sreda, 28.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
utorak, 28.05.2019. u 17:21 M. De­ri­ko­njić

Su­di­je, tu­ži­o­ci i advo­ka­ti zahtevaju oce­nu ustav­no­sti KZ

Re­še­nje ko­jim se pred­vi­đa uvo­đe­nje ka­zne do­ži­vot­nog za­tvo­ra bez pra­va na uslov­ni ot­pust su­prot­no je Evrop­skoj kon­ven­ci­ji o ljud­skim pra­vi­ma, ka­že Dra­ga­na Bo­lje­vić
(Фото Раде Крстинић)

Su­di­je, tu­ži­o­ci, advo­ka­ti i osta­li pred­stav­ni­ci struč­ne jav­no­sti pri­pre­ma­ju ini­ci­ja­ti­vu za oce­nu ustav­no­sti iz­me­na i do­pu­na Kri­vič­nog za­ko­ni­ka ko­ji je pro­šle ne­de­lje usvo­jen u par­la­men­tu, sa­zna­je „Po­li­ti­ka”. Tim po­vo­dom, u pe­tak će u Ku­ći ljud­skih pra­va i de­mo­kra­ti­je, bi­ti odr­žan sa­sta­nak na ko­jem će se pred­stav­ni­ci stru­ke do­go­vo­ri­ti o da­ljim ak­tiv­no­sti­ma ovim po­vo­dom.
Ka­ko sa­zna­je­mo, po­red pred­stav­ni­ka stru­kov­nih udru­že­nja su­di­ja i tu­ži­la­ca i advo­ka­ta, sa­stan­ku će pri­su­stvo­va­ti i nad­le­žni iz Ko­mi­te­ta za ljud­ska pra­va (JU­KOM), Be­o­grad­skog cen­tra za ljud­ska pra­va, ali i svi oni ko­ji su za­in­te­re­so­va­ni da se pred­u­pre­de pro­ble­mi ko­ji mo­gu da na­sta­nu usva­ja­njem po­me­nu­tih iz­me­na i do­pu­na. 
Dra­ga­na Bo­lje­vić, pred­sed­ni­ca Dru­štva su­di­ja Sr­bi­je i su­di­ja Ape­la­ci­o­nog su­da, ka­za­la je da je stru­ka uoči­la, a na to je i ra­ni­je upu­ći­va­la, da ne­ke od iz­me­na i do­pu­na Kri­vič­nog za­ko­ni­ka ni­su u sa­gla­sno­sti sa Usta­vom.
– Re­še­nje ko­jim se pred­vi­đa uvo­đe­nje ka­zne do­ži­vot­nog za­tvo­ra bez pra­va na uslov­ni ot­pust su­prot­no je Evrop­skoj kon­ven­ci­ji o ljud­skim pra­vi­ma. U na­šem Usta­vu je na­ve­de­no da je Sr­bi­ja u oba­ve­zi da po­štu­je me­đu­na­rod­ne ra­ti­fi­ko­va­ne ugo­vo­re, me­đu ko­ji­ma je i po­me­nu­ta kon­ven­ci­ja. Ako no­vim za­kon­skim re­še­njem na po­štu­je­mo Kon­ven­ci­ju o ljud­skim pra­vi­ma, ne po­štu­je­mo ni Ustav. Ako mi već zna­mo ka­kav je stav Evrop­skog su­da mi­slim da ni­je u re­du da usvo­jim ta­kav za­kon, ne za­to što se mi za­la­že­mo da zlo­čin­ci bu­du pre pu­šte­ni iz za­tvo­ra, već za­to što je to jed­na vr­sta tor­tu­re za oso­be ko­ji­ma je do kra­ja ži­vo­ta od­u­ze­ta na­da da će mo­žda ne­ka­da bi­ti pu­šte­ni na slo­bo­du – re­kla je Bo­lje­vi­će­va. 
Upi­ta­na da li oče­ku­je da Ustav­ni sud o ini­ci­ja­ti­vi ko­ja će bi­ti pod­ne­ta ras­pra­vlja pre de­cem­bra ka­da po­či­nje pri­me­na usvo­je­nih iz­me­na i do­pu­na, pred­sed­ni­ca Dru­štva su­di­ja Sr­bi­je, od­go­vo­ri­la je po­zi­tiv­no.
– Na­dam se da će shva­ti­ti ozbilj­nost si­tu­a­ci­je u ko­joj se na­la­zi­mo i da će o ovoj ini­ci­ja­ti­vi pre­ko­red­no ras­pra­vlja­ti – re­kla je Bo­lje­vi­će­va.

Komentari11
14942
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

софи
Да мало појаснимо. Не изјашњава се струка о адекватности казне за извршено дело, злочин. Једноставно ћемо доћи у ситуацију да морамо мењати КЗ и не улазећи расправу о томе. То су правила куће у коју хоћемо да уђемо (по сваку цену). Слажем са емотивним примедбама, али то је тако. Адвокати и судије, мање тужиоци, говоре о правима окривљеног јер се њему суди, он је у жижи поступка. Сви којима смета пажња према окривљеном, битно другачије мисле када седну на клупу. То говорим из искуства.
Ј. Г.
Их што мудро и морално закључисте када реекосте да онај ко седне на оптуженичку купу "друкчије еазмишља". Па нормално је да кривац друкчије размишља, али судство и сви који учествују у спровођењу правде треба неупоредиво више да мисле о томе да о убијеном нико не размишља о његовом ускраћењу за живот, а брине се о животу убице без разлога. Софи, Ви занемарујете живот онога који је аз живот ускраћен, а више муислите о животу оног који је одузтео недужниом човеку живот.
Ј. Г.
Дубоко је трагично у нашем систему судства, код судија, тужилаца, адвоката и сл. што, кад неко буде убијен без икаквог разлога, нико од њих нее обраћа право на живот жртве, него се сви "сажале" на убицу и сви размишљају само о његовим "правима". На оног ко је убијеен мисле само њихови у породици који су такођее убијени. Кад некоме убица одузмее живот без разлога, он није убио само жртву, него и његове родитеље, браћу, сестре и остале у родбини. На то нико не мисли. Само брину о "праву" убице.
Ismail
Pokazaće se vremenom nedostaci ovog novog zakona. Bolje je dobro razmisliti. Tri puta meri, jednom seci. Napr. sudja koji bi sudio za ovaj nedavni trostruki zločin u Novom Sadu po tom novom zakonu bi se teško odlučio za doživotni zatvor za trostrukog ubicu, verovatnije je da bi se odlučio za 20 godina, a pitanje je da li je ta kazna odgovarajuća za ovakvo delo. Sadašnji zakon omogućuje sudiji da preciznije odmeri kaznu za ovako težak zločin, ima mogućnosti za kazne od 30 i 40 godina.
Sosa
A da li možda treba razmatrati predlog o ponovnom uvodjenju smrtne kazne za takve zločince i za dilere i proizvodjače droge. Bez obzira na EU, (koja nas inače neće skoro primiti), ne vidim ni jedan pametan razlog zbog kojeg bi te ubice trebalo da tetošimo po zatvorima. Ako su oni sebi dali za pravo da vrlo brutalno, uskraćuju decu, omladinu i druge ljude na život, ne vidim ni jedan razlog (osim uticaja "demokratske" Evrope), da se i njima po pravdi i zakonu, oduzme to isto pravo na život.
Д. М. С.
Ништа је и доживотна без враћања смртне казнје. Никад ми није било јасно како то правници, судије, адвокати поготово траже блаже казне и да неупоредиво више брину за "права" убица, а о пераву жртве на живот никако да се сете. Да ли заслужује да има "права" и да живи онај ко силује и убије дете од три године, а да то дете није могло ни даа окуси лепоту живота. Зар је то мање важно од "права" убице. Да би адвокати узимали велике паре зато што ће више добити новца за одбрану живота убице него детет
Nikola
Ubica je imao pravo da bira da li ce da ubije ili ne. Ubijena osoba nije imala pravo da bira da li ce biti zrtva ili ne...eventualno je imala malu sansu da prezivi. I jos nesto...da li su se u toj Kuci ljudskih prava sastali kad je ubijena Tijana Juric? O cemu i kome mi pricamo ovde,koji su prioriteti? Sramota da veca ne moze biti.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja