utorak, 07.07.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
utorak, 25.06.2019. u 09:19

Za­mr­znu­to sta­nje na KiM

Новица Коцић

Kao po­zi­tiv­na re­ak­ci­ja na osmi­šljen čla­nak Zo­ra­na Ivo­še­vi­ća, ob­ja­vljen u „Po­li­ti­ci” 13. ju­na (stra­na 20), pod na­slo­vom „Za­mr­znu­to sta­nje, a ne kon­flikt”, na­me­će mi se sle­de­će pi­ta­nje: Za­što ru­ko­vod­stvo Sr­bi­je ne po­stu­pi po Beč­koj kon­ven­ci­ji o ugo­vor­nom pra­vu iz 1990. go­di­ne i ne ras­ki­ne tzv. Bri­sel­ski spo­ra­zum sa Pri­šti­nom iz 2013? 

Na­i­me, Pri­šti­na ne po­stu­pa po tom spo­ra­zu­mu, a Sr­bi­ja je iz­vr­ši­la sve na šta se oba­ve­za­la. U me­đu­vre­me­nu, Pri­šti­na je pre oko šest me­se­ci uve­la po­zna­te tak­se na srp­sku ro­bu, a Sr­bi­ja ni­je uz­vra­ti­la ni­ka­kvom kon­kret­nom pro­tiv­me­rom. 

Raz­mi­šlja­lo se da se po­kre­ne ar­bi­tra­ža u okvi­ru Cef­te, ali to ni­je ura­đe­no, či­ni mi se iz oprav­da­nih raz­lo­ga, jer bi ti­me Sr­bi­ja pri­zna­la da je Pri­šti­na su­bjekt me­đu­na­rod­nog pra­va. 

Sa­da, a na­ro­či­to uoči (ne­iz­ve­snog?) evrop­skog jul­skog sa­stan­ka o KiM, vre­me je da se ne­što pre­du­zme, pa je pi­ta­nje za­što srp­ski dr­žav­ni­ci – pred­sed­nik re­pu­bli­ke, pre­mi­jer­ka, mi­ni­star ino­stra­nih po­slo­va, mi­ni­star­ka prav­de, skup­štin­ski od­bor za KiM i dru­gi – ne ini­ci­ra­ju na­ja­vu ras­ki­da Bri­sel­skog spo­ra­zu­ma. 

Ti po­li­ti­ča­ri mno­go tak­ti­zi­ra­ju i od­la­žu bi­lo ka­kvu me­ru pro­tiv Pri­šti­ne, a sa­mi go­vo­re da je po­zi­ci­ja Sr­bi­je s tim u ve­zi sve te­ža. Za to su i sa­mi od­go­vor­ni, jer ni­su pred­u­zi­ma­li kon­kret­ne me­re, iz­u­zev što su da­va­li če­ste neo­d­re­đe­ne iz­ja­ve. 

Po­sto­ji jed­na be­lo­svet­ska iz­re­ka da je eko­no­mi­ja pi­štolj ko­ji u ru­ci dr­že eko­no­mi­sti, a da su po­li­ti­ča­ri ti ko­ji tre­ba da ka­žu ka­da da se pu­ca. Po­što je ov­de reč o me­đu­na­rod­no ne­do­zvo­lje­nom uvo­đe­nju tak­sa na srp­sku ro­bu, na­ši po­li­ti­ča­ri su opet za­ka­sni­li da ka­žu ka­da da se „pu­ca”. 

Dav­na­šnje je pra­vi­lo u di­plo­ma­ti­ji da je u me­đu­na­rod­nim od­no­si­ma uobi­ča­je­no da se uz­vra­ća re­ci­proč­no. Srp­ski po­li­ti­ča­ri ne uz­vra­ća­ju, ne­što če­ka­ju i do­zvo­lja­va­ju da bu­du sa­te­ra­ni u miš­ju ru­pu, ka­ko pro­iz­la­zi iz nji­ho­vih iz­ja­va. 

Do­kle ta­ko? 

Pri­šti­na pred­u­zi­ma raz­ne ne­prav­ne i ne­pri­hva­tlji­ve me­re (tak­sa, for­mi­ra­nje kri­vič­nog su­da za na­vod­ne srp­ske zlo­či­ne na KiM i dru­ge), dok srp­ska stra­na ne či­ni ni ono na šta ima pra­vo. 

Mi­lan Sa­va­to­vić,  advo­kat u pen­zi­ji i pre­vo­di­lac, Ra­lja

 

 

 

 

Komentari2
e2081
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Marko
Postoje dva viđenja. Onih koji su priznali kosovsku nezavisnost i za koje je manje-više 'stvar' završena. I onih koji ne priznaju kosovsku nezavisnost i koji se ponašaju kao da je Kosovo dio Srbije. Kako tko gledao, ali činjenica je da je Kosovo izvan teritorijalne, pravne, ekonomske itd ingerencije Srbije. Prvi smatraju da su kosovske odluke legitimne odluke nezavisne države, drugi smatraju da su nezakonite. Pitanje nije tko je u pravu, nego - tko je jači.
simon
Biti politicar moze skoro svatko,ali biti drzavnik ,e to nemoze svatko.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja