sreda, 19.06.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 08:53

Osetljivost na gluten

Autor: D. D. K.nedelja, 19.05.2019. u 15:46
(Фото: Пиксабеј)

U poslednje vreme sve više ljudi razvija intoleranciju na gluten, a mnogi imaju problem sa celijakijom, koja predstavlja trajni oblik intolerancije glutena (prolamina) poreklom iz pšenice, raži, ječma. Osnovni simptomi i znaci da postoji problem je pojava hronične dijareje, apatija i razdražljivost, poremećaj rasta i razvoja, upadljiv gubitak mišićne mase i uvećanje trbuha.

Kako je istakla Dajana Poleksić, specijalista prehrambene tehnologije, na predavanju o ovoj temu na „Dečjem Aleksandrija festivalu zdravlja” u Beogradu, gluten je protein koji se prirodno nalazi u sirovinama kao što su pšenica, raž i ječam. Nekada nije predstavljao veliki problem kao što je to danas slučaj mada se još iz vremena antičke Grčke pamte zapisi drevnih filozofa koji su govorili za one koji imaju ovaj problem da zapravo imaju tegobe sa crevima.

– Nije se tada znao uzrok problema, već se samo govorilo da određenim ljudima neke žitarice ne prijaju. U prošlom veku je počelo da se priča o glutenu. To je veoma specifičan protein koji lako prolazi kroz opne tankog creva. Često izaziva alergijske reakcije. Postoje dva tipa intolerancije na gluten koje se steknu tokom života. To se dešava i zbog toga što se deca celog života hrane picama i testima u koje se dodaje pet puta više veštački dodatog glutena. Telo ne može da se izbori sa tim, pa dolazi do umora, nenapredovanja u težini, ili prekomerna težina. Bolest je genetski predisponirana – naglasila je Poleksićeva.

Ona je napomenula da je važno da oni koji su osetljivi na gluten vode računa o namirnicama koje biraju, da izbegavaju modifikovane skrobove, da unose žitarice iz samlevenih celih zrna prosa, heljde, pirinča.

– Bitno je da se čitaju deklaracije na proizvodima jer osoba tako može da zna šta tačno konzumira. Važno je i da se proizvodi ne uzimaju u rinfuzu već treba samo birati one koji su u hermetički zatvorenim pakovanjima, sa deklaracijom proizvođača – dodala je Poleksićeva.


Komentari2
ce470
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Plazma nikako
U pravu ste, posebno se Plazma reklamira kao nesto zdravo za decu, a daleko je od toga. Pored žitarica, sadrži velike količine šećera, masti, skrobnog sirupa, emulgatora, itd. Ima veliku kalorijsku, a nikakvu nutritivnu vrednost. Neke majke je dodaju deci u mleko svakodnevno. A posle se pitamo odakle gojaznost, metabolički sindrom, dijabetes, sindrom policističnih jajnika, itd. Što ređe, ako je moguće uopšte. Još je Bambi kupila Koka kola, šta li će nam tek prodavati, ništa dobro.
Majka troje dece
Prerano davanje novorodjencati proizvoda od zitarica (posebno kod nas "cuvenog" Plazma keksa i "korice" hleba) takodje moze da dovede do senzibilizacije na gluten, a apsolutno su nepotrebni u prvoj godini zivota. Sluznica creva sazreva tokom prvih godinu dana zivota i u tom periodu je veoma porozna i propusta razlicite molekule. U tom periodu je veoma vazno striktno se pridrzavati preporuka pedijatara o tome cime i kako hraniti decu, kao i kada se koja namirnica uvodi u ishranu.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna / Mozaik /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja