utorak, 23.07.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 10:54

Tokom leta još jedno poskupljenje svinjetine

Svinjski but, koji trenutno košta od 400 do 480 dinara, mogao bi da poskupi na 520 dinara. – Najave o novom rastu cena od oko 40 odsto ipak su preterane, tvrde najveći proizvođači
Autor: Ivana Albunovićčetvrtak, 30.05.2019. u 20:00
(Фото Р. Крстинић)

Srbiju neće zaobići potresi na tržištu svinjetine koji su globalno zahvatili gotovo sve države sa značajnijom potrošnjom ove vrste mesa.

Uzrok ovakvom stanju je nagli rast kineske potražnje za svinjskim mesom, nakon što je zbog afričke kuge svinja na tamošnjim farmama usmrćeno više od milion domaćih svinja.

Prema zvaničnim podacima EU, objavljenim pre nekoliko dana, prosečna cena svinjskog mesa u Evropskoj uniji porasla je 21,9 odsto od prošle godine. Istovremeno i izvoz za Kinu značajno se uvećava. Procene su da će do kraja godine globalno poskupljenje biti još drastičnije.

Kako će se, i u kojoj meri, sve to odraziti na Srbiju, koja još nema dozvolu za izvoz na kinesko tržište?  Svinjetina je već u radnjama skuplja nego pre dva meseca. Svinjski but trenutno košta od 400 do 480 dinara. Najave o novom rastu cena od oko 40 odsto ipak su preterane, tvrde najveći proizvođači.

– Tokom leta svinjski but bi maksimalno mogao da poskupi na 500 do 520 dinara. Sve preko toga su spekulacije, a posebno da će svinjetina ići na 700 ili 800 dinara. To nije moguće, jer bi se tada izjednačila sa cenom junetine. Iz iskustva vidimo da ukoliko jedna vrsta mesa poskupi potrošači prelaze na drugu, jeftiniju.

U našem slučaju to bi bila piletina, koja je u Srbiji jeftina – kaže za „Politiku” Petar Matijević vlasnik „Industrije mesa Matijević”. Uz Miroslava Miškovića i Miodraga Kostića on je jedan od tri najveća proizvođača svinja u Srbiji.

Naša zemlja, po procenama, ima oko tri miliona svinja u uzgoju što nije dovoljno za domaću potrošnju. Razlika se nadomešćuje uglavnom uvozom mesa za prerađivačku industriju i po nezvaničnim informacijama postoje velike zalihe tog mesa. Uvoz je trenutno neisplativ, jer su cene na evropskom tržištu porasle.

Zlatan Đurić, iz Unije poljoprivrednih proizvođača, međutim, ističe da sa trenutnom otkupnom cenom svinjetine od 135 dinara za kilogram „žive vage”, odnosno 150 do 155 dinara (sa uračunatim PDV-om), nema razloga za rast cena.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prošle godine uvoz svinjskog svežeg i zamrznutog mesa, u odnosu na 2017., porastao je devet odsto. Po zvaničnoj statistici, najviše smo ga uvozili iz Španije i Nemačke a manje količine stizale su i iz Holandije, Mađarske i Hrvatske. Izvoz je u istom periodu pao oko 30 procenata.


Komentari6
7fa36
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Miloš
Pogrešnom agrarnom politikom vlast je uništila stočarstvo i poljoprivredu, možemo očekivati poskupljenja mesa i ostalih poljoprivrednih proizvoda.
Slobodan P
Za DRAGANA Sumnjivo meso salju na poligraf i tako znaju.
Mona
Bas me briga za poskupljenje, pre neki dan sam spremala sarmicu od listine i dve sarmice sam dala mackama. Macke su listinu pojele, a meso ostavile! Sarmica nije bila zacinjena...Sta mi jedemo?
Kristijan
Ne brinem ja dok mi imamo Matijevica i ostale uvoznike sumnjivog svinjskog mesa! Ne bi me cudilo da cena svinjetine padne i na 350 din za but... A kakvo je i odakle je to meso, ma koga to briga, bitno da je kada se spremi ukusno a posle o posledicama neka brine neko drugi!
Borivoje M
Uvoz naravno postoji, ali konkretno IM Matijevic dosta otkupljuje od domacih individualnih proizvodjaca, a u poslednje vreme napravili su i dosta svojih farmi. Treba biti i realan, a ne samo pljuvati
Preporučujem 1
Драган
Отку Вам то да је Матијевић увозник, а још уз то и сумњивог меса? Како ли утврдите да је месо сумњиво?
Preporučujem 16

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja