ponedeljak, 09.12.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 23:41

Ko može Leskovčanima da zabrani roštilj na ćumur

Profesor Ivan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za bezbednost hrane kaže da ne postoji preporuka EFSA da se takav način pripreme mesa izbaci iz upotrebe
Autor: J. Antelj, I. Albunovićsubota, 15.06.2019. u 21:30
(Фото А. Васиљевић)

Na jugu zemlje, u krajevima poznatim po najboljem roštilju u Srbiji, sa nevericom dočekuju predlog da se zakonom zabrani upotreba roštilja na ugalj u ugostiteljskim objektima i oni zamene grilovima na struju ili gas.

Kako je za naš list rekao Zoran Mirašević, predsednik Udruženja ugostiteljsko-turističkih poslenika iz Niša, ovakva inicijativa, po njegovom mišljenju, teško je ostvariva.

– Mislim da Srbija ima mnogo većih problema od ukidanja ćumura, koji se godinama koristi u svim ugostiteljskim objektima. Izlišno je komentarisati ovakve informacije. To sigurno neće proći u Nišu, Vranju ili Leskovcu a prema mom mišljenju ni u Beogradu – kaže Mirašević.

Podsetimo, Odboru za zdravlje i porodicu nedavno je stigla građanska predstavka dr Ivana Nikolića iz Beograda da se zakonom zabrani upotreba roštilja na ćumur, kao način borbe sa sve učestalijim tumorom debelog creva. I to zbog određenih štetnih jedinjenja koja se stvaraju isključivo prilikom korišćenja roštilja na ugalj.

Ovaj predlog upućen je Ministarstvu zdravlja, sektoru za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu na razmatranje. Međutim, u Ministarstvu zdravlja juče nisu komentarisali kakva može biti sudbina ovog predloga koji je izazvao veliku pažnju javnosti.

Dr Ivan Stanković, profesor Farmaceutskog fakulteta i predsednik Nacionalnog saveta za bezbednost hrane, rekao je za „Politiku” da je istina da u dimu ima policikličnih aromatičnih ugljovodonika koji su kancerogeni. Po njegovom mišljenju, osnovno pitanje je koliko se dimljene hrane unosi u organizam. Stanković ističe da trenutno ne postoji preporuka Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) ili drugih međunarodnih tela da se takav način pripremanja hrane izbaci iz upotrebe. On nije upoznat da je u nekoj državi do sada zakonom zabranjeno korišćenje roštilja na ugalj.

– U svakom dimu od organskog materijala koji sagoreva (i uglja i drva) ima ovih jedinjenja. Tako da neko ko mnogo jede roštilj može da bude izložen većoj količini ovih kancerogenih supstanci. Ista je situacija i kod dimljene hrane – pršute, kobasica, slanine… Mada se sve više u industriji koristi aroma dima koja se ubrizgava u meso i nema ta svojstva – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, u tom smislu bi grilovi na gas ili struju bili bezbedniji jer njihov dim ne sadrži takva jedinjenja. Smatra da ovakva inicijativa „nije loša” ali je pitanje da li postoji dovoljno dokaza da bi uvođenje te mere pomoglo u poboljšanju zdravlja građana. U svakom slučaju, dodaje, ne treba preterivati u konzumiranju dimljene hrane. Na pitanje šta to konkretno znači Stanković kaže:

– Ne treba jesti svaki dan meso sa roštilja na ćumur ili drva. Jednom nedeljno je prihvatljivo – kaže dr Ivan Stanković.

Još krajem 2015. godine Međunarodna agencije za istraživanje kancera (IARC) pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji objavila je izveštaj da je crveno meso u celini „verovatno kancerogeno”, iako za to postoje ograničeni dokazi. Navedeno je da svega 50 grama mesnih prerađevina dnevno – što je manje od dve kriške slanine, povećava rizik razvoja karcinoma debelog creva 18 odsto.

Ipak, SZO je tada istakao kako smatra da meso može da bude i korisno za zdravlje i da ovi zaključci mogu da pomognu zemljama pri davanju uravnoteženih saveta za ishranu.

– Ova odluka ne znači da treba da prestanete da jedete crveno meso ili prerađevine, ali ako ih mnogo jedete, možda bi trebalo da razmišljate o redukovanju – rekao je profesor Tim Kej iz britanske agencije za istraživanje kancera, dodajući da ne može naneti štetu ako se s vremena na vreme pojede sendvič sa slaninom, a da zdrava ishrana podrazumeva pre svega umerenost.


Komentari34
a142d
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Beogradjanin Schwabenländle
@ Muradin Rebronja, konobar, имам добро памћење, ВИ сте се тако представили на почетку Вашег писања. Само моји добри пријатељи могу да ми се обрате са ти, Вашим обраћањем само показујте разину Вашег васпитања. А то што се написали читам већ око 10 година, и шта се десило ? Ништа, тресла се гора и то без миша, Шехерезада! Иначе , боравио сам у земљама , хотелима и о ресторанима о којима можете само да сањате и два пута смо били на вечери код Пол Бокиза.
Muradin Rebronja
Ne sanjam da budem Pol Bokase, koji kuva za snobove kao što ste Vi. Sanjam da budem ašćija (narodni kuvar) koji će za narod kuvati najbolju, najjeftiniju i najprofitabilniju hranu, hranu "za cara i sultana". A to što godinama pišem o tome, to znači da imam viziju, znam šta hoću da postignem i kako, i da sam neviđeno uporan. Bog/Allah dž.š. je uz mene jer zna da činim sebi i drugima dobro i da ne činim drugima i sebi zlo. A ako je On uz mene, a jeste, ko može biti protiv mene?
Preporučujem 1
radmila
Neki misle da Srbi tako dobro žive i da svakog dana jedu roštilj i zato se nameće tema o zdravom životu. Budimo pametni i ne nasedajmo jer još niko nije dostavio analizu i statističke podatke koliko je ljudi dobilo rak baš zbog roštilja. Opšte je poznato da se sirotinja hrani sa proizvodima slabije kvalitete kupovanjem na akcijama. Vidimo dosta puta da se sa polica uklanja meso jer kvaliteta ne zadovoljava standarde. Danas gotovo da nema proizvoda posebno mesnih koji ne sadrže u sebi kancerogene materije, nitrite, polifosfate, karagenan, antibiotike, soju, salamuru i dr... ili biljne proizvode koji imaju puno pesticida, pa konditorski proizvodi i sokovi puni umetnog šećera a mi tvrdimo da je baš ćumur uzrok raka...Kakav nam je vazduh, zemlja, voda, genetske predispozicije i još mnogo drugih poroka sa kojima ugrožavamo zdravlje. Uostalom svako mora sam brinuti o svom zdravlju, izbor nije velik a ovakvim izjavama štetimo našem brendu nadaleko poznatom Leskovačkom roštilju.
Beogradjanin Schwabenländle
@ Muradin Rebronja, konobar, да, изван Србије, пошто не живим у Србији, capish ?
Muradin Rebronja
Ako ti ne živiš u Srbiji i ne znaš, ja živim u Srbiji, sada u Novom Pazaru, i znam. Želim da od Novog Pazara napravim centar znanja sa sopstvenim Balkanskim kulinarskim institutom, centar tehnologije sa izložbenim prodajnim salonom gde će biti najbolja svetska tehnologija i cenrom sirovina gde će klanična i pekarska industrija proizvoditi proizvode po mojim recepturama za potrebe elitnih hotela. Malo li je? Uzgred, ne smeta mi što me nazivaš konobarom. To je "samo" jedna od ulaznih pozicija.
Preporučujem 3
Зоран Маторац
И пушење изазива рак, али држави не пада на памет да забрани производњу и промет дувана. Порез на дуван у великој мери пуни буџет. Исто је и са туристима који долазе због роштиља. Једна је ствар кад возим ко луд по граду, то није само на мој ризик и ту држава мора да ме спречи и кажњава, а што пушим ван затворених просторија и једем роштиља на ћумур јесте само мој ризик и шта кога брига за то.
Mile
od navike vaznija je istina i zdravlje ...to bi i novinari trebali znati i to podrzavati ...

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja