okviru kojih se društveno odgovorne kompanije, poput kompanije NIS opredeljuju da pruže podršku zdravstvu u gradovima i opštinama širom Srbije u kojima posluju. Iskreno se nadam da ćemo u narednom periodu uz neke nove pobede i aktivnosti nastaviti naše partnerstvo“, rekao je Lončar.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a je rekao da je zdravlje dece i mladih dragoceno i naveo značaj ulaganja kompanije NIS u zdravstvene ustanove širom Srbije„. Naša prava dobit je najbolja moguća budućnost svakog deteta, a investicija u to nije obaveza, već privilegija. Uveren sam da će svi pozdraviti našu odluku da, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i lokalnim samoupravama, sva sredstva iz programa „Zajednici zajedno“ u ovoj godini usmerimo upravo u zaštitu dečjeg zdravlja. Ova ulaganja ostaju naše trajno opredeljenje i ne zavise od ostvarene dobiti. Sigurni smo da oprema koju smo donirali zdravstvu u Srbiji, pre svega dečjim bolnicama, već daje dobre rezultate“, rekao je Tjurdenjev.

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada zahvalio se kompaniji NIS na dugogodišnjoj saradnji i naveo značaj podrške zdravstvenim ustanovama  u  okviru programa „Zajednici zajedno“. „Za deset godina rada na ovom projektu, uspeli smo da poboljšamo uslove života i unapredimo različite društvene oblasti u našim gradovima. Ove godine u okviru sporazuma između Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Naftne industrije Srbije svi ćemo se orijentisati na najosetljiviju i najbitniju društvenu oblast, a to je zdravstvena zaštita prvenstveno dece i mladih. Siguran sam da ćemo mi kao lokalne samouprave, gradovi i opštine, biti spremni da imamo dobre projekte zajedno sa NIS-om, da najbolji projekti budu vrednovani, kao i da ove investicije budu distribuirane tamo gde je najpotrebnije. To je svakako plus za sve ove gradove, to je veliki plus za Srbiju i veliki plus za socijalnu i zdravstvenu zaštitu“, istakao je gradonačelnik Novog Sada.

Potpisivanjem sporazuma o saradnji između NIS-a i 13 lokalnih zajednica ujedno počinje i ovogodišnji konkurs „Zajednici zajedno“. Vodeći se činjenicom da je samo zdrava zajednica, jaka zajednica, NIS je ovogodišnji budžet u okviru programa „Zajednici zajedno“ u ukupnom iznosu od 116,5 miliona dinara, usmerio isključivo u oblasti zdravstvene zaštite dece i omladine, u lokalnim zajednicama u kojima posluje. Od ove godine programu se pridružila i 13. lokalna zajednica – Plandište, čime NIS nastavlja da proširuje partnerstvo i prijateljstvo sa opštinama i gradovima širom Srbije. Na ovaj način kompanija želi da doprinese daljem razvoju lokalnih zajednica i pruži svoj doprinos unapređenju kvaliteta života u njima, posebno najmlađima. U skladu sa tim ciljem, u svakom gradu ili opštini u kojima se program sprovodi, biće finansirano do pet projekata koje prijave zdravstvene ustanove. O izboru projekata odlučivaće Komisija sastavljena od predstavnika Ministarstva zdravlja Republike Srbije, kompanije NIS i lokalne zajednice. Svi uslovi i propozicije javnog konkursa „Zajednici zajedno“ koji traje do 22. aprila, 2019. godine mogu se naći na sajtu www.zajednicizajedno.nis.eu, a rezultati  konkursa biće objavljeni do 31. maja 2019. godine.

Dodatne informacije:

Kao jedan od vodećih socijalnih investitora u Srbiji i regionu, NIS pod sloganom „Budućnost na delu“ već godinama ulaže značajna sredstva u podršku mladima, unapređenje obrazovne infrastrukture, popularizaciju nauke, kulture i umetnosti, doprinosi poboljšanju uslova za rad u zdravstvenim i socijalnim ustanovama od šireg društvenog značaja. Tokom poslednjih 11 godina, kompanija je u društveno odgovorno poslovanje uložio preko 3,7 milijardi dinara, a samo u rad zdravstvenih ustanova širom Srbije, uloženo je gotovo 100 miliona dinara. Donirana su značajna sredstva za nabavku medicinske opreme Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, kao i Univerzitetskoj dečijoj klinici „Tiršova“ u Beogradu. Krajem 2018. godine NIS je uručio donaciju Opštoj bolnici «Studenica» u Kraljevu i Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici. Takođe, kompanija je  podržala i Hemato-onkološko odeljenje za dečje interne bolesti u Nišu, kao i Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“. Zajedno sa partnerima, kompanija je učestvovala i u akciji „Magnet za ljubav“, tokom koje je nabavljen uređaj za magnetnu rezonancu za Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Novom Sadu.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja