četvrtak, 27.06.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 23:02
ISHRANA

Žalfija dobra za bolno grlo

Osim upotrebe u lekovite svrhe, ova biljka danas se koristi i kao začin, u malim količinama
sreda, 01.05.2019. u 10:47
(Фото: Пиксабеј)

Žalfija (lat. Salvia officinalis), višegodišnja je žbunasto razgranata biljka, visine oko 60 santimetara i otprilike isto tolike širine. Donji delovi stabljike žalfije su drvenasti, a gornji zeljasti. Cvet žalfije je tamnoljubičaste boje. Žalfija je veoma aromatična biljka sa listovima dužine sedam, osam santimetara, ovalnog oblika koji su jedini delovi biljke koji se koriste.

Žalfija je bila cenjena biljka još u doba Grka i Rimljana, koji su je koristili kao lek. Osim upotrebe u lekovite svrhe, danas se žalfija koristi i kao začin, u malim količinama. Najlekovitija je u doba kada počne da cveta, u maju mesecu, kada se listovi žalfije beru, suše i čuvaju.

Lekovitost žalfije proističe iz njenog mirisnog eteričnog ulja koje sadrži u količini od dva odsto. List žalfije sadrži i tanin koji je gorak, ali lekovit. U savremenoj farmaceutskoj industriji žalfija zauzima značajno mesto u proizvodnji preparata za ispiranje usta. I čaj od žalfije koristi se u istu svrhu.

Žalfija ima antiseptično dejstvo i ona obnavlja sluzokožu. Deluje protiv znojenja, naročito kod noćnog znojenja koje imaju bolesnici iznemogli od dugotrajnog grozničavog stanja, kao i oni koji su preživeli neku tešku bolest i postali iznureni i mlitavi. Pored toga, njena lekovita svojstva dobro deluju kod plućnih bolesnika, kao i kod reumatičara i rekovalescenata.

Bol u grlu, osećaj grebanja, nemogućnost gutanja hrane – to su simptomi prehlada ili respiratornih virusnih infekcija. U ovakvim situacijama žalfija je idealna za dezinfekciju grla.

Žalfija jača stomak i podstiče ga na rad. Zahvaljujući etarskom ulju i materiji koja steže, čini je dobrom protiv dijareje zato što steže stolicu i ima antiseptično dejstvo.

Primenjuje se protiv duhovne malaksalosti i nervne istrošenosti, kao sredstvo koje uspostavlja snagu, krepi i podstiče na rad.

Žalfija se kao začin upotrebljava u raznim jelima i daje jedinstven ukus salatama, jelima od jaja, čorbama, jelima od mesa i povrća.

Ova biljka našla je primenu čak i u kozmetičkoj industriji i proizvodnji parfema.

Sušeni listovi žalfije dobro čuvaju odeću od moljaca.

Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com


Komentari1
86245
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Боро
Моја нана је ову биљку називала КАДУЉА, да се не заборави србско име ове биљке, а можете је и запалити, као што палите тамјан на угљен, да њоме окадите дом свој, пробајте...

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja