Obično suncokretovo ulje, koje ne košta više od evra po litru, uz dodatak hlorofila, beta karotena i sojinog ulja, kako bi se postigla boja, godinama je u nemačkim restoranima služeno kao deset puta skuplje vrhunsko ekstradevičansko maslinovo ulje. Ovaj zabrinjavajući podatak otkriće je italijanskih karabinijera, nemačke policije i odeljenja Evropola za zaštitu intelektualne svojine kao i za borbu protiv trgovine lažnom hranom, koji su zajednički presekli lanac krijumčara. Zaplenjeno je, kako je juče objavio Evropol, 150.000 litara lažnog ekstradevičanskog maslinovog ulja, a 20 osoba se zbog toga našlo iza rešetaka.
Sumnja se da je ova grupa zarađivala osam miliona evra godišnje, tako što je menjala boju ulju niskog kvaliteta i prodavala ga kao prvoklasnu namirnicu. Istraga je počela kada se saznalo da jedna kriminalna organizacija nabavlja velike količine suncokretovog ulja u Italiji. Kako bi poboljšala izgled, grupa je dodavala hlorofil, beta karoten i sojino ulje. Kada bi postigli zadovoljavajuću boju, sledeći korak bila je prodaja ovog lažnog ulja koje je izgledalo kao pravo vlasnicima restorana u Nemačkoj.
Ova „fabrika” poslovala je u izuzetno nehigijenskim uslovima. Obaveze su među radnicima bile podeljene – jedna grupa radila je na proizvodnji i pakovanju, dok je nekoliko pripadnika veštih u trgovini bilo zaduženo da svake dve sedmice kamionima snabdeva restorane lažnim maslinovim uljem. U nekim slučajevima, lažna namirnica u potpunosti je zamenila originalni proizvod, utvrdila je dosadašnja istraga, tvrde u Evropolu.
„U Italiji i Nemačkoj obavljeno je 20 pretresa kuća a ukupno 150. 000 litara lažnog maslinovog ulja oduzeto je na različitim lokacijama, uključujući i pet kamiona koji su prevozili 23.000 litara falsifikovanog ulja. Procenjuje se da su osumnjičeni na ovaj način svake godine zarađivali oko osam miliona evra, uzimajući u obzir da su nabavljali milion litara suncokretovog ulja godišnje za oko milion evra, a falsifikovani proizvod prodavali su po ceni od pet do 10 evra po litru.
Ova afera sa falsifikovanjem proizvoda koji je jedan od zaštitnih znakova Italije usledila je tri meseca posle otkrivanja fabrike lažnog vina iz Toskane koje je prodavano na tržište Evropske unije.
Tada je uhapšena velika grupa Italijana osumnjičenih za vinsku prevaru, tako što su falsifikovali proizvode čuvene vinarije iz okoline Firence. Zaplenjeno je 11.000 flaša na čijim je etiketama pisalo da je reč o vinu čuvenog porekla i visokog kvaliteta, što garantuje Vlada Italije, dok je u buteljke natočeno vino lošeg kvaliteta, sumnjivog čak i po zdravstvenoj ispravnosti. Ova grupa otkrivena je kada je do policije došla informacija da je u jednoj štampariji odštampano 4.500 etiketa za vino. I ovog puta žrtve prevare bili su kupci u Nemačkoj, ali i u Belgiji.
Ovo je, koliko se zna bila poslednja u nizu prevara koje su godinama veliki problem u čuvenoj vinskoj regiji u Italiji, ali i širom Evrope jer je tržište preplavljeno lošim vinima sa lažnim etiketama čuvenih proizvođača.
Problemom sa nekvalitetnom hranom i pićem bavi se i Interpol u stalnoj akciji koja je dobila naziv „Opson”, što je u antičkoj Grčkoj značilo hrana. Samo u 2018. godini, prema zvaničnim podacima, zaplenjeno je više od 3.620 tona i 9,7 miliona litara hrane i pića, čija je vrednost procenjena na 55 miliona dolara. Otkriveno je 49 kriminalnih organizacija koje se bavi falsifikovanjem i prodajom namirnica.
U tim akcijama uočeno je da se u supermarketima širom Evrope moglo kupiti davno zamrznuto ali „osveženo” meso, hemijski obojena tuna, lažno mleko u prahu, otrovni jogurt i sos od paradajza ili rezanci sa boraksom i formalinom.