četvrtak, 21.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
petak, 07.06.2019. u 15:18

Dosta mi je okrivljivanja, Srbija ispunila sve obaveze

(Фото Танјуг)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na panelu „Dijalog Beograd-Priština - ulaženje u srž”, u okviru međunarodne konferencije „Globsec” u Bratislavi, da se do rešenja kosovskog pitanja može doći samo kompromisom i da ono mora biti takvo da obe strane „malo popuste”.

Vučić je naveo da Priština i Srbija imaju drugačija tumačenja o teritoriji Kosova.

Prema njegovim rečima, prištinske vlasti i albansko stanovništvo smatraju da Kosovo pripada njima, i da je nezavisna država, a prema srpskom Ustavu Kosovo je teritorija Srbije.

„Tači je rekao da su takse uvedene protiv Srbije zbog našeg agresivnog ponašanja, a mi smo radili samo naš posao, a to je da se borimo protiv članstva Kosova u UNESKO i Interpol. Ništa agresivno nismo uradili što bi ugrozili albanski narod. Nismo ništa učinili da im naudimo. Jedino pitanje je da se ne slažemo po pitanju statusa, i prema njima to je agresivno srpsko ponašanje,” rekao je on.

Vučić je negirao tvrdnje Tačija da se u Briselskom sporazumu nalazi odredba da Srbija neće da blokira Kosovo na putu ka članstvo u međunarodnim organizacijama, i dodao da je to nešto što se nalazilo u nacrtu, ali ne i u finalnom dokumentu.

Kako je podvukao u finalnom dokumentu se nalazi da obe strane neće jedna drugu blokirati na evropskom putu, pa se to tiče samo puta ka EU, ali ne i UNESKO i Interpola.

Podsetio je da je Tači nekada bio protiv taksi, koje su suprotne CEFTA sporazumu, koje je potpisala i Priština još 2006.

Ukazao je da Srbija ni nakon što je Priština jednostrano proglasila nezavisnost 2008. nije uvodila nikakve protivmere.

„Oni su mislili da Srbija treba da podrži njihovu nezavisnost”, konstatovao je on.

Vučić je upitao, koliko će Prištini biti potrebno, kada se ukinu takse, da ponovo razgovara, pošto je Beograd spreman da to učini odmah po ukidanju taksi.

„Mi smo spremni da počnemo da pregovaramo odmah. To sam rekao svojim građanima vise puta”, naglasio je on dodajući da je neophodno da i Priština pravi ustupke.

Ukazao je da kosovsko pitanje mora rešiti, ako ne danas zbog političke situacije, neki drugi će morati to da urade i naglasio da je rešenje moguće samo ako je kompromisno.

Vučić je, rekao da gde god da se održava skup na kojem se govori o kosovskom problemu, uvek se postavlja pitanje da li će doći do podele, razmene teritorija, i da svi pitaju da li će Beograd I Priština postiće sporazum.

„Važnije od odgovaranja na pitanja koja priželjkuju drugi, jeste da moramo to da rešimo zbog nas”, naglasio je on.

Prema njegovim rečima u redu je da Nemci, Amerikanci i Rusi budu zainteresovani, ali ovo pitanje je od najvećeg značaja za nas koji živimo tamo, i važno je za nas šta ćemo da uradimo za svoju budućnost.

Rekao je da može da govori samo u ime Beograda, i da srpske vlasti čine sve da bi se postigao dogovor sa Prištinom, ali da nažalost do sada u tome nije bilo uspeha, a i sadašnja situacija nije najbolja.

„Ako pitate kakve su nam mogućnosti za rešenje, ja sam prilično pesimističan, ali to ne znači da neću dati sve od sebe kao i svi drugi da održimo mir, stabilnost, a u isto vreme pokušamo da nađemo moguća rešenja”, podvukao je on.

Vučić je kazao da su, kada su dve strane počele da daju predloge, usledile osude od strane čitave međunarodne zajednice.

Ukazao je i da polovina sveta podržava nezavisnost Kosova, a druga polovina je nije priznala i nema nameru da to učini.

„To znači da moramo mi da nađemo rešenje. Ako je politička situacija danas takva da ne možemo to da učinimo, neki u budućnosti moraće to da urade. Nadam se da će biti nekih hrabrih ljudi ne samo u Beogradu, već i Prištini da prihvate rešenja koja će biti kompromis, a ne koja će samo njima odgovarati”, objasnio je on.

„Rešenje mora biti takvo da obe strane nešto malo popuste. Ne može biti da Srbi moraju da priznaju bezuslovno nezavisnost. To se neće dogoditi”, podvukao je on.

Imamo dobar odnos sa Rusijom i to je to

Panel posvećen dijalogu Beograda i Prištine na kome su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i  predsednik samozvane države Kosovo Hašim Tači u jednom momentu danas je prerastao u direktnu raspravu o tome šta je i ko zaista ispunio od obaveza iz zajednički potpisanog briselskog sporazuma.

Vučić je istakao da je Beograd ispunio sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, a Priština ni jednu jedinu - formiranje ZSO - i poručio da mu je dosta da međunarodna zajednica stalno za nešto okrivljuje Srbiju.

„Ne želim da predstavljam državu koja će stalno biti osumnjičena od strane međunarodne zajednice da uništava mir, a svi ostali su sveci i anđeli. Meni je toga dosta. Mi smo ispunili sve obaveze i niko ne može reći da to nije tako. Niko ne može da kaže, uključujući i Tačija da ništa nismo ispunili do sada,” poručio je i ocenio i da se situacija na Kosovu komplikuje sve više i rekao da se nada da će se mir održati, i da će još većim naporima pokušati da se postigne dogovor, prenosi Tanjug.

Na Tačijeve tvrdnje da Srbija nije ispunila sve svoje obaveze, navodeći integrisano upravljanje granicama, energetski sporazum i prohodnost mosta u Mitrovici, Vučić je odgovorio da u Briselskom sporazumu nema ničega po pitanju mosta, a da samo u stavki 13 stoji da će se intenzivirati diskusija o energetici i telekomunikacijama .

„Upravljanje granicama, most u Mitrovici, ne pominju se uopšte u sporazumu,” naglasio je on.

Vučić je istakao da je Tači, kada je reč o ZSO, pre samo dva dana rekao da to neće formirati, i da je kao i ranije promenio svoje mišljenje nakon što je potpisao dokument.

Međutim, dodaje da ne želi da igra igru orkivljivanja drugih, jer je spreman da nastavi dijalog sa Tačijem ili bilo s kim koji hoće, jer je od ključnog značaja, kako je rekao da se sporazum postigne.

„Nadam se da će nam današnji razgovor pomoći da u budućnost jače radimo u pokušaju da nađemo rešenje za naše probleme”, poručio je Vučić.

Kada je reč o odnosu Srbije i Rusije Vučić je ponovio da je Srbija nezavisna država na evropskom putu, koja će zadržati dobre odnose sa Moskvom.

On je to rekao upitan o odnosima Srbije i Rusije, uz opasku - kako njemu uvek zapadne takvo pitanje.

„Imamo dobar odnos sa Rusijom i to je to. Mi smo na evropskom putu, što uvek naglasim predsedniku Putinu kada se sastanemo. Mnogi evropski lideri zaborave da to pomenu kada se vide sa njim. Srbija je nezavisna država na svom putu ka Evropskoj uniji i ima dobre odnose sa Rusijom”.

Ko mora da ponavlja da je jak, zapravo je slabiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je pozicija Kosova, bez obzira na tvrdnje prištinskih čelnika, danas u svakom pogledu slabija nego pre 10 godina, i izrazio uverenje da će upravo ti „jaki i snažni i mišićavi iz Prištine” ipak morati da popuste i ukinu takse.

„Kada je nečija pozicija jaka, onda to ne morate da ponavljate hiljadu puta. Nisam rekao nikada da je pozicija Srbije snažna, već teška”, rekao je Vučić u Bratislavi novinarima posle učešća na forumu „Globsec” na pitanje kako komentariše izjavu Ramuša Haradinaja nakon susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da je pozicija Kosova „nikad jača”.

Upitan da li je možda Haradinaj mislio na svoju poziciju, a ne na poziciju Kosova, predsednik je rekao da ne misli ni na jedno ni na drugo.

„Ne bih se kladio, recite mi gde im je snažna pozicija, ona je svakoga dana u svakom pogledu i svakom smislu sve slabija”, rekao je Vučić.

On je na komentar da im je „snaga možda u tome što su čedo zapada” dodao da to gledano iz ugla Prištine nije novost od 2008. godine.

Vučić kaže da je njegov posao da radi na slabljenju njihovog uticaja na odgovoran način.

Upitan da prokomentariše pisanje medija da su SAD za podelu KiM ali da Beograd i Priština moraju da se nađu na pola puta, Vučić je rekao da zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer koga su mediji „citirali” nije to rekao niti je pomenuo podele i razmene teritorija.

„Ono o čemu sam razgovarao sa Filipom Rikerom i Ronom Džonsonom je da oni očekuju da mi i Albnanci pronađemo rešenje, a onda će oni doneti zaključak. Što nije nefer”, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da ne može da potvrdi, a ni da demantuje ovo ili ono, kao ni da govori ko je u pravu.

„Mogu samo o činjenicama, a one su malo drugačije. Daleko smo od bilo kakvog dogovora, od bilo kakvog razgovora i dogovora, ali moraće i to da krene, a da bi krenulo neko mora da ukine takse”, rekao je Vučić i poručio da veruje da će ti „snažni i mišićavi i jaki u Prištini na kraju krajeva morati to i da učine”.

Kako da zamerim Masu, kad to govore i mnogi u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da misli da nije istina ono što je rekao nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas da je problem sever KiM, ali da ne može da mu zameri jer to isto govore i Dragan Đilas, i Rada Trajković, i mnogi drugi u Srbiji.

On je to rekao novinarima u Bratislavi upitan kako komentariše da juče na sastanku Ramuša Haradinaja sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prema saopštenju Prištine, uopšte nije bilo reči o taksama, te da je Mas posle toga rekao da je problem sever KiM.

„Što to ne bi rekao nemački ministar ako to govori jedan značajan deo Srbije. To govore mnogi u Srbiji koji jedva čekaju samo da osude Srbe. Kako da zameram Hajku Masu, a mislim da govori neistinu i da ništa od toga, ako je precizno prevedeno, nije tako. Kako da mu to zamerim kad to govore i oni koji bi trebalo da štite Srbiju i srpske interese”, rekao je Vučić i dodao da je najlakše optužiti Srbe.

Što se kriminala tiče, Vučić je rekao da je sedište kriminala u albanskom delu Kosova.

„Nekome je lakše da poveruje da je njihovo čedo dobro i uvek ispravno, a da su neki drugi krivi. Sever Kosova je postalo mesto koje je najlakše okriviti za sve samo da se ne bi dogodilo ostvarivanje politike koja se njima ne sviđa”, rekao je Vučić i dodao:

„A što se tiče da nisu razgovarali o taksama, neću da govorim ništa, ali sam siguran da se o taksama i te kako govorilo, a kad vam to kažem to znači da sam vam sa sigurnošću rekao istinu”, zaključio je on.

Još jedan poziv Trampu da poseti Srbiju

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je uputio još jedan poziv predsedniku SAD Donaldu Trampu da poseti Srbiju, preko američkih zvaničnika, Rona Džonsona i Filipa Rikera, sa kojima je danas razgovarao na marginama „Globsec” foruma u Bratislavi i istakao da bi ta poseta bila injekcija u odnosima dve zemlje, ali i rešavanju problema u regionu.

„Rekao sam da je malo zemalja u kojima on kod ogromnog broja stanovnika ima veću podršku od svih njegovih političkih protivnika u Americi, kao i da dugo predsednik SAD nije dolazio u Srbiju”, preneo je Vučić novinarima.

On je istakao da bi poseta Trampa bila velika promena u odnosima.

Kako je rekao, Srbija zna da je mala zemlja i da ne može američki predsednik da se bavi Srbijom ni na dnevnom ni na nedeljnom, ali je istakao da bi Trampova poseta bila važna i da bi predstavljala injekciju bilateralnim odnosima dve zemlje, ali i rešavanju svih problema u regionu.

Predsednik je novinarima nakon sastanaka preneo i da kod američkih zvaničnika postoji sve izraženija briga za odnose Beograda i Prištine, da oni žele da se stvari reše mirnim putem, kao i da smatraju da je potrebno dati novi impuls razgovorima, ali i da dobro razumeju zašto su Beograd takse toliko pogodile i zašto na njima insistira.

Vučić je dodao da je Filip Riker, pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, na veoma važnom i odgovornom mestu i za Srbiju, dok je senator i predsedavajući Odbora za unutrašnju bezbednost i vladine poslove Senata SAD Ron Džonson, iskreni prijatelj Srbije, te da su upravo zbog toga razgovori sa njima važni.

„Razgovori su važni za nas, ali ako očekujete istorijsko rešenje ili vesti - nema ih”, dodao je predsednik i naveo da je ovo njegov osmi susret sa Džonsonom, koji je, kaže, blizak prijatelj Trampa i ostalih koji u SAD donose odluke.

Predsednik je podsetio i da će u ponedeljak u Beograd doći zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer, što će, kaže, doprineti da se dodatno kristališu određene stvari i potpunom sagledavanju američkog ugla.

„Za nas je vrlo važno da razumemo šta je to što Amerikanci žele i da pokušamo da učinimo sve da Amerikanci razumeju ono što mi želimo”, rekao je Vučić.

Dodao je i da nije naivan da veruje da velike sile nemaju snagu da ubede Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja da ukine takse na robu iz centralne Srbije.

„Američki zvaničnici su bili jasni u izjavama da su protiv taksi, ali moja molba je da jače utiču na Prištinu, jer sam siguran da će onda ona morati da sasluša i spovede u delo ukidanje taksi”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Bratislavi, nakon međunarodne konferencije „Globsec”.

Kaže da je i danas bio direktan i na panelu i u razgovorima sa američkim zvaničnicima, i ukazivao na okolnosti ukidanja taksi, dok je, ističe, sve ostalo što je potpisano stvar razgovora.

Upitan da li su mu američki zvaničnici sa kojima se danas susreo nagovestili da li će malo više uticati na Prištinu, Vučić je odgovorio da se nada da hoće, prenosi Tanjug.

Komеntari10
10cb5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Aleksandar Mihailović
Ne trebaju nam hrabri ljudi, samo oni koji poštuju Ustav Srbije i R1244 i koji će Briselski sporazum proglasiti ništavim jer jedna ugovorna strana već 6g ne sprovodi svoje ugovorne obaveze, naprotiv, izmišlja nove ucene i uslovljavanja. Izvan visokog stepena autonomije i kompromisa oko očuvanja nacionalnog identiteta u još većem stepenu od rešenja za nacionalne manjine u bilo kojoj državi sveta se nesme ništa drugo nuditi što bi značilo kapitulaciju i podelu Srbije. Niko na to nema pravo!
Десла
О.К. Михаиловићу, Ти си дакле и против признања и против компромиса. То је став за сваку похвалу и због права и због морала. Такав је уосталом и њихов став, бескомпромисан. Али ја бих ипак, из неких других разлога, покушао са компромисом. Међутиум, мој минимум минимума би био да се Косово не зове Косово (него Северна Албанија) те да косовски Срби у тој и свакој другој Албанији имају тачно онолико права колико су косовски Албанци имали у Србији. Или – или.
Рус Михаил
Нека Трамп кад Меланија буде рекла њему: "Gremo za Slovenijo", одговори јој: "Само уз услов да посетимо и Србију".
Mirko
Zapad je stvorio kvazi državu i na svaki način pokušava da je održi. Šiptarima su na Kosovu bila ugrožena ljudska prava tako što su imali obrazovanje od osnovnog do akademskog na albanskom jeziku. Zemlja koja to dozvoli drugoj naciji na svojoj teritoriji defakto je predala tu teritoriju. Veliki i moćni narodi cepkaju male kako bi ih držali u pokorstvu. Evropa nikada neće postati politički bitna u bez obzira što je najveća svetska privreda. Nemci su doveli u takvog položaj Evropu svojim ratovima.
Ненад Рајковић
Kaže predsednik: prištinske vlasti i albansko stanovništvo smatraju Kosovo njihovom nezavisnom teritorijom, a po ustavu je KiM deo Srbije. Ja sam siguran da većina srpskog stanovništva smatra da je KiM Srbija dok za vlast nisam siguran, s obzirom da se poziva samo na ustav, koji, uzgred, moze da promeni.
Катарина
"Вучић је негирао тврдње Тачија да се у Бриселском споразуму налази одредба да Србија неће да блокира Косово на путу ка чланство у међународним организацијама, и додао да је то нешто што се налазило у нацрту, али не и у финалном документу. Како је подвукао у финалном документу се налази да обе стране неће једна другу блокирати на европском путу, па се то тиче само пута ка ЕУ, али не и УНЕСКО и Интерпола". За председника тзв. Косово је НЕЗАВИСНО од 2013. и фамозног Бриселског споразума!

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja