četvrtak, 23.05.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 13:17

Srpsko meso na arapskim trpezama

petak, 19.04.2019. u 11:07
(Фото Никола Тркља) Српска јагњетина ускоро у арапским земљама

Srpski proizvođači junećeg, jagnjećeg i pilećeg mesa moći će od polovine maja da izvoze svoje proizvode u zemlje Golfskog, odnosno Persijskog zaliva.

Strategija Ministarstva poljoprivrede u proteklom periodu je otvaranje novih tržišta, Persijskog zaliva, Turske i severne Afrike, kako bi se povećao izvoz, pre svega, crvenog mesa, kaže za Tanjug ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Međunarodni sertifikati za izvoz su usaglašeni, a ostalo je da ispune uslovi koje traži HALAL standard, zbog čega je delegacija Saudijske Arabije i sertifikaciona kuća Esma boravila ove nedelje u Srbiji.

„Nama su neophodna nova tržišta za izvoz crvenog mesa. Do sada se to ograničavalo na zemlje u susedstvu. Od polovine maja možemo juneće, jagnjeće i pileće meso da izvozimo u zemlje Golfskog (Persijskog) zaliva”, rekao Nedimović.

Otvorena su tržišta od prošle godine za izvoz mesa i u Tursku i Kinu.

Međutim, dodaje ministar, Srbiji su potrebna nova tržišta, kako ne bi bila zavisna od promena na svetskom i regionalnom tržištu.

Kaže da trenutno postoji kratak zastoj u izvozu mesa u Tursku, ali očekuje da će u narednih mesec, mesec i po dana ovaj problem biti rešen.

Klaničari će, dodao je Nedimović, već od ponedeljka krenuti da prikupljaju i otkupljuju stoku.

Na pitanje Tanjuga da li proizvođači u Srbiji imaju kapacitet da proizvedu dovoljne količine mesa za tržišta zemalja Golfskog zaliva, Nedimović uverava da srpski agrar ima dovoljno kapaciteta da zadovolji deo potreba tih zemalja.

Kaže i da bez problema Srbija može da izveze 15.000 tona goveđeg mesa, što je, napominje, tri puta više nego što je otišlo za Tursku.

„Dakle, imamo kapacitet za to. Preko toga, to je već neka druga priča”, rekao je Nedimović.

Država je povećala, podseća, subvencije za tov goveda što bi trebalo da stimuliše uzgajivače, a od juna ili jula meseca iz proizvodnje će izaći, ističe, ozbiljne količine goveda koja će biti spremna za klanice.

Srbija može godišnje da proizvede oko 20.000 tona goveđeg mesa, što je količina od oko 50.000 živih goveda.

Međutim, klaničari u Srbiji imaju kapacitete za preradu od oko 12.000 do 13.000 tona mesa, pa će u narednom periodu biti potrebno da se radi i u tri smene, kao i da se investira u otvaranje novih pogona za preradu mesa.

Kada je reč o izvozu mesa u Kinu, Srbija u najmnogoljudniju zemlju sveta izvozi meso s kostima, dok za „očišćeno” nema računicu, jer je brazilsko meso znatno jeftinije jer je u pitanju „GMO proizvodnja”, prenosi Tanjug.

Primer borbe na međunarodnom tržištu mesa pokazuje i podatak da izvoz kilograma svežeg goveđeg mesa iz Srbije za Tursku košta 5,10 evra, Kinezi s druge strane plaćaju 4,20 evra, a prosečna cena po kilogramu ovog tipa mesa košta našeg proizvođača između 4,40 i 4,50 evra po kilogramu.


Komentari1
99ba0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

zora vukadinovic
Crveno meso ili krupna stoka pa i živina imaju veliki značaj za razvoj poljoprivrede. Ako ovi projekti zažive imaćemo kvalitetnije zemljište sa više humusa i manje mineralnih djubriva, bogatija poljoprivredna gazdinstva i veću zaposlenost sezonske radne snage, tokom cele godine a ne samo sezonski. U opštini Šid u periodu od 2011 do 2015 osnovano je preko 100 farmi sa istim ciljem. zora vukadinović

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja