utorak, 21.05.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 12:27

Sir smanjuje rizik od pojave šloga

Autor: D. D. K.sreda, 10.04.2019. u 21:22
(Фото: Пиксабеј)

Naučnici na Univerzitetu Sudžou iz Kine dokazali su da konzumiranje određene količine sira smanjuje rizik od pojave nekih bolesti. Stručnjaci su naglasili da 40 grama sira dnevno smanjuje rizik od razvoja srčanih oboljenja 14 odsto, a moždanog udara 10 odsto. I britanska studija je posle ispitivanja u kojem je učestvovalo milion ljudi pokazala slične rezultate, a naučnici Univerziteta u Redingu pojasnili su da njihova studija dovodi u pitanje višegodišnje savete da bi trebalo ograničiti unos mlečnih proizvoda. Sir je dobar jer sadrži zasićene masne kiseline i dobre nutrijente, pojasnili su autori studije.

Dobra svojstva hrane postižu se kombinacijom masti i ugljenih hidrata, smatra dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane zdravih i bolesnih ljudi. Ona napominje da je, kada je krenula epidemija gojaznosti, počela da se primenjuje „low fat diet” (ishrana siromašna mastima). U novom načinu ishrane, da bi se poboljšao ukus, dodavan je šećer što je dovelo do još veće gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

– Mnogim proizvodima, uključujući mlečne, smanjivali su masti i dodavali šećer pa smo na tržištu dobijali „zdrave proizvode sa 0 odsto mlečne masti”. Međutim, ti proizvodi su sve samo ne zdravi. Poslednjih decenija ponovo su rađene studije vezane za ishranu, masnoće i mlečne proizvode i pokazalo se da umerena upotreba punomasnih mlečnih proizvoda smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti 12 odsto, a šloga 13 odsto. Zašto? Mlečni proizvodi su bogati zaštitnim nutrijentima, mineralima (kalcijumom, fosforom, kalijumom i magnezijumom) i vitaminima Be grupe – naglašava dr Veroslava Stanković.

Ranije se smatralo da zasićene masti i so, koja je zastupljena u mlečnim proizvodima, dovode do arteroskleroze. Međutim, u 29 meta- analiza otkrilo se da ukoliko se umereno uzimaju ove masti i so nemaju nikakav uticaj na krvne sudove. 


Komentari12
68a53
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Стеван Марковић - Париз
Ovo je na slici neka vrsta kamambera. A svi komentatori pričaju nebuloze. Kakav vitamin K2?? "Francuski paradoks" je rezultat "mediteranske" ishrane i crnog vina. Zaista čitam neverovatne stvari od nasih ljudi. Koja mašta!
артиљерац
Ово је brie.Француски меки сир са 25% млечне масти.
Preporučujem 4
snežana
Ovo nije sir koji naši ljudi proizvode i prodaju na pijaci. Postoji li studija za takav sir? Kao ovaj sir sa slike je zdraviji . Možda, ako se proizvodi od uvoznog mleka na koje su prelevmani ukinuti.
jeremija
U Srbiji je cena polutvrdih i tvrdih sireva tolika da te udari šlog, tako da ta hrana uglavnom ne ulazi u moj dom. Nažalost. Možda nekada polutvrdi, 20-dkg da mine želja, pa do slijedeće godine opet.
Pavle Randjelovic
To je verovatno ybog vitamina K2 koga ima u nekim vrstama kackavalja. U svetu se sir odnosi na kackavalj. To je i razlog za francuski paradoks. Francuzi manje oboljevaju od srca, ne zbog vina vec zbog sira koga jedu obilno.
Slave
moja teorija je da sve ono što ima u siru ima u mleku od koga je sir i nastao. A od mleka se dobija i jogurt. Tako da je rezultat umerena konzumacija mleka i mlečnih proizvoda, od kojih neki mogu biti i sa manjom masnoćom.
banco
Ne slažem se sa teorijom. I od šljiva se dobija rakija, pa su u pitanju dva potpuno različita proizvoda koja imaju totalno drugačiji efekat na zdravlje.
Preporučujem 0

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja