ponedeljak, 26.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
nedelja, 02.06.2019. u 09:04 Dejan Aleksić

Table sa novim i starim imenima ulica - zbunjuju

(Фотографије Дејан Алексић)

Ni­je la­ko be­o­grad­skim tu­ri­sti­ma da se sna­đu u na­šoj pre­sto­ni­ci. Ako že­le da se oslo­ne na jav­ni pre­voz la­ko im se mo­že de­si­ti da uđu u po­gre­šan auto­bus jer na mno­gi­ma od njih bro­je­vi li­ni­ja i kraj­nja sta­ni­ca ni­su do­bro ozna­če­ni.

U ne­do­u­mi­cu bi upa­li i uko­li­ko bi od­lu­či­li da iz Be­o­gra­da ko­ri­ste voz jer na mno­gim zna­ko­vi­ma i raz­gla­si­ma u pre­vo­zu i da­lje se po­ru­ču­je da se Glav­na že­le­znič­ka sta­ni­ca na­la­zi na Sav­skom tr­gu, iako je ona pre­sta­la da ra­di pre go­di­nu da­na.

Ka­da bi pre­sto­nič­ki tu­ri­sti shva­ti­li ko­je pe­ri­pe­ti­je mo­gu da ih sna­đu u pre­vo­zu i re­ši­li da se oslo­ne na pe­ša­če­nje, i tu bi ih do­če­kao iza­zov u ko­me im ne bi mno­go po­mo­gla ni ma­pa gra­da. Ta­ble sa na­zi­vi­ma uli­ca i bro­je­vi­ma zgra­da po­sto­je, ali na mno­gim zda­nji­ma one, ne­ko­me ko ne po­zna­je grad, vi­še od­ma­žu ne­go što po­ma­žu.

Ka­da se ka­že bu­le­var, ve­ći­na Be­o­gra­đa­na zna da je to Bu­le­var kra­lja Alek­san­dra. Ali, ako tu­ri­sta ne­ma sre­će i iz­bi­je iz ne­ke po­preč­ne uli­ce na ovaj bu­le­var baš na me­stu gde pi­še nje­gov sta­ri na­ziv Bu­le­var re­vo­lu­ci­je, ve­ro­vat­no će po­mi­sli­ti da je po­gre­šio pu­ta­nju.

Uz ovaj sta­ri na­ziv, isti­na, po­sta­vljen je i sa­da­šnji, ali na po­je­di­nim me­sti­ma ta­bla sa no­vi­jim na­zi­vom je po­ha­ba­ni­ja od one sa sta­rim.

Slič­na ne­do­u­mi­ca mo­že da se po­ja­vi u još jed­nom grad­skom bu­le­va­ru – Bu­le­va­ru de­spo­ta Ste­fa­na. I ta­mo, na­ro­či­to na sta­rim zgra­da­ma, uz ovaj na­ziv je i ta­bla sa nat­pi­som Uli­ca 29. no­vem­bra, na­zi­vom ko­ji je ova sa­o­bra­ćaj­ni­ca no­si­la u vre­me so­ci­ja­li­stič­ke Ju­go­sla­vi­je.

Naj­za­ni­mlji­vi­ju „po­nu­du”, či­ni se, tre­nut­no u pre­sto­ni­ci ima sa­da­šnja Uli­ca kra­lji­ce Ma­ri­je. Sa­o­bra­ćaj­ni­ca ko­ja se za­vr­ša­va kod do­ma ko­ji no­si ime po su­pru­gu kra­lji­ce Ma­ri­je, go­di­na­ma se ce­lom du­ži­nom od Ta­kov­ske do do­ma zva­la 27. mar­ta.

U me­đu­vre­me­nu kod Grad­ske upra­ve pre­se­če­na je na dva de­la i po kra­lji­ci Ma­ri­ji na­zvan je deo ko­ji vo­di ka stu­dent­skom do­mu „Kralj Alek­san­dar Pr­vi”. Ali tra­go­vi ne­ka­da­šnjeg ime­na mo­gu se uoči­ti na ne­ko­li­ko zgra­da u ovoj uli­ci gde i da­lje pi­še 27. mar­ta. U Uli­ci kra­lji­ce Ma­ri­je na vi­še obje­ka­ta upo­re­do sto­je i no­vi bro­je­vi zgra­da i oni sta­ri iz vre­me­na dok je ce­lom du­ži­nom to bi­la Uli­ca 27. mar­ta.

Za­to tu­ri­sta, ko­ji bi se zbog sve­ga ovo­ga na­šao u ču­du, naj­bo­lje bi bi­lo da za­u­sta­vi ne­kog Be­o­gra­đa­ni­na ko­ji će mu ot­klo­ni­ti sva­ku ne­do­u­mi­cu. Jer ži­te­lji pre­sto­ni­ce od­lič­no se sna­la­ze i sa na­zi­vi­ma uli­ca i 27. mar­ta i 29. no­vem­bra, sa Bu­le­va­rom re­vo­lu­ci­je i Uli­com srp­skih vla­da­ra. Za ovu po­sled­nju mno­gi sa no­stal­gi­jom na­vi­ja­ju da joj se ume­sto Uli­ca kra­lja Mi­la­na vra­ti na­ziv ko­ji je bio dat u čast svim srp­skim vla­da­o­ci­ma.

Komentari17
28b46
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Dobojlija
Уназад 25 година долазим родбини у Београд. Волим га од првог дана кад сам га угледао још као дјечак. За вријеме рата на простору Босне, док ми је стари био на "линији" ја сам растао у 22 блоку на Новом Београду. Данас нисам дио његове свакодневнице, али он је дио мог живота, и увијек ће бити. Елем, не могу да вјерујем да градска власт није у стању да организује тим људи који би за мање од мјесец дана могао да поскида старе табле и бројеве. Остани лијеп мој Београде
Ema
Nisam beogradjanka, iz provincije sam. Studirala sam u Beogradu 5 godina, tokom 80-tih. Sa novim nazivima ulica u Beogradu se nikako ne snalazim.
Ilic Momcilo
Ovakav raspored tabli ne zbunjuje, vec govori istinu o nasem povratku ka srednjem veku.I,o tome ne govore samo table ulica.One samo potvrdjuju.
puno ime
Jednostavno bi trebalo samo na stari naziv postaviti crvenu kosu traku i sve bi bilo po propisima. Molim lepo
Коста
@Desko "Više nema nikakvog kriterijuma, ni istorijskog, čak ni gramatičkog: Knez Danilova je bez crtice a Knez-Miletina sa crticom?" Па, не ма господине, има само грашак и спанач (како рече Чкаља у "Стилској коректури"). Ви очекујете писмену доследност у земљи где је службени језик четворолики -- два изговора и два писма, а нови правопис сваких двадесетак година?

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja