subota, 11.07.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
petak, 28.06.2019. u 09:16

Knez Mi­ha­i­lo žr­tva im­pe­ri­jal­nih si­la

Кнез Михаило (Википедија)

Ja­vljam se pod­stak­nut tek­stom „Ubi­stvo kne­za Mi­ha­i­la”, ob­ja­vlje­nim 14. ju­na u ru­bri­ci „Be­o­grad­ske pri­če”. 

Mo­ra­mo zna­ti da je knez Mi­ha­i­lo Obre­no­vić bio ve­o­ma spo­so­ban dr­žav­nik i u sve­tu uva­ža­van kao spo­so­ban i pro­sve­ćen vla­dar. Nje­go­va naj­ve­ća sla­bost bi­la je što je vla­dao jed­nom ma­lom i sla­bom kne­že­vi­nom, ze­mljom ta­da još neo­slo­bo­đe­nom i za­vi­snom od Oto­man­ske im­pe­ri­je. I dru­ge ve­li­ke si­le (Car­ska Ru­si­ja, Hab­zbur­ška mo­nar­hi­ja, Fran­cu­ska i En­gle­ska) že­le­le su u to vre­me da ostva­re ve­li­ki uti­caj i re­a­li­zu­ju svo­je he­ge­mo­ni­stič­ke im­pe­ri­jal­ne in­te­re­se u Sr­bi­ji i dru­gim bal­kan­skim ze­mlja­ma.

Nji­ho­vi in­te­re­si su­ko­blja­va­li su se na ovim pro­sto­ri­ma i zbog to­ga su stra­da­li na­ro­di Bal­ka­na, a po­seb­no srp­ski. Ču­ve­na ide­ja „Bal­kan Bal­kan­ci­ma”, ko­ju su za­stu­pa­li Mi­ha­i­lo i nje­gov mi­ni­star spolj­nih po­slo­va Ili­ja Ga­ra­ša­nin, po­dr­žan od stra­ne polj­skih, ma­đar­skih, a po­seb­no ita­li­jan­skih po­li­tič­kih isto­mi­šlje­ni­ka i po­li­tič­kih de­lat­ni­ka, tre­ba­lo je da do­ve­de do stva­ra­nja ve­li­ke bal­kan­ske dr­žav­ne kon­fe­de­ra­ci­je, ko­ja bi se oslo­bo­di­la uti­ca­ja, oku­pa­ci­je i eks­plo­a­ta­ci­je tri ve­li­ke im­pe­ri­jal­ne si­le – Oto­man­ske im­pe­ri­je, Car­ske Ru­si­je i Hab­zbur­ške mo­nar­hi­je.

Nje­go­vu, od­no­sno nji­ho­vu po­li­ti­ku (Obre­no­vi­će­vu i Ga­ra­ša­ni­no­vu) ni­su svi Sr­bi pri­hva­ta­li (npr. ru­so­fi­li, austro­fi­li i tur­ko­fi­li), ne­go su je i osu­đi­va­li do uni­šte­nja. I ta­da su Sr­bi, kao i sa­da, bi­li ne­je­din­stve­ni i ni­su ima­li za­jed­nič­ku dr­ža­vo­tvor­nu po­li­ti­ku, što je i do­ve­lo do bu­du­ćih tra­gič­nih na­ci­o­nal­nih po­ra­za i stag­ni­ra­nja srp­ske dr­ža­ve. 

Bez ob­zi­ra na ta­da­šnje di­na­stič­ke i par­to­krat­ske su­ko­be, ne tre­ba pro­iz­volj­no kri­vi­cu za aten­tat pre­ba­ci­va­ti na va­žne i zna­čaj­ne lič­no­sti iz srp­ske isto­ri­je, kao što su bi­li Alek­san­dar Ka­ra­đor­đe­vić i Ili­ja Ga­ra­ša­nin. Je­ste da su Ga­ra­ša­ni­ni uvek bi­li ve­li­ki kri­ti­ča­ri kne­že­vih i kra­lje­vih sa­mo­volj­nih vla­da­vi­na i uzur­pa­ci­ja po­lo­ža­ja i uti­ca­ja, ali ni­kad ni­su bi­li udvo­ri­ce i po­slu­šni­ci ni­jed­noj od dve srp­ske kra­ljev­ske di­na­sti­je (Obre­no­vi­ći i Ka­ra­đor­đe­vi­ći). Na­pro­tiv, zna­li su da su­prot­sta­ve svo­je sta­vo­ve vla­da­re­vim, ali sa­mo u in­te­re­su dr­ža­ve Sr­bi­je, a ni­ka­ko ra­di lič­nih in­te­re­sa. To vre­di i za sta­ri­jeg Ili­ju, kao i za nje­go­ve si­no­ve Sve­to­za­ra i Mi­lu­ti­na. 

Mo­ra­mo zna­ti da su glav­ni or­ga­ni­za­to­ri i in­spi­ra­to­ri aten­ta­ta na kne­za Mi­ha­i­la, kao i na pre­mi­je­ra Zo­ra­na Đin­đi­ća, upra­vo stra­ne oba­ve­štaj­ne slu­žbe, ko­je po­dr­ža­va­ju vla­de ve­li­kih si­la. Oni su ubi­je­ni za­to što su bi­li spo­sob­ni da re­a­li­zu­ju ve­li­ke dr­ža­vo­tvor­ne srp­ske i bal­kan­ske pro­jek­te, a ta­kvi li­de­ri, ko­ji ni­su ma­ri­o­ne­te ve­li­kih si­la i nji­ho­vi po­slu­šni­ci, ne od­go­va­ra­ju im­pe­ri­jal­nim te­žnja­ma i in­te­re­si­ma ve­li­kih si­la ko­je one ima­ju na Bal­ka­nu. Za­to su i mo­ra­li umre­ti, od­no­sno ne­sta­ti sa bal­kan­ske po­li­tič­ke po­zor­ni­ce. 

Mi­o­mir Ga­ra­ša­nin, Be­o­grad

Komentari6
44144
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

софи
Није највећа слабост Кнеза била што је владао Србијом, како аутор погрешно закључује. Имао је он доста слабости, пре свега карактерних, али се не може порећи да је много допринео развоју Србије. Његово историјско место и улога су непорециви.
Саша Микић
Када спомињете да су народи Балкана требало да се ослободе утицаја онда је мало дегутантно задржати се само на Русији, а избацити утицај Француза и Британаца. Уосталом у догађања око атентата на кнеза Михаила умешали су прсте и пословични Британци. Што се тиче поређења кнеза Михаила и Зорана Ђинђића морам се сложити са претходним коментаторима да је стварно претеривање поредити једног са другим.
Мо­ра­мо зна­ти 2x
Mozda prezime autora daje odgovor zasto moramo znati.
Boris
"Мо­ра­мо зна­ти да су глав­ни ор­га­ни­за­то­ри и ин­спи­ра­то­ри атен­та­та на кне­за Ми­ха­и­ла, као и на пре­ми­је­ра Зо­ра­на Ђин­ђи­ћа, упра­во стра­не оба­ве­штај­не слу­жбе", kako li mi to "moramo" znati, ako autor ne navodi nikakve dokaze za ovakve ozbiljne tvrdnje? Knjaz je ubijen u atentatu, imena atentatora su poznata, a i oni su zakonom sankcionisani. Molio bih da se objasne ove "strane sile"...
Dragan Pik-lon
Uporedjivati ubistvo Kneza Mihajla sa ubistvom Djinjica nije korektno,da ne kazem bezobrazno.Dok je jedan bio veliki patriota i suprostavljao se najvecoj sili sveta-Otomanskoj Imperiji koja nije prestajala da cini zulume u Knezevini Srbiji ni posle hatiserifa koje je Milos izboksovao.Drugi je najvecoj sili sveta danas(NATO-u)predao svog politickog protivnika i ne samo to!Odneo je pune kese dokumenata u kome su bile drzavne tajne najviseg ranga.Upravo on(Premijer)ih je trebao zastititi!!!
Vladija Sarac
Dragane, cesto se s tobom ne slazem, ali ovde si 200 % u pravu, dao bih ti vise od jedne preporuke da mogu! Ne samo sto je Djindjic predao Milosevica NATO-u, nego je svojim privrednim "reformama" i privatizacijama zdravih firmi za tepsiju ribe unazadio nasu privredu za 2-3 decenije ... Knez Mihajlo nas je izvlacio iz mraka i siromastva, Djindjic nas je u isti mrak i siromastvo natrag vukao.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja