utorak, 20.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
subota, 13.04.2019. u 14:24

Zahtevi protesta - fer izbori, novi sastav REM i rukovodstva RTS i RTV

(Фото Г. Мирковић)

U Beogradu je u održan dugo najavljivani protest opozicije "Jedan od pet miliona". Nakon obraćanja govornika ispred Doma narodne Skupštine, okupljeni su krenli u protestnu šetnju do zgrade Vlade Srbije. Kolona se zatim vratila pred Dom narodne Skupštine gde su se prisutnima obratili lideri opozicije.

Protest  je završen nešto pre 20 časova, a vlastima je ostavljen rok od šest dana da ispune zaheteve koji su izneti na protestu. Ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, najavili su nove demonstracije sledeće subote.


(Foto Tanjug)

Nakon govora i šetnje do Vlade i trga Slavija, okupljenim demonstrantima su se obratili i lideri Saveza za Srbiju koji su poručili da će "borba biti nastavljena sve dok Srbija ne bude slobodna". 

„Naš program je sve suprotno od tebe Aleksandre Vučiću, oteraćemo te ali mirno, bez nasilja, tvoja vizija Srbije je ovo”, rekao je predsednik Levice Borko Stefanović, pokazujući na bini, pred skupštinom Srbije gde su se obratili lideri Saveza za Srbiju posle šetnje, krvavu košulju kao podsećanje da je pre četiri meseca teško prebijen što je dovelo do protresnih skupova širom Srbije.

Prvi se, kao predsedavajući SZS, obratio lider Dveri Boško Obradović koji je okupljenima zahvalio na „hrabrom srcu jer su režimu Vučića pokazali zube” i naglasio da su upravo okupljeni građani lideri protresta, prenosi Beta.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je napomenuo da je Srbija „počela da se bude iz košmara u koju su je gurnuli najgori”. „Ovde je i levica i desnica, jer zgrada Srbije je u plamenu”, rekao je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, prema čijim rečima vlast Vučića počiva na strahu i laži. Kada gori zgrada, naglasio je Lutovac, „svi su dužni da je gase kao jedan”.


(Foto Tanjug)

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić je upozorio da je „protivnik opasan” i da je „treška bitka pred nama”. Predsednik Nove stranke Zoran Živković je rekao da je ovo bio „najveći skup opozicije posle 5. oktobra”. „Nedostajao je 6. oktobar, nismo završili posao”, rekao je Živković, dodajući da je neophodna lustracija i Sablja protiv kriminalaca.

Protest opozicije „1 od 5 miliona” počeo je uz himnu Srbije i pesmu Vladislava Petkovića Disa „Naši dani”, koju je recitovao glumac Hadži Nenad Maričić.

Na protestu „Svi kao jedan - Jedan od pet miliona” pročitani su zahtevi za formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i izbor tehničkog i uređivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Navedeno je da sastav REM-a mora biti „na ravnopravnim osnovama” po broju predstavnika vlasti i opozicije. „Uslov je i izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS i RTV koji bi u prelaznom periodu činile nestranačke ličnosti koje bi delegirala vlast i opozicja”, navodi se.

Pročitano je da su predstavnici protesta „Jedan od pet miliona” spremni za razgovor sa nadležnim organima i da će u narednim danima delegirati predstavnike za sve tri predložene radne grupe. „Za pokretanje dijaloga odredili smo ne samo predstavnike opozicionih stranaka već i predstavnike sturkovnih udruženja”, poručeno je sa skupa, prenosi Beta.

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić prethodno je, tokom govora na protestu, optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je uzurpirao vlast u državi i vladavinu prava pretvorio u ličnu samovolju.


(Foto Tanjug)

„U svoje ruke je uzeo svu izvršnu i zakonodavnu vast, mimo zakonom propisanih dužnosti i ovlašćenja. Krenuo je da pokori i osvoji sudsku vlast, koja uvek treba da ostane nezavisna. A nema života bez prava i pravde”, rekao je Čupić na skupu „Jedan od pet miliona” ispred Doma Narodne skupštine u centru Beograda. ;

On je naveo da, iako je Vučić pokrenuo kampanju pod nazivom „Budućnost Srbije”, država Srbija nema nikakvu budućnost sa njim, javlja Beta.


(Foto G. Mirković)

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je svu vlast podredio svojoj volji.On je na protestu „Svi kao jedan - Jedan od pet miliona” u Beogradu kazao da je „prigrabio moć predsednika države, Vlade”.

Prema rečima Ivoševića, Vučić učestvuje u vršenju zakonodavne, izvršne i sudske vlasti jer najavljuje donošenje zakona, promenu državnih granica, iako je to posao Skupštine Srbije. „Utvrđuje unutrašnju i spoljnu poltiiku, iako je to posao Vlade”, rekao je on i dodao da Vučić pošto se ponaša kao suveren narušava Ustav, navodi Beta.

Novinar Srđan Škoro pozvao je pripadnike Vojske Srbije da se priključe narodu i, kako je rekao, prekinu bruku i poniženje koje im donosi ministar odbrane Aleksandar Vulin.

„Ceo svet nam se smeje zbog Vulina. On je jedini ministar odbrane koji ne zna gde su mu granice zemlje i time se hvali”, rekao je Škoro na mitinigu „Jedan od pet miliona” ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu.

On je pozvao i profesore univerziteta da prekinu nastavu i priključe se protestima u srpskim gradovima, glumce i režisere da dođu na trgove jer se tu odvijaju prave drame, srpske akademike da stanu uz svoj narod, a crkvene velikodostojnike da ne služe interesima jedne partije i čoveka „koji uništava veru u bdućnost naroda”.


(Foto G. Mirković)

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović izjavio je da je „tužan momenat” to što je posle 20 godina opet na protestu protiv vlasti i poručio okupljenima u Beogradu da ne očekuju rezultate danas ili sutra, te da će ih možda biti tek za dve godine.

„Mi 27 godina na ulici branimo svoje dostojanstvo, pokušavamo na ulici da stvorimo svoju državu, jer oni očigledno ne znaju šta je to država i šta je narod”, rekao je Trifunović.

„Ovo će ovde da stane, to vam ja obećavam, ovo je poslednja ulica”, poručio je on. On je opštužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da deli društvo na „sluge kojima gospodari i one koji misle svojom glavom” i dodao da je to „okupatorska politika”.

On je kazao da će se „do krvi” boriti za lustraciju, te da svako ko sedne u „istu sobu sa bio kojim činiocem ove vlasti za mene je naveći neprijatelj od tog trenutka”. „Nema kompromisa, nema Rasima Ljajića, Čedomira Jovanovića, Ivice Dačića, Nenada Čanka, nema, više vas neće biti”, poručio je on.

Pročitano je pismo organizatora poretesta „Jedan od pet miliona” u kome se traži od Vučića da saopšti svoj plan za Kosovo. „Mi smo adresa, ne Brisel, ne Vašington, ne Moskva, ne Berlin, ne Priština, sa nama pričaš o tome”, navodi se u pismu.

Ispred Skupštine Srbije su Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Boris Tadić, Zoran Lutovac, Nikola Jovanović, Rada Trajković.

Policija je blokirala za saobraćaj raskrsnicu Trga Nikole Pašića i Terazija. Na centralnim beogradskim ulicama nema policije. Ispred zgrade parlamenta je zaustavljen saobraćaj. Učesnici protesta nose zastave Srbije i transparente na kojima, uz obavezno „Jedan od pet miliona”, piše i ime grada iz kojeg su došli.


(Foto G. Mirković)

Na transparentima su ispisana imena Sremska Mitrovica, Temerin, Topola, Šid, Stara Pazova, Kragujevac, Novi Sad, Vrbas, Petrovac na Mlavi, Srbobran, Lazarevac, Požega, Kikinda, Valjevo, Jagodina i drugi.

Primećen je i transparent „Jedan od pet miliona – Kosovo i Metohija”, a ljudi koji ga nose kazali su da su došli iz Zubinog Potoka, Leposavića, Jarinja i drugih mesta u pokrajini, javlja Beta.


(Foto Tanjug)

Sa razglasa se emituje muzika koja i inače prati proteste, a na bini se nalazi veliki video bim sa kojeg se emituju snimci izjava predsednika Aleksandra Vučića, što građani dočekuju zvižducima. Oko zgrade Doma Narodne skupštine nalaze se manje snage policije sa kacigama i štitovima.

Prvi protest protiv aktuelne vlasti održan je krajem novembra u Kruševcu zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i aktivista Levice, posle čega je sledeći protest održan 8. decembra u Beogradu gde se od tada održava svake subote.


(Foto T. Janjić)

Protesti su se proširili i na druge gradove i opštine širom Srbije i održavaju se pod sloganom „Jedan od pet miliona” koji je nastao zbog izjave predsednika Srbije Aleksadra Vučića date na početku protesta da neće ispuniti ni jedan zahtev makar ih na ulice izašlo i pet miliona.

Među zahtevima su oslobađanje medija, fer i pošteni izbori, ostavke državnog vrha i otkrivanje počinioca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Policija u Skupštini

Pred zgradom Narode Skupštine u toku su završni radovi na postavljanju bine i ozvučenja za protestni skup „Svi kao jedan” najavljen za 15 časova.

Ispred zgrade nije vidljivo prisustvo policije, a kako su predstavnici Demokratske stranke (DS) rekli, veliki broj policajaca je u samoj zgradi parlamenta.

Šef Odbora za Kosovo i Metohiju Aleksandar Drecun, koji je za trenutak izašao iz Skupštine, rekao je da se u zgradi nalaze poslanici vladajuće koalicije kako bi sprečili eventualno nasilno zauzimanje te institucije, javlja Beta.

Na stepeništu ispred Zgrade Skupštine Srbije Simo Spasić iz Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu predao je fotografije kidnapovanih i ubijenih. Saobraćaj se odvija nesmetano, a na platou ispred Skupštine još nema okupljenih građana i predstavnika opozicionih stranaka.

Živković: Protest će ići do Vlade, Slavije i nazad do Doma Narodne skupštine


(Foto Tanjug)

Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je danas je da će na protestu opozicije u Beogradu u prvih sat vremena govoriti javne ličnosti, a zatim će šetnja ići do Vlade, Slavije i nazad do Doma Narodne skupštine. On je na redovnoj konferenciji Nove stranke najavio da će političari govoriti od 17 sati i da postoji „nekoliko varijanti šta dalje, ali nijedna nije opasna”.

„Nema nikavih ad hok rešenja, nikakvih upada u RTS, Skupštinu i Presedništvo niti bilo šta drugo. Nemam ništa protiv upada u Predsedništvo, ali sa jasnim planom i to mora da se zna unapred”, kazao je on, javlja Beta.

Živković je dodao da nema šanse da se danas na protestu desi nešto nepredviđeno i upozorio da „ne možemo pobediti tako što ćemo biti gori” od predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

Protest „Svi kao jedan – Jedan od pet miliona” počeće danas u 15 sati ispred Doma Narodne Skupštine.

Stefanović: Policija je u Skupštini da bi sprečila paljenje zgrade, krađu slika i nameštaja

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da se policija nalazi u zgradi Skupštine da spreči da neko ponovo pokuša da pali tu zgradu, krade slike i nameštaj i da obezbedi sigurnost za sve poslanike i radnike u toj instituciji. Stefanović je na svom tviter nalogu napisao da je policija u Skupštini po odobrenju generalnog sekretara Narodne Skupštine.

„Ako je neko planirao da upada u državne institucije, kao što je to bio slučaj sa zgradom RTS-a, to neće moći”, poručio je Stefanović, javlja Beta.

Božović: MUP okupirao Narodnu Skupštinu


(Foto T. Janjić)

Zamenik šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Balša Božović izjavio je danas da je Skupština Srbije, „centralna politička institucija, pod okupcijom Ministarstva unutrašnjih poslova” jer je policija „pod punom ratnom opremom” ušla u nju protivno odredbama Zakona o Skupštini.

„Članom 71 ovog Zakona predviđeno da policija može da tu bude samo uz saglasnost Skupštine, odnosno Generalnog sekreterijata”, rekao je Božović, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, javlja Beta.

U ovom slučaju je, dodao je, MUP ušao u zgradu bez povoda, bez poziva Skupštine, „što je državni udar”.

Prema njegovim rečima, iz Generalnog sekreterijata mu je rečeno, o čemu postoji i video snimak, da nemaju informaciju odakle toliko policije.

„Policija je svuda, čak i u kancelarijama poslaničkih grupa vladajuće koalicije”, rekao je Božović.

Smiljanić: Dao sam saglasnost MUP-u da uđe u parlament

Generalni sekretar Skupštine Srbije Srđan Smiljanić saopštio je danas da je dao saglasnost da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uđu u zgradu parlamenta, jer, kako je naveo, „imamo zakonsku obavezu da zaštitimo ljude i ovo zdanje od potencijalnog nasilnog upada”, javlja Tanjug.

Kako se navodi u njegovom saopštenju, u skladu sa članom 71. stav 2. Zakona o Narodnoj skupštini, poslove unutrašnjeg obezbeđivanja i održavanja reda u zgradi i prostorijama Narodne skupštine obavljaju pripadnici Službe obezbeđenja Ministarstva unutrašnjih poslova, uz saglasnost generalnog sekretara.


(Foto Tanjug)

Martinović: Poslanici vlasti ostaju u Domu Narodne Skupštine da bi je čuvali

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović izjavio je danas će poslanici vlasti ostati u Domu Narodne Skupštine i da će je čuvati od onih koji bi hteli da „nasiljem, pretnjama i ucenama da preuzmu institucije i uzmu vlast u Srbiji”. On je novinarima u Domu Narodne Skupštine kazao da su poslanici vlasti to obećali juče i da će obećanje ispuniti.

„Bićemo ovde sve dok to bude potrebno. Čuvaćemo ovaj hram demokratije od tajkuna Đilasa i Jeremića, ali i od fašističkog vođe Obradovića zato što smatramo da je važno da se poštuje izborna volja građana”, poručio je Martinović, javlja Beta.

Martinović je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije poručio da će poslanici vlasti i dalje „biti njihovi pouzdani partneri u borbi za pristojnu Srbiju”.

Prema njegovim rečima, poslanik demokratske stranke Balša Božović želi da priča o tome što su policajci ušli u Skupštinu da bi skrenuo pažnju sa „fijaska” koji je doživeo protest opozicije.

„Oni ne žele da pričaju o tome da je njihov dugo najavljivani i nikad do sad viđeni skup doživeo potpuni fijasko, nego zašto je policiija pristuna”, rekao je Martinović.

On je kazao da je više Srba krenulo iz Leposavića na miting 19. aprila nego što se skupilo „opozicionara” ispred zgrade Skupštine Srbije.

Marković: Vlast se ne osvaja na ulici, već na izborima

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma kaže da se vlast ne osvaja na ulici, već na izborima i dodao da Srbija nije Venecuela i da nikada to neće biti.

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da se zbog nasilja dela opozicije u svet šalje loša slika o Srbiji, što utiče i na investitore koji treba da se opredele da li će da dođu u našu zemlju.

Marković je ukazao da je prethodna vlast prodala sve fabrike, dok se aktuelna bori za što više investicija i nova radna mesta.

Opozicija, kako kaže, žali se na medijski mrak u Srbiji, a svakog utorka i četvrtka na sednicima parlamenta, koje prenosi RTS, mogu da pitaju sve što požele.

„Više su oni bili na RTS, oni koji nemaju poslanike, nego JS koja ima šest poslanika u skupštini”, dodao je Marković, javlja Tanjug.

Opoziciju je još nazvao „sakupljačima sekundarnih sirovina” jer, kako kaže, ne zna kako drugačije da nazove one koji sakupljaju znakove na ulici.

Na ulici je danas, nastavlja Palma, mnogo manje učesnika protesta nego što je to bilo na početku kada su im se obraćali glumci, jer su građani shvatili ko stoji iza svega toga.

Komentari68
0c744
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Milan
Dragi Sasa, sve sto opozicija trazi to vec predsednik radi i nece nikada priznati Kosovo a pomaze Republiku Srpsku! Malo ga bolje slusajte i slusajte ostatak Srbije sta oni kazu jer su vasa opozicija. Pristajem na opkladu! Ako vi dokazete da vas je bilo vise od 10.000 vi ste u pravu a ne Nemci, Svajcarci...ja. Zivim u inostranstvu a stalno sam u Beogradu i znam da ove drzave uvek lose pisu o nama a da je u Srbiji sve bolje,razgovaram sa nestranackim ljudima koji rade a ne kukaju. Nikada se vise nije gradilo a uskoro ce i nasi "stranci" sve vise da se vracaju jer nece da ciste nemacke guzice za 1200 eura i da nemaju svoj zivot. Za bolji zivot u Srbiji je dovoljno pola tih para a imate drugove, porodicu i mozete da psujete koga hocete! Ali da pocnemo od prebrojavanja da se vise ne lazemo. Sa 10.000 navijaca je stadion prazan i igraci nisu motivisani da igraju ako im se to u parama ne nadoknadi. Cak 10.000 koji urla ne moze da nadglasa ostatak pristojne Srbije!
јован
Реално, а снимци са дрона су очит доказ, није било више од 10000 људи.Уосталом Швајцарска и Немачка штампа исто пише.Не верујем да су они пристрасни.
Miško
Zvezdin sever je 30-ak hiljada sedećih mesta. Ovde je bilo ipak nešto više, kao što reče Živković oko 35000 ili više, nebitno. Ono što je bitno je da bi broj ljudi bio daleko veći da vlast nije pretila auto prevoznicima, da u Pančevu, gde se nalazi rafinerija odjednom nemaju goriva za autobuse, da ih je gomila odjednom tehnički neispravna itd. Problem je što autokratski sistem vladanja u Srbiji, jedini u Evropi pored Belorusije, ne može još dugo kao takav da opstane. Ali u Belorusiji mladi ne beže iz zemlje, nezaposlenost manja od 1%, sve radi itd. Kod nas em što nemamo ništa svoje nego se sve daje strancima i to uz beneficije. A plate 250€. Na jugu i manje. Osim dve televizije, nigde se ne može čuti i drugo mišljenje. Građane predsednik naziva fašistima, iako je po Umberto Eku definicija fašizma upravo sistem vladavine SNS-a. Struka se za građevinske radove ne konsultuje, predsednik naređuje gde će koridor 10 da ide, kako da se pravi gondola, itd. Baš smo u problemu.
Anja Zak
Tadic, Zivkovic, Stefanovic, Djilas, Obradovic...sta oni traze? Zar im nije dosta?Alo ljudi, vi sto setate za debele matice - osvestite se! Ne izlazim na ulicu i ne glasam dok se ne pojavi partija koja u svom programu, izmedju ostalog ima, da ni jedan " profesionalni politicar", od ranije nije clan te partije, kao da ni jedan clan te partije ne moze da bude u politici na nekoj funkciji duze od 5 god. Naravno da se podrazumeva da su se glavni clanovi nove partije najmanje 10 god. bavili strukom za koju su skolovani! Ako su cak i " doktori i akademici".
Trpe
Ni policija ni niko ne moza protiv placenika Amerike i ako je ona resila napravice sve da se njene namere ostvare i zato su "demonstracije" za zbunjivanje naroda dok ne uspju da udju u sudski sistem i vlast pod njenom kontrolom i da sve to rese kako njima odgovara gledajte primer Makedonije i sve ce vam biti jasnije !

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja