subota, 19.09.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
nedelja, 07.04.2019. u 14:22 Ž. Šajn

Država s dva ustava čeka novog predsednika

Prvi čovek Severne Makedonije Đorđe Ivanov još poštuje samo stari ustav i ime zemlje. – Albanski glasovi verovatno će biti presudni u izbornoj trci, zvanično započetoj ove nedelje

Spe­ci­jal­no za „Po­li­ti­ku”

Sko­plje – Tr­ka za me­sto pred­sed­ni­ka Se­ver­ne Ma­ke­do­ni­je zva­nič­no je po­če­la i tra­ja­će do 21. apri­la. Uko­li­ko se po­bed­nik ne do­bi­je u pr­vom kru­gu, no­vo gla­sa­nje odr­ža­će se pe­tog ma­ja. Oče­ku­je se da će sna­ge ta­da od­me­ri­ti dvo­je uni­ver­zi­tet­skih pro­fe­so­ra iza ko­jih sto­je vlast i opo­zi­ci­ja. Pred­stav­nik vla­sti je Ste­vo Pen­da­rov­ski, a kan­di­dat opo­zi­ci­je Gor­da­na Sil­ja­nov­ska Dav­ko­va. 

Pre­ma re­zul­ta­ti­ma an­ke­ta, bla­gu pred­nost ima Pen­da­rov­ski. Oče­ku­je se da ko­nač­nu od­lu­ku u dru­gom kru­gu do­ne­su gla­so­vi Al­ba­na­ca, od­no­sno tre­ćeg kan­di­da­ta Ble­ri­ma Re­ke, iz tog na­ci­o­nal­nog kor­pu­sa, ko­ji po svim an­ke­ta­ma iza se­be mo­že ima­ti vi­še od 100.000 bi­ra­ča.

Naj­ve­ća al­ban­ska par­ti­ja DUI, ko­ja je u vla­da­ju­ćoj ko­a­li­ci­ji sa SDSM-om pre­mi­je­ra Zo­ra­na Za­e­va, po­dr­ža­la je Pen­da­rov­skog. On je ujed­no i ko­or­di­na­tor za NA­TO u ka­bi­ne­tu pre­mi­je­ra. Ni­je is­klju­če­no da se toj po­dr­šci pri­klju­či i Re­ka, iza ko­ga sto­ji al­ban­ska opo­zi­ci­ja. Jer, u svim do­sa­da­šnjim pro­mo­ci­ja­ma Gor­da­ne Sil­ja­nov­ske Dav­ko­ve, kan­di­dat­ki­nje VMRO-DPMNE, li­der te stran­ke Hri­sti­jan Mic­ko­ski po­zi­vao je sa­mo Ma­ke­don­ce da je po­dr­že.

Ako bi ona ipak po­sta­la pred­sed­nik, što bi bio pr­vi put da Ma­ke­don­ci na toj funk­ci­ji do­bi­ju jed­nu že­nu, vlast će, ka­ko je na­ja­vio Za­ev, ras­pi­sa­ti i van­red­ne par­la­men­tar­ne iz­bo­re. Mic­ko­ski je obe­ćao da ih nje­go­va par­ti­ja ne bi boj­ko­to­va­la.

Po­dr­šku Sil­ja­nov­skoj Dav­ko­voj je prak­tič­no pru­žio i ma­ke­don­ski pred­sed­nik, VMRO-DPMNE bli­ski Đor­đe Iva­nov. On i da­lje od­bi­ja no­vi ustav dr­ža­ve, pro­me­njen u skla­du s Pre­span­skim spo­ra­zu­mom usa­gla­še­nim s Grč­kom i ne pot­pi­su­je ni­jed­nu od­lu­ku u ko­joj je sa­dr­ža­no no­vo dr­žav­no ime – Re­pu­bli­ka Se­ver­na Ma­ke­do­ni­ja. Ti po­stup­ci Iva­no­va mo­gu uti­ca­ti na to da se re­for­me u za­ko­no­dav­stvu uspo­re i da zbog to­ga Evrop­ska ko­mi­si­ja ne pred­lo­ži Sa­ve­tu Evro­pu da Se­ver­noj Ma­ke­do­ni­ji u ju­nu, kao što je oče­ki­va­no, do­de­li da­tum za po­če­tak pri­stup­nih pre­go­vo­ra. 

To ide na­ru­ku i Sil­ja­nov­skoj Dav­ko­voj, ko­ja je za „Po­li­ti­ku” iz­ja­vi­la da će, ako do­đe na vlast, pi­ta­nje ime­na dr­ža­ve dr­ža­ti otvo­re­nim, ma­da je ju­če, ka­ko pre­no­si agen­ci­ja MIA, ka­za­la da je no­vo ime i re­al­nost i prav­na či­nje­ni­ca i da, uko­li­ko po­sta­ne šef dr­ža­ve, to ne zna­či da će „od­mah ot­po­če­ti ak­ci­ju” da se ono iz­bri­še.

Bu­du­ći da su ras­pi­sa­ni pred­sed­nič­ki iz­bo­ri i u to­ku je kam­pa­nja, ni­ko ne po­kre­će zah­tev za od­go­vor­nost Iva­no­va. Sve par­ti­je su usme­re­ne ka što bo­ljoj pro­mo­ci­ji svog kan­di­da­ta, a Iva­nov, ko­me is­ti­če i dru­gi man­dat, vi­še ne­ma pra­vo da se kan­di­du­je za pred­sed­ni­ka, ni po sta­rom usta­vu, ko­ji on po­štu­je, ni po Usta­vu Re­pu­bli­ke Se­ver­ne Ma­ke­do­ni­je. 

 

Komentari1
d6df1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Ташко Васиљев
У Северној Македонији је свима јасно да без албанских гласова се не може освојити ништа, па ни председничка фотеља. Џаба петљају ВМРО-ДПМНЕ да актуелни председник није изабран њиховим гласовима, кад се добро зна да то зависи од тога ко више привилегија понуди руководиоцима албанског кампуса. Да није било гласова ДУИ, никада не би било ни другог мандата садашњег председника. Да не говорим што постоји цензус за успех председничких избора од 41% изашлих на гласање, што је мање и од референдумског и од било ког другог цензуса. То у суштини значи да председнички избори су успешни и са 720.000 изашлих на гласање, од којег броја је довољно 360.001 глас да неко говори "у име народа", а у другом кругу побеђује било ко са простом већином. "Генијални" систем да се постане "први човек" државе. Да не говорим да је г-ђа Сиљановска-Давкова већ једном имала прилику да покаже шта зна и уме као члан македонске Владе 1992, као подобник бившег ССОМ и СКМ, наслед. свога свекра социјалистичког функционера.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja