nedelja, 23.02.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 21:56

Si otvara "Huaveju" poslove u Rusiji

Ko­mu­ni­stič­ki su­par­ni­ci iz do­ba hlad­nog ra­ta, Ki­na i Ru­si­ja, ja­ča­ju ve­ze dok se obe su­o­ča­va­ju sa ra­stu­ćim ten­zi­ja­ma u od­no­si­ma sa Amerikom
Autor: Jelena Kavajapetak, 07.06.2019. u 21:00
Си Ђинпинг и Владимир Путин обилазе Кремљ (Фото EPA-EFE/Alexei Druzhinin/ Sputnik)

Zva­nič­na pre­da­ja dve pan­de Mo­skov­skom zo­o­lo­škom vr­tu obe­le­ži­la je ju­če­ra­šnji, dru­gi dan po­se­te ki­ne­skog pred­sed­ni­ka Si Đin­pin­ga Ru­si­ji. Bio je to uobi­ča­je­ni gest ta­ko­zva­ne pan­da di­plo­ma­ti­je Ki­ne, dok su na mar­gi­na­ma sa­mi­ta sklo­plje­ni zna­čaj­ni eko­nom­ski spo­ra­zu­mi. 

Ki­ne­ska kom­pa­ni­ja „Hu­a­vej”, ko­ju su SAD za­bra­ni­le zbog sum­nje da pred­sta­vlja bez­bed­no­sni ri­zik, pot­pi­sa­la je sa ru­skim ope­ra­te­rom MTS spo­ra­zum o raz­vo­ju 5G mre­že u Ru­si­ji to­kom na­red­ne go­di­ne, sa­op­šti­la je ova ru­ska kom­pa­ni­ja, a pre­neo AFP.

Tro­dnev­na po­se­ta Si Đin­pin­ga Pu­ti­nu na­gla­ša­va ja­ča­nje eko­nom­skih ve­za dva hlad­no­ra­tov­ska ko­mu­ni­stič­ka ri­va­la, u tre­nut­ku dok oba po­gor­ša­va­ju od­no­se sa Va­šing­to­nom. Kremlj je ob­ja­vio zva­nič­ne po­dat­ke da je bi­la­te­ral­na tr­go­vi­na po­ra­sla sko­ro 25 od­sto pro­šle go­di­ne, na 108 mi­li­jar­di do­la­ra, ko­nač­no pre­ma­šiv­ši prag od sto mi­li­jar­di ko­jem se du­go te­ži­lo. 

Pu­tin je re­kao da su od­no­si Ru­si­je i Ki­ne do­sti­gli „ne­za­pam­će­no vi­sok ni­vo” i da Mo­skva i Pe­king ima­ju iste po­gle­de na mno­ga glo­bal­na pi­ta­nja. Is­ta­kao je za­jed­nič­ko pro­ti­vlje­nje ame­rič­kom po­vla­če­nju iz Spo­ra­zu­ma o nu­kle­ar­nim sna­ga­ma sred­njeg do­me­ta, ključ­nog aran­žma­na za kon­tro­lu na­o­ru­ža­nja, sklo­plje­nog u vre­me hlad­nog ra­ta.

U za­jed­nič­koj iz­ja­vi po­sle raz­go­vo­ra, Pu­tin i Si su kri­ti­ko­va­li taj po­tez SAD, na­vo­de­ći da će on „pod­ri­ti stra­te­šku sta­bil­nost”. Ta­ko­đe su iz­ra­zi­li za­bri­nu­tost zbog sve ve­će pret­nje tr­ke u na­o­ru­ža­nju u sve­mi­ru, is­ta­kli po­tre­bu oču­va­nja me­đu­na­rod­nog nu­kle­ar­nog spo­ra­zu­ma sa Ira­nom i obe­ća­li da će po­mo­ći da do­đe do na­pret­ka u pre­go­vo­ri­ma o de­nu­kle­a­ri­za­ci­ji Se­ver­ne Ko­re­je.

Ki­ne­ski pred­sed­nik, ko­jem je ovo osma po­se­ta Ru­si­ji, is­ta­kao je da su od­no­si dve ze­mlje iz­dr­ža­li test vre­me­na u kon­tek­stu pro­men­lji­ve si­tu­a­ci­je u sve­tu i da su eko­nom­ska sa­rad­nja i tr­go­vi­na ključ­ni stub tih od­no­sa. Si je ka­zao da su „pro­tek­ci­o­ni­zam i jed­no­stra­ni pri­stu­pi u po­ra­stu dok po­li­ti­ka si­le i he­ge­mo­ni­zma sve vi­še ja­ča”.

Pu­tin je po­tom u Sankt Pe­ters­bur­gu na mar­gi­na­ma me­đu­na­rod­nog eko­nom­skog fo­ru­ma od­go­va­rao na pi­ta­nja še­fo­va stra­nih no­vin­skih agen­ci­ja. Is­ta­kao je da bi ame­rič­ka voj­na in­ter­ven­ci­ja u Ve­ne­cu­e­li bi­la ka­ta­stro­fa i re­kao da čak ni sa­ve­zni­ci Va­šing­to­na to ne po­dr­ža­va­ju. Ta­ko­đe je ka­zao da su ru­ski teh­nič­ki struč­nja­ci osta­li u Ve­ne­cu­e­li ka­ko bi pre­ma ugo­vo­ru odr­ža­va­li ru­sku voj­nu opre­mu, ali da Mo­skva ta­mo ni­je us­po­sta­vi­la ni­ka­kve spe­ci­jal­ne voj­ne ba­ze. Pu­tin je re­kao da su oni ko­ji po­dr­ža­va­ju li­de­ra opo­zi­ci­je Hu­a­na Gva­i­doa lu­di, ali je do­dao da je Gva­i­do do­bar čo­vek i da je on ne­u­tra­lan pre­ma nje­mu.

Od­no­si Ru­si­je i Ki­ne zna­čaj­no na­pre­du­ju od 2014, ka­da je Pu­tin ob­ja­vio da će se, su­o­če­na sa sank­ci­ja­ma Za­pa­da zbog anek­si­je Kri­ma, Ru­si­ja okre­nu­ti Azi­ji. Po­red ja­ča­nja tr­go­vi­ne, Ki­na i Ru­si­ja de­le sta­vo­ve o ni­zu spolj­no­po­li­tič­kih pi­ta­nja, uklju­ču­ju­ći Ve­ne­cu­e­lu, Si­ri­ju, Se­ver­nu Ko­re­ju i spo­ra­zum o nu­kle­ar­nom pro­gra­mu s Ira­nom. 

Na dru­goj stra­ni, od­no­si Mo­skve i Va­šing­to­na na­glo su se po­gor­ša­li zbog ukra­jin­ske kri­ze, ra­ta u Si­ri­ji i op­tu­žbi za ru­sko me­ša­nje u ame­rič­ke pred­sed­nič­ke iz­bo­re 2016. go­di­ne, dok je Ki­na u za­o­štre­nom tr­go­vin­skom ra­tu sa SAD.

Broj­na ki­ne­ska de­le­ga­ci­ja od oko hi­lja­du zva­nič­ni­ka uče­stvu­je da­nas na fo­ru­mu u Sankt Pe­ter­bur­gu, na ko­jem je Si Đin­ping je­dan od glav­nih go­vor­ni­ka. Oče­ku­je se da će po­no­vi­ti po­sve­će­nost Ki­ne mul­ti­la­te­ra­li­zmu i re­kla­mi­ra­ti svo­ju ze­mlju kao šam­pi­o­na otvo­re­no­sti i sa­rad­nje. SAD boj­ko­tu­ju do­ga­đaj zbog pri­tva­ra­nja jed­nog ame­rič­kog bi­zni­sme­na u Mo­skvi.

Ovo je bio dru­gi su­sret dva li­de­ra od april­skog fo­ru­ma „Po­jas i put”, ka­da je Pu­tin po­nu­dio po­dr­šku ovoj za Za­pad spor­noj ki­ne­skoj ini­ci­ja­ti­vi. Sa­sta­će se po­no­vo i na sa­mi­tu G-20 u Ja­pa­nu.  


Komentari7
03a72
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Штефица
Русија и Кина су о5. 06. 2019. направиле нови, светски искорак на МЕФ у Петрограду елиминишући УС$ као платежно средство у билатералној трговини користићи рубљу и јуан као платежно средство. Две државе су ПОТПИСАЛЕ међудржавне уговоре о развоју и коришћењу јуана и рубље у даљим међусоб. транаскцијама. Узајамно су договорили свестрану сарадњу па је тако Кина обезбедила Русији долазак Хуавеја а Русија ће по наруџбини Кини изградити 4 нуклеар. електране. Биполарни свет је дефинитиван!
zmago
Iz clanka se vidi da Srbija nije u zoni interesa ni Rusije a takodje ni Kine.Oni su nas prepustili Americi i Evropskoj uniji tojest Nemackoj.I lepo bi bilo da ova sadasnja garnitura koja je na vlasti a i opozicija to realno sagledaju.I prezentuju ovom narodu resenje krize stvorene oko statusa Kosova i Metohije.Iz prostog razloga sto su nam drzavu u proslom veku tri puta napadali i rusili .I nijedan narod nije toliko podneo zrtvi u oba svecka rata a i u ovom poslednjem samo zbog losih politicara.
Srbobranka
E ova saradnja njihova preko Huawei ce biti interesantna, ne zna se ko vise spijunira i prisluskuje da l Rusi il Kinezi. Kinezima Amerikanci sve zavrnuli i Huawei lupili blokirali kako u vojsci tako u Pentagonu i gavermentu.
Zeljko Adzic
Licno me uvek bunilo kako to da Ameri prave tako ocigledno veliku stratesku gresku ujedinujuci Kinu i Rusiju...da li su toliko glupi?nisu vec su u ogromnoj krizi gde vise ni sami ne znaju kako se iz nje izvuci.Ali jos kontrolisu svetske institucije od pravnih,ekonomskih...i sada ih koriste kao silu ucene.A sve ovo zajedno mi kaze idemo u susret novom Medjunarodnom poretku koji ce poceti od resetovanja monetarnog sistema..bez dolara.
Mustafa Aga
Gospodine Adzic...Vi pitate veoma logichno pitanje kako to da politika Amerike ujedinjuje Rusiju i Kinu i josh bih dodao koja je to logika Amerike da omoguchi razvoj Kine da postane vecha ekonomska sila i od same Amerike?...Odgovor je veoma jednostavan...Sve je to volja nashega Tvorca, Uzvishenog Boga...On povlachi poteze pa se mi ljudi onda chudimo posledicama...
Preporučujem 7
Mirko
Ukoliko Rusija i Kina uspostave odnose dobre saradnje i povećaju trgovinsku razmenu Amerika će uskoro početi da zaostaje. Ove dve velike i bogate zemlje imaju sa čime da trguju a imaju i ogroman prostor saradnje u razvoju upravo onih grana privrede u kojima zaostaju. Rusija ima razvojni potencijal u vazduhoplovstvu a Kina je sposobna da iznese tako velike projekte koji bi bili konkurencija Boingu i Erbasu. Ukoliko budu iskreno i pametno saradjivale postat će najznačajniji ekonomski prostor sveta

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja