ponedeljak, 18.11.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 20:03

Kilogram hleba kao kilogram mesa

Specijalne vrste vekni napravljene od mešavine različitog brašna dostigle cenu i do 500 dinara po kilogramu
Autor: Ivana Albunovićutorak, 28.05.2019. u 22:55
(Фото А. Васиљевић)

Cena hleba u Srbiji, poslednjih nekoliko meseci, porasla je od 10 do 20 odsto. Bela vekna, koja je u Srbiji i dalje najtraženija, uglavnom je skuplja za nekoliko dinara.

Najveće iznenađenje za potrošače su takozvane specijalne vrste hlebova napravljene od mešavine različitog brašna. Iako se uglavnom prodaju u pakovanju od 300 do 500 grama, kada se preračuna po kilogramu, cena ovog hleba pojedinih proizvođača (od 350 do 500 dinara) dostiže cenu svinjskog mesa.

Šta je dovelo do ovakve neuobičajene pojave na domaćem tržištu?

– Uzrok poskupljenja osnovne vrste hleba od belog brašna, takozvanog „sava”, može biti aktuelna cena pšenice. U julu prošle godine bila je 17,5 dinara po kilogramu a sada je i to već dugo 23 dinara. Takođe i ponuda pšenice je mala a kvalitet problematičan – kaže za „Politiku” Zdravko Šajatović, predsednik „Žitounije” i dodaje da je normalno da se takva situacija na tržištu žitarica odražava i na cenu brašna koja je (u poslednjih desetak meseci) povećana oko 30 odsto, za brašno „Tip-500”. Objašnjava da brašno prati cenu pšenice ali da ono ima relativno mali udeo, svega trećinu u ceni hleba.

– To bi značilo da je prihvatljivo da vekna poskupi pet do šest odsto. Kod specijalnih vrsta hlebova postoji suverenitet potrošača. Imamo one koji mogu ili ne mogu da plate hleb napravljen od mešavine brašna, produžene svežine i uz to isečen, spakovan u celofan. Svakako monopol u ovom sektoru ne postoji jer imamo oko 3.000 pekara pa će tržište regulisati cenu – ističe naš sagovornik i naglašava da ne veruje da je proizvođačka cena vekne veća od 30 dinara, kod većine proizvođača, što znači da bi preostalo mogla da bude trgovinska marža.

Podsećamo, prve naznake o poskupljenju hleba krenule su u februaru ove godine kada je država, posle devet godina, ukinula Uredbu o takozvanom socijalnom hlebu. Maloprodajna cena belog hleba sve to vreme bila je ograničena na 46 dinara što je dovelo do stagnacije cena. Zbog velike konkurencije mnoge pekare u Srbiji prodavale su veknu i znatno jeftinije od toga, što je ugrožavalo celokupan sektor. Trgovinske marže su, takođe, uredbom bile propisane na 8,2 odsto (za beli hleb) ali ni ova granica više nije na snazi. Sa trgovinskim sistemima uglavnom rade veće industrije hleba, koje mahom proizvode specijalne vrste hlebova. Da li ukidanje ove uredbe i rast marži može biti uzrok poskupljenja ovih proizvoda?

Zoran Pralica, iz Unije pekara, smatra da ukidanje uredbe nema nikakve veze sa cenom specijalnih vrsta hlebova jer je ona i ranije bila slobodna. Kako objašnjava, u međuvremenu je uveden pravilnik po kome za te vrste vekni ne mogu da se koriste smeše koje u osnovi najvećim delom imaju pšenično brašno.

– To brašno, koje sada treba da bude dominantno, poput raži, heljde, spelte, ječma… jeste skuplje. I sam proces proizvodnje je skuplji a došlo je i do rasta cena drugih inputa poput energenata – objašnjava moguće razloge poskupljenja Zoran Pralica iz Unije pekara. Na pitanje da li je bilo rasta trgovačkih marži on kaže da u većim industrijama najčešće nerado govore o ovoj temi jer je smatraju poslovnom tajnom.

– Ono što mogu da kažem jeste da su previsoke trgovinske marže bile glavni povod kada smo 2009. godine inicirali uvođenje uredbe o hlebu. Tada je proizvođač zarađivao dinar do dva po vekni a trgovci od 14 do 17 dinara. Da bi cena hleba bila niža tada smo morali da sputamo trgovce – kaže Pralica.


Komentari18
2a807
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

janko
Jos jedan od razloga da se prestane uobicajena praksa mesozderstva - toliko rasprostranjena u Srbiji i pocne konzumacija kvalitetne vrste hleba. uzimajuci u obzir koliku kolicinu zagadjenja i emisija co2 plinova prouzrocava proizvodnja jednog kilograma mesa to bi trebala biti i odluka zdravog razuma. Hleb u Srbiji je izuzetno nekvalitetan i koristi se samo kao nadoknada uz obrok, dok se on, ako se pravi od kvalitetnih sastojaka moze koristiti kao glavni obrok.
Ilic Momcilo
1975-te,posle nesloge u razgovoru sa jednim starim advokatom,prekine razgovor i da mi ocinski savet:"Sinko,ako verujes politicarima,novinarima,trgovcima i nama advokatima,ucini nesto sebi da se ne mucis u zivotu." Navodim ovo samo zato, sto nisam odmah shvatio sta traze TRGOVCI u ovoj njegovoj prici.I ovaj tekst za koji pisem komentar me je odmah podsetio na mesto trgovaca,davno shvaceno, u njegovom ocinskom savetu.
Trandafilovic Trandafil
Logično. Kilogram je kilogram. Zašto bi kilo mesa bilo skuplje od kilo hleba!
pomodarstvo
Pomodarstvo, jer se neki naši mladi, pogotovu Beogradjani, ponašaju kao snobovi i moraju da kopiraju sve kao na zapadu. Najpametnije sam sebi mesiti i peći hleb, kao slavski, nije teško.
janko
uvek se nadje neki cuvar tradicije da objasnjava mladima sta je dobro a sta nije, kao da su ljudi danas blesavi, a nekad su bili mnogo pametniji
Preporučujem 0
Milamajka
Lično mi je jedan vlasnik pekare rekao da u Srbiji skoro niko ne melje crno brašno i da skoro svi ti "specijalni" hlebovi od bojenog brašna! A o raži i heljdi dao i ne govorimo!
Paja
Jedini pravi ražani hleb može da se kupi u Beogradu u prodavnicama firme Rogen Art. Sve ostalo su obojeni hlebovi. Neki čak stavljaju i kakao da bi dobili "specijalnu" vrstu hleba koju prodaju kao ražani.
Preporučujem 22

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja