petak, 28.02.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 19:59
Svečana akademija povodom Dana MUP-a i Dana Policije

Policija nikada neće služiti vlasti – već građanima

U Centru „Sava” održana svečana akademija povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana Policije, kojoj prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić
nedelja, 16.06.2019. u 20:22
На свечаној академији поводом Дана МУП-а и Дана Полиције, поред осталих званица, присуствује и председник Александар Вучић (Фотографије Танјуг)

Policija je potrebna celoj državi i društvu i nikada policija neće da služi bilo kojoj vlasti, već je njen posao da služi građanima Srbije, da radi sve što može da zaštiti, sačuva i obezbedi im sva prava, poručio je predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić je na svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana MUP-a istakao da pripadnici MUP-a rade jedan od najtežih poslova, koje god zanimanje u Ministarstvu da imaju.

To je, kako je rekao, težak i opasan posao, za ljude koji nemaju radno vreme, odmor, često ni penziju i koji rizikuju sve, jer kada izađu iz kuće ni sami ne znaju hoće li se vratiti.

„Biti policajac i pripadnik MUP-a znači staviti život na raspolaganje društvu i pristati unapred da građani mogu da ga zatraže i zamene za svoju sigurnost i slobodu”, podvukao je Vučić.

Oduvek je, a danas u Srbiji pogotovo, jedno od najvažnijih pitanja koje stoje pred društvom - kako platiti i vratiti policajcu za sve što je dao, posebno kada to društvo, kao što je u Srbiji neretko bio slučaj, policiju doživljava kao instrument kojim se čuva nečija, vlast, a ne kao čuvara vrednosti našeg društva, poretka i načina života, ukazao je predsednik Srbije.

„Neshvatanje te razlike između poretka i vlasti dugo je bacalo policiju na marginu, ne umanjujući zahteve koje vreme i okolnosti pred nju postavljaju, ali konstantno odbijajući da joj se posveti pažnja i pruži nagrada koju zaslužuje”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je poručio policajcima da ne smetnu sa uma da se to nikada neće do kraja promeniti i da će uvek biti krivi gotovo svima, čak i kada im pomažu - zaustave alkoholisane na ulici, kada spasavaju živote ljudi, brane otadžbinu…

„Uvek ćete biti krivi, jer ste sprečili nekog da sprovede u delo određene planove. A da vam budu zahvalni? Što da vam budu zahvalni, kada misle da se to podrazumeva i da je to vaša obaveza, a vaš odgovor uvek mora da bude da ste samo radili svoj posao”, primetio je Vučić, prenosi Tanjug.

Kako je rekao, posao policije je najteži na svetu, gde se retko čuju „hvala” i aplauzi za sve heroje, koji su položili živote štiteći zemlju.

Zato, poručio je predsednik Vučić, mora da se radi na podizanju životnog standarda policajaca.

Podsetio je na 2013. i 2014. godinu, kada su, kako je rekao, policajci radili najteži posao - suočavali se za zemljom u kojoj je vladala mafija i tajkuni, u kojoj nije bilo reda, kao i sa velikim poplavama.

„A, svuda su bili da pomognu, oni su bili ti koji su se postavljali između potrebe da stvorimo normalnu državu i onih koji su to sprečavali godinama”, dodao je Vučić.

On je naveo i da je među pripadnicima MUP-a bilo onih koji su znali da su teške mere fiskalne konsolidacije potrebne, kako bi došli u situaciju da svake godine mogu da očekuju veća primanja i značajnije poboljšanje opremljenosti i obučenosti.

Vučić je istakao i da će pre kraja godine biti povećane plate u policiji, uz dodatna ulaganja u opremljenost pripadnika MUP-a.

„Da bismo rekli i mlađim generacijama da biti policajac - gde ćeš lepše zanimanje - štitiš zemlju, spasavaš živote ljudi, pomažeš nedužnima i nemoćnima. A, za taj posao možda neće uvek biti adekvatno nagrađeni, ali će biti iz godine u godinu sve bolje nagrađeni”, rekao je Vučić.

To, kako je istakao, garantuje bolju budućnost policajcima, svim budućim pripadnicima MUP-a, ali i njihovoj deci, jer sve što radimo ne vredi, ako ostanemo bez dece.

„Bez dece, nećemo imati ni Srbiju”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da danas govorimo i o programima izgradnje jeftinih stanova za policiju, vojsku i pripadnike BIA u više mesta u Srbiji.

Ukazao je da će biti izgrađeno 8.000 takvih stanova, kao i da je to samo početak.

„Želimo da imate status u društvu koji je neprikosnoven i zaštićen”, poručio je Vučić.

On je rekao da zna da postoje policajci koji svoj posao obavljaju, kako deca kažu, na tajnom zadatku, ali je zamolio da čuvari reda sa ponosom nose svoje uniforme.

„Šta god govorili uvek će se građani osećati bezbednije i sigurnije kada vide policajca. Kada vidite policajca u uniformi znate da imate nekog ko vas štiti, koji je posvećen Ustavu i bezbednosti”, naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da, kada država bude uradila sve što planira i dalje unapredila položaj policije, ni tada čuvari reda neće imati dovoljno priznanja od društva, ali će biti dovoljno ljudi koji će umeti u dubini duše da priznaju šta rade za njih.

„Jeste li primetili jedan detalj. Šest meseci u Beogradu, u Srbiji nije bilo mafijaških ubistava, a nema zemlje u kojoj ne postoji, i ta ubistva neće sasvim prestati. Jeste li videli da je neko vas pohvalio, napisao dobru, toplu reč o policajcima, MUP-u, o ljudima koji su pravili posebne spiskove i izdavali poternice za kriminalcima. To samo pokazuje da priznanja ne očekujte često”, rekao je Vučić.

Vučić je ukazao da postoje zemlje u okruženju, koje su 10 puta, po broju stanovnika manje, a u kojima ima nebrojeno puta više mafijaških ubistava, dodajući da ima onih koji će opet državi i policiji reći da je kod nas problem kada se dogodi prvo, drugo ili treće.

I jedno mafijaško ubistvo kada se dogodi je problem, podvukao je on dodajući da Srbija želi da stane na put „mafijaškoj kugi” i onima koji drogom snabdevaju čitav Balkan.

„Oni moraju znati da Srbija za njih nije sigurna kuća i čak šta više da će srpska policija da ih goni tako da neće moći nikada da pobegnu”, podvukao je Vučić.

Predsednik Srbije je zahvalio policiji što rizikuju svoje živote, na hrabrosti koju poseduju, kao i na žrtvovanju i posvećenosti zaštiti građana.

„Zato vam kažem srećan vam Dan policije i MUP-a. Mi svi smo srećni što vas imamo”, poručio je Vučić.

Stefanović: Zakon nadjačao kriminal, red pobedio bezvlašće

Svi rezultati Ministarstva unutrašnjih poslova jasno pokazuju da je zakon nadjačao kriminal, da je red pobedio bezvlašće, sigurnost preuzela primat nad strahom, a poštenje savladalo korupciju, poručio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je, na svečanoj akademiji povodom Dana policije i Dana MUP-a u Sava centru u Beogradu, ocenio da poboljšanje uslova rada i veća motivacija pripadnika MUP-a svake godine daju sve bolje rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije.

Kao neke od najznačajnijih naveo je da je policija od maja 2014. godine do dana zaplenila više od 19 tona narkotika, da je ukupan broj krivičnih dela smanjen za skoro 11 odsto, dok je rešeno 10 ubistava, koja su bila stara jednu ili dve decenije.

Ministar Stefanović je podsetio i na poplave u Srbiji pre pet godina, koje su uništile hiljade domova, nanele ogromnu materijalna šteta i odnele ljudske živote i naglasio da je ponosan na sve što su pripadnici MUP uradili tada za svoj narod.

„Hrabro, posvećeno i požrtvovano, ne pitajući ni koliko sati ni dana će biti u uniformi, na terenu, pokazali su pravo lice srpske policije kojoj bezbednost građana na prvom mestu”, rekao je Stefanović, prenosi Tanjug.

On je podsetio da je još tada obećao da će menjati MUP i da će njegovi pripadnici dobiti bolju opremu, nove uniforme i vozila, kao i veće plate.

„Garantovao sam bespoštednu borbu i obračun sa kriminalom i korupcijom, rekao sam da ćemo kriminal saseći u sopstvenim redovima i da niko neće moći da se sakrije iza značke i uniforme niti će biti zaštićenih”, poručio je Stefanović.

On je dodao da je danas, pet godina kasnije, ponosan jer „nismo izneverili ni pripadnike MUP ni naše građane”.

„Zalaganje naših pripadnika je prepoznato, cenjeno i nagrađeno većim poverenjem građana i značajnom podrškom koju smo dobili od Vlade Srbije”, rekao je Stefanović.

On je istakao da svi pripadnici direkcije policije i sektora za vanredne situacije imaju nove uniforme, da je obnovljen vozni park, nabavljeno 114 novih vatrogasno- spasilačkih kamiona, potpuno rekonstruisano i modernizovano oko 40 borbenih oklopnih vozila, dok pripadnici Žandarmerije i Specijalne antiteororističke jedinice na raspolaganju imaju nova borbena oklopna vozila Lazar i Miloš.

Podsetio je i da je u poslednjih pet godina zaposleno 2.850 novih policajaca, a da je više od 150 članova porodica poginulih i ranjenih pripadnika policije dobilo posao u MUP-u.

„Kada je Aleksandar Vučić 2014. godine, kao premijer, najavio reforme i odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije, ujedno je i garantovao da će građani Srbije živeti bolje. Danas vidimo da, zahvaljujući tom radu i zalaganju, plate pripadnika MUP iz godine u godinu rastu”, ukazao je Stefanović dodajući da se veće plate očekuju i naredne godine.

Stefanović je podsetio i da je država je pokrenula projekat izgradnje stanova za pripadnike službe bezbednosti, koji će, kako je naveo, moći da nabave stanove i kuće po znatno povoljnijim cenama od tržišnih.

On je, takođe, zahvalio direktoru policije Vladimiru Rebiću na radu i pripadnicima MUP-a na činjenici da kriminalci ne mogu da šetaju slobodno srpskim ulicama jer znaju da policija „odgovorno, posvećeno i predano radi svoj posao”.

Pripadnicima MUP-a poručio je i da će država uvek voditi računa o njima i njihovim porodicama.

„A vi štitite Srbiju, borite se za bezbednost i sigurnost svih njenih građana. Budite uvek uz svoj narod”, rekao je Stefanović.

Uručene medalje najboljim pripadnicima MUP-a

Na svečanoj akademiji povodom Dana policije i Dana MUP-a su uručene zlatne, srebrne i bronzane medalje pripadnicima MUP-a koji su se istakli u proteklih godinu dana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je u Sava centru zlatnu medalju za hrabrost Saši Barbuloviću, zlatnu medalju za posvećenost službi Goranu Jošiću i zlatnu medalju za zasluge Želimiru Mrdalju, prenosi Tanjug.

Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uručio je srebrnu medalju za hrabrost Dejanu Paunoviću, srebrnu medalju za posvećenost službi Veri Berić i srebrnu medalju za zasluge Slađani Petrović.

Direktor policije Vladimir Rebić uručio je bronzanu medalju za hrabrost Šaši Vučkoviću, bronzanu medalju za posvećenost službi Goranu Sekuliću i bronzanu medalju za zaslugu Ivanu Barašu.

Svečanosti pored ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, prisustvuju i ministri Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Zlatibor Lončar, direktor BIA Bratislav Gašić, predstavnici SPC i drugi gosti.

Dolazak Vučića propraćen je aplauzom, a na početku ceremonije intonirana je himna Srbije.

Obeležavanje Dana MUP-a i Dana policije obeleženo je i drugim manifestacijama, a počelo je danas tradicionalnim svečanim defileom čete konjanika Policijske brigade i policijskih orkestara Srbije i Slovačke Knez Mihailovom ulicom.

Pripadnici MUP-a na taktičko-tehničkom zboru na Kalemegdanu prikazali su veštine, opremu I vozila koja koriste u radu, a građani su imali priliku da se upoznaju sa preventivnim projektima koje sprovodi Ministarstvo i sa metodama rada različitih organizacionih jedinica policije, poput kriminalističke, helikopterske jedinice, graničara itd.

Stefanović je ranije danas u Beogradu položio i venac na spomen-obeležje u znak sećanja na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji su izgubili živote na dužnosti, prenosi Tanjug.

Državni sekretar MUP-a Milosav Miličković položio je venac na spomen - ploču prvom ministru policije, vojvodi Jakovu Nenadoviću, dok su komandanti Specijalne antiterorističke jedince i Žandarmerije, Spasoje Vulević i Dejan Luković, položili vence na spomen-obeležje na Čukur česmi.

U sedištu MUP-a obeležena je i slava Ministarstva, Sveta Trojica, sečenjem slavskog kolača.

U sklopu obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije u nastavnom centru Makiš u Beogradu juče je održan turnir u malom fudbalu.

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.


Komentari15
3fb12
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Бруно
@Beogradjanin Швабатралала... Одакле вама идеја да Југословенске савезне установе, УДБ-у и КОС приписујете Србији. Удбом је владо неприкосовени, ортодоксни Црногорац, Јова Капа а ДБ-ом Хрвати, Мустач и Перковић. Ова задња двојца, високо позиционираних у Туђмановој НДХ, су на доживотној робији изручених на захтев Немачке јер су учествовали у ликвидацији једног од директора ИНЕ... немачког агента. Хартија трпи све па и ваше швабовање срачунато да "опсени простоту".
Beogradjanin Schwabenländle
@ Видим променили сте име, сада модерно, страно, Ваша ствар, али је стил остао исти. Научите да прочитате, и проучите наслов и много тога ће Вам бити јасније. И каве везе имају сва ова наведена имена, какве везе има ИНА, и убиство неког Хрвата са овим чланком. Смета Вам " моке швабовање ", видите мени не смета Ваша разина васпитања.
Preporučujem 0
Ljubinka
Čestitke svim zaposlenima u MUP.
Milena
Kome vi to pevate tu pesmu ? Ajde cak i da ne sluzi svakome koje na vlasti - ali sluzi mocnima - vlasti u senci, a to je jos gore. Ne dao nikom Bog da mu treba stvarno zastita policije od mocnika i njihovih slugu….
MK
Policija je uvek sluzila gradjanima, pojedinim gradjanima.
Aleksandar
Lepa prilika da cujemo sta je sve uradjeno u prosloj godini.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja