ponedeljak, 24.02.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 19:10
ZELENA PLANETA

Bez hladovine neće biti čokolade

Obala Slonovače i Gana su najveći uzgajivači kakaoa na svetu, ali tamošnje plantaže će nestati u naredne tri decenije, ako se ne zaustave pogubni efekti klimatskih promena i krčenja šuma
Autor: Andrijana Cvetićaninnedelja, 23.06.2019. u 10:00
(Фото ЕПА/Legnan Koula)

Prema holivudskim scenarijima, svet je nestajao pred najezdom vanzemaljaca, terorista, prirodnih katastrofa. Niko se nije dosetio da apokalipsa može da počne, na primer, nestankom čokolade. Ovakva izmišljena situacija ne bi imala žrtve, ali kakav je život bez slatkih kockica?

Da bi se proizveo jedan kilogram čokolade, potrebno je od oko 300 do 600 zrna kakaoa, u zavisnosti od željenog procenta u slatkom zalogaju. Tamna, crna čokolada sadrži više od 50 procenata kakaoa, dok je u mlečnoj ispod 30.

Suočeni sa klimatskim promenama i problemom krčenja šuma, najveći proizvođači ove biljke na svetu, Obala Slonovače i Gana, u državne prioritete postavljaju zaštitu plantaža i poljoprivrednika koji žive od berbe ploda tropskog drveta.

Da bi kakao mogao da rađa, neophodna mu je hladovina. Suočeni sa potrebom obezbeđenja zemljišta za setvu drugih kultura krče se visoka stabla, čime se direktno ugrožavaju plantaže nižeg kakaoa. Poljoprivrednici ovih država primorani su da sele zasade na veće nadmorske visine ili odustanu. Sve više uzgajaju kukuruz i vrste palme od kojih se pravi ulje. Poslednjih godina javljaju se češće i bolesti koje napadaju kakao. Tako je, na primer, 2018. samo na ove dve svetske adrese uništeno više stotina hiljada hektara zaraženih plantaža.

Prema podacima FAO (Svetske organizacije za hranu) u 2017. ukupna proizvodnja kakaovih zrna iznosila je 5,2 miliona tona. Pre samo tridesetak godina, bila je tek nešto iznad milion tona.

Razlog je jednostavan – sve je veća potražnja. Najveći prerađivači kakaoa su u Evropi: Holandija i Rusija, potom slede SAD.

Najveće količine kakaoa stižu iz Obale Slonovače, koja isporuči više od dva miliona tona, što je 40 procenata svetske proizvodnje, sledi Gana sa 17 procenata, potom Indonezija (13 procenata).

U cilju sprečavanja fatalnog scenarija – da tropsko drvo dospe na listu ugroženih biljnih vrsta, poslednjih godina organizuju se akcije zaštite. Akcije sprečavanja seče šuma, edukacije lokalnih proizvođača organizuju ne samo države već i velike kompanije. Jedna je nazvana „Cocoa life” i od 2012, ima za cilj da obezbedi kontinuiranu proizvodnju kakaoa u šest najvećih država proizvođača. Drvo kakaoa daje plod posle četiri do pet godina rasta i berba se obavlja više puta godišnje.


Komentari0
c5d08
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja