sreda, 11.12.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 14:23

Akademija povodom 20 godina od bitke na Košarama

petak, 14.06.2019. u 21:01
(Фотографије Танјуг)

U Sava centru u Beogradu priređena je večeras svečana Akademija povodom obeležavanja 20. godišnjice bitke na Košarama, kojoj, pored boraca – učesnika te bitke, članova njihovih porodica, porodica stradalih, prisustvuje državni vrh, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu.

Akademiji, povodom bitke koja je trajala od 9. aprila do 14. juna 1999. godine, prisustvuju tako i premijerka Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri Aleksandar Vulin, Zoran Lončar, Zoran Đorđević i Siniša Mali, kao i načelnik Generalštaba vojske Milan Mojsilović i druge zvanice.

U sali su u jednom delu ostavljene prazne stolice, sa imenima i prezimenima poginulih u bici na Košarama.

Dolazak predsednika Vučića propraćen je iz publike uzvicima „Aco, Srbine” i aplauzom, a svečanost je počela intoniranjem himne Bože pravde.

Na akademiji se obraćaju učesnici tih borbi, a, na kraju će se, kako je planirano, obratiti i predsednik Vučić.

Bitka na Košarama je jedna od najtežih u novijoj istoriji, u kojoj je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije poginulo braneći državnu granicu od albanskih snaga, među kojima 50 mladića na odsluženju vojnog roka.

Bitka se vodila oko granicnog prelaza Raša Košares, na granici Jugoslavije i Albanije, a cilj napada bila je da se presecanjem komunikacije između jedinica Vojske Jugoslavije (VJ) u Đakovici i Prizrenu, omogući kopnena invazija na Kosovo i ovladavanje prostorom Metohije, javlja Tanjug.

S jedne strane, u borbama su učestvovali delovi 125. i 549. motorizovane brigade VJ, elementi 63. i 72. specijalne brigade, kao i grupa stranih dobrovoljaca među kojima je najviše bilo Rusa.

S albanske strane učestvovali su pripadnici OVK, regularne albanske vojske, Legije stranaca i NATO avijacija, čiji su avioni svakodnevno bombardovali položaje VJ i otežavali dopremanje hrane, municije i pojačanja.

Borba je počela 9. aprila 1999. godine.

Vojska SRJ je uspela da spreči snage OVK koje su krenule u kopnenu ofanzivu preko Prokletija i Košara.

Ta bitka je zajedno sa onom na Paštriku, koja je usledila nakon 78 dana, zaustavila NATO pohod na SRJ, ali i prodor albanskih snaga, a za taj veliki uspeh, zaslužni su obični vojnici, borci i starešine taktičkih jedinica.

Na Košarama je stradao i 21 oficir i podoficir, 50 mladića na odsluženju vojnog roka, 13 vojnih obveznika i 24 dobrovoljca. Ranjeno ih je 256 i svi su oni danas ratni i vojni invalidi.

Oko 1.500 pripadnika vojske SRJ suprotstavilo se nadmocnijoj formaciji teroristicke vojske Kosova, koja je bila pod komandom NATO oficira u njihovom prvom ešalonu bile su dve brigade od 6.000 ljudi.

Drugi ešalon činila je „atlantska brigada” dobrovoljaca iz zapadnih zemalja, a rezervu zelene beretke, marinci, pripadnici Legije stranca. Imali su apače, oklopni bataljon, artiljerijsku raktetnu diviziju, bacače raketa …

Junaci sa Košara nisu i ne smeju biti zaboravljeni

Nije mrtav borac onaj koji je poginuo, nego onaj ko je zaboravljen, a junaci sa Košara nisu i ne smeju biti zaboravljeni – u toj poruci Vladimira Ivića, jednog od preživelih boraca bitke na Košarama, večeras, na Akademiji u Beogradu, u sećanje na njegove saborce, žive i poginule, sažete su emocije sa kojima je obeleženo 20. godina od jedne od najtežih bitaka u novijoj istoriji.

Svedočenjima preživelih, citatima iz pisama nekih od 108 poginulih pripadnika Vojske Jugoslavije, koji su životom branili državnu granicu od albanskih snaga tokom NATO agresije, kao i dramsko-dokumentarnim izvođenjem predstavljen je sav užas kroz koji su prolazili vojnici, borci, ostavljeni na najtežem mestu, gotovo odsečeni od sveta, a pod stalnim napadima terorističkih grupa, albanske vojske i NATO avijacije.

Tako je publika, citiranjem njihovih pisama porodici, mogla da se osvedoči o njihovu hrabrost, solidarnost, drugarstvo, uz i uprkos svakodnevnim žrtvama.

Podsetili su kako su vojnici provodili vojničke dane, šta su osećali i šta ih je mučilo, radosti i brige – porodica, otrgnutost od mladosti, škola, devojke, njihova hrabrost…

U jednom delu pročitano je pismo upućeno porodici poginulom kapetanu, koji je žrtvovao svoj život da bi spasio svoje vojnike.

„Ovim pismom mi vojnica sa Košara, želimo da vas izvestimo o smrti našeg kapetana koji se časno borio u akciji zauzimanja neprijateljskog položaja. Pokušao je da izvuče ranenje vojnike upkros neprijateljskim snajperima. Morao je da se pridigne da bi ih izvukao i tako svoj život izložio opasnosti. Pre nego što je poginuo, rekao je da se ne sme odustati od akcije bez obzira na žrtve... Uspešno smo se stacionirali na granici, a naš kapetan će zauvek ostati u vašim srcima. Živela Srbija, do konačne pobede”, prenosi Tanjug.

Vladimir Ivić, tada 20-togodišnji pripadnik 5. bataljona Vojne policije prisetio se tih dana 1999. godine, kada je sa jedinicom krenuo ka rejonu Košare, prema karauli.

„Graničarima je laknulo kada su nas videli, a jedini oslonac su nam bili obučenost i znanje na nepoznatom terenu. Svi smo bili kao jedan, iako zasuti kišom granata i metaka, hrabro smo držali položaj, ne dajući neprijatelju da napreduje”, rekao je Ivić svedočeći o užasu kroz koji su prošli.

Noću su im, kaže, neprijatelji bili i magla, glad i zima, a vojnici su, često mokri do gole kože, pravili krevete od granja i približavali se jedan drugom da se zagreju.

Vladalo je drugarstvo, a nekad je i po njih 15 delilo jednu konzervu mesnog nareska.

„Napad je počeo u zoru, trajao ceo dan. Nedostaje municije, ali ne posustajemo... Iako neiskusni, nema panike, junački se borimo”, priča Ivić.

Tokom bitke ginule su hrabre starešine, među kojima i komandir njegove jedinice.

„Na Đurđevdan nas zasipaju granatama toliko precizno, da je svaki put neko bio ranjen. Gubimo starešine, ginu momci ... skoro da nema nikoga ko nije ranjen, oni koji su manje ranjeni izlače druge”, prisetio se Ivić.

Kasnije su, kaže, saznali da su neprijateljima naneli veće gubitke nego što su oni naneli vojsci naše zemlje i da su zaustavili da neprijatelji pređu na teritoriju Srbije.

„Neki od boraca ostali su da zauvek brane karaulu. Nikada ih nećemo zaboraviti”.

Komandant borbene grupe 63. padobranske brigade Vidoje Kovačević rekao je da je bitka na Košarama vremenom postala simbol hrabrosti i odlučnosti u odbrani otadžbine i naroda.

Dolazak u rejon Košara dao je veliku moralnu i psihološku podršku građanima i pripadnicima jedinica koje su se tu nalazile, rekao je Kovačević.

Bitka na Košarama koja se vodila na surovom terenu, u teškim vremenskim uslovima i protiv brojnijeg i tehnički opremljenijeg neprijatelja je praktičan primer Njegoševih reči da „boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka”, jer su pripadnici vojske svakodnevno, nadljudskim naporima uspeli da spreče šiptarske terorističke snage.

„Košare su primer kako vojničko umeće, snaga, volja, želja, jedinstvo, ali iznad svega moral, mogu da nadjačaju nadmoćnijeg neprijatelja. Ona ni u kom smislu ne predstavlja vojnički poraz, već su se jedinicke vojske povukle posle Kumanovskog sporazuma”, rekao je Kovačević.

Dodao je da je veteranima drago što država u poslednjih nekoliko godina neguje sećanje na bitku i ceni žrtvu koju su borci podneli.

Birka na Košarama, zajedno sa onom na Paštriku, zaustavila je NATO pohod na SRJ ali i prodor albanskih snaga, a za taj veliki uspeh, zaslužni su obični vojnici, borci i starešine taktičkih jedinica.

Vi ste najbolji deo Srbije, i vama i nama potreban je mir

Mi vas, ovde prisutnih, ne samo da se ne stidimo, vi ste najbolji deo nas, mi se vama ponosimo, vi ste najbolji deo naše Srbije, poručio je večeras predsednik Aleksandar Vučić borcima sa Košara, a svima koji misle da je Srbija slaba jer želi mir i da mogu progoniti i ubijati Srbe poručuje da će srpski odgovor biti snažniji i jači nego ikada u istoriji.

„Druge ne diramo, nikoga ne ugrožavamo, ali ćemo svoj narod i zemlju umeti da sačuvamo, nikome ne pretimo ali ne napadajte ni Srbe ni Srbiju. Znaćemo da je odbranimo i zaštitimo”, rekao je predsednik Vučić na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 20 godina od bitke na Košarama.

On je rekao da nema ni nas, ni Albanaca dovoljno da bi se večno ubijali, da nismo ni mi, ni oni dovoljno bogati da takve sukobe možemo da platimo.

„Dužni smo našim herojima da nađemo nekakav kompromis i dogovor. Čak iako smo šansu promašili, neke buduće generacije moraće da isključe da ponovo padne krv, dođe do sukoba i rata. Pošto se mi Srbi ne plašimo ničega osim sebe, baš zato takav mir je najpotrebniji i našim mrtvim junacima, onima koji su nam mir doneli”, rekao je Vučić, javlja Tanjug.

Svaki vojnik, kaže predsednik, pre stradanja, zna da rat za sutrašnji mir nema kraja, a kraj je sve što heroji sa Košara žele i zaslužuju – kraj izgubljenosti, lutanja i konačnog pronalaženja Srbije.

„Možda to nećemo pronaći danas, ali ubeđen sam da ćemo pronaći u nama našu Srbiju, veliku sjajnu, uređenu, zaposlenu, lepu i onakvu za kakvu je vredelo poginuti”, rekao je on.

Predsednik je ponovio da se Srbija nikada više neće stideti svojih heroja i da će ubuduće, kao što je to bilo u Nišu, na vojnoj paradi, na paradama koračati i veterani.

„U Nišu, na našoj vojnoj paradi, kada su se po prvi put posle 20 godina pojavili naši veterani, borci koji su se borili za slobodu, mogao sam, po prvi put, da osetim tu vrstu prezira i mržnju prema tim ljudima koji su prvi put koračali zajedno sa nama... krenuli su to sa svih strana da napadaju”, rekao je Vučić.

„Mi vas, ovde prisutnih, ne samo da se ne stidimo. Vi ste najbolji deo nas. Mi se vama ponosimo. Vi ste najbolji deo naše Srbije”, poručio je Vučić.

Kazao je da je dugo pisao govor za večerašnju akademiju, dugo i pažljivo birao i merio svaku reč.

„Slušajući ove mladiće, Ilketa i Vidoja na početku. Za Ilketa niste znali – kada sam mu pružio ruku, nije mi odmah pružio svoju ruku, rekao je da nije video, jer nema levo oko. Kada sam sve njih slušao shvatio sam da mi je govor koji sam dugo pripremao nedovoljno snažan, da nije dovoljno odgovoran da odgovorim na sve ono kroz šta su junaci sa Košara prošli”, objasnio je on.

Nismo mi samo šaputali, rekao je predsednik Vučić, već smo, kaže, krili u prethodnih 15 i 20 godina, kritikovao je on, dodajući da smo se plašili i stideli da govorimo o junaštvu naših ljudi.

„Krili smo, ne bismo li se dodvorili onima koji su se protiv njih borili, ubijali naš narod, jer tako bi nas valjda držali na vlasti”, primetio je Vučić.


Komentari9
60d8c
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Petar Milic
Sta nam je sve to trebalo da izginu toliki mladici kad se znalo sta nas ceka Sta je trebalo da pogine moj ujak (rodjeni brat moje majke) na Mackovom Kamenu 1914 god. Ko ga je pitao Samo ga pokupili i odveli. Tuga jedna Tuga previse
Dragan Jovic
Slava junacima sa Kosara Tuga njihovim porodicama Samo uvek se pitam sta nam je
Lek Galenika
Народ Србски никад не треба заборавити све наше борце са свих бојишта а било их је нажалост кроз историју Србије.Треба се покушати одужити према тим палим борцима прво према нјиховим најмилијим. Обезбедити каква таква примања (пензије),запошлјавање чланова породица,редеовно обележаванје годишњица итд.Треба да ценимо њихиве сени и да дамо до знања њиховим најмилијим да нису пали узалуд.
Radenko
Nikada nece biti zaboravljeni nasi junaci sa Kosara.
Romanija
Naši junaci sa Košara ne smeju biti zaboravljeni.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja