utorak, 25.02.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 13:56

Kako da dopremimo hranu Srbima na KiM? SA MARSA ILI IZ LITOSFERE?

​Priština svojim potezima želi da poruči Srbima na severu da treba da zaborave na Srbiju, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji i obacio, kao licemerne, navode o lažnoj i veštački izazvanoj humanitarnoj krizi
sreda, 03.07.2019. u 11:32
(Фото Танјуг)

Cilj svih poteza Prištine, uključujući pokušaje da primora Srbe sa severa KiM da kupuju albansku, a ne srpsku robu, zabranu slobode govora i hapšenje i proterivanje svih koji se protive njenoj politici, jeste da uspostavi kontrolu nad severom i da protera Srbe sa cele teritporije Kosova i Metohije, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić, prenosi Tanjug.

Teško da će doći do sastanka sa Der Lajen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je tokom jula trebalo da se sastane sa nemačkom ministarkom odbrane Ursulom fon der Lajen, ali da veruje da do tog sastanka neće doći nakon što je ona predložena za predsednicu Evropske komisije, prenosi Tanjug.Vučić je rekao da je sa njom više puta razgovarao na neformalnim sastancima u Davosu i da je trebalo da se sastanu 23. ili 24. jula, kako je ranije danas javila Prva televizija.Vučić, međutim, kaže da će nakon njene kandidature teško doći do tog sastanka u julu.

Postavlja se pitanje zašto to Priština radi, šta je konačni cilj Prištine i nekih sa Zapada koji te mere podržavaju i šta je ono što mi možemo da uradimo, rekao je predsednik Vučić na vanrednoj pres konferenciji.

On je istakao da je situacija na severu KiM sve teža, a u političko - bezbednosnom smislu „složena i kompleksna”.

Teškoće sa snadbevanjem robom počele su, objasnio je, odmah posle uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

„Transport je bio prebačen na alternativne puteve. Kada neko uvede takse od 100 odsto, on vam je zabranio trgovinu. Niko nije spreman da plaća duplo veću cenu za jedan artikal”, rekao je Vučić.

On kaže da je Srbija pronalazila alternativne načine da pomogne svom narodu na severu KiM i da su od uvođenja taksi do danas Albanci zaplenili 16 kamiona sa robom, a da su svi vozači prevođeni i maltretirani.

„Više od polovine vozila oduzeto je u poslednjih mesec dana, zato što rade u zelenom pojasu uz administrativnu liniju. U Zubinom potoku oduzeta su četiri kamiona, Leposaviću osam kamiona, u Sočanici dva kamiona, u Kosovskoj Mitrovici dva kamiona.

​Mislim da Srbija zna ime ubice Olivera Ivanovića
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da misli da srpski nadležni organi imaju ime ubice Olivera Ivanovića, a da ga albanska strana nema, već da samo pokušava da za to optuži Srbe. Vučić je kazao da Milan Radojičić „nije cvećka”, ali da on „ni na koji način nije učestvovao u ubistvu Ivanovića”, prenosi Beta.„Mi se trudimo da dođemo do materijalnih dokaza i da izađemo u javnost. To što su mislili da će neko u Beogradu to da zataškava, to neće uspeti”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.Kazao je da su neki odmah za ubistvo Ivanovića optuživali srpsko državno rukovodstvo.

U 14 kamiona nalazili su se prehrambeni artikli i u dva stočna hrana, dok je na jedan kombi pucano, 11. jula u selu Jiošanica, opština Leposavić.

Kako „lažna kriza”? A odakle da stigne roba Srbima...„?

Priština svojim potezima želi da poruči Srbima na severu da treba da zaborave na Srbiju, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji i obacio, kao licemerne, navode o lažnoj i veštački izazvanoj humanitarnoj krizi, prenosi Tanjug.

Priština, kaže, smatra da je samo sever problematična tačka, da Srbi ne treba da kupuju robu iz centralne Srbije, već da će oni da im obezbede sve to isto - ali, ne Jafu iz Crvenke ili pivo iz Zaječara, već pivo iz Peći.

Vučić se, na pres konferenciji, osvrnuo i na izjavu Ramuša Haradinaja da je prošlo vreme „uvoza na silu”.

„Ne, nego ćete na silu da ih naterate da jedu albanske čokolade umesto srpskih. Govorimo o nečemu što se ne dešava nigde u svetu u 21. veku”, rekao je predsednik.

Kako je rekao, u celom svetu je prirodno da ljudi žele da kupuju robu sa određenim geografskim poreklom.

„Zamislite da u Srbiji zabranimo da se kupuje nemačka ili italijanska voda...„.

Odbacio je navode o tome da je humanitarna kriza lažna, ocenjujući ih licemernim.

„Kako mislite da dostavimo hranu Srbima na KiM? Sa Marsa ili iz litosfere? Kako da stigne roba do njih? Ili da kažemo - nikako, naviknite se, nemojte više da jedete čačanski čips, ili Jafu, jedite tuđe prozivode. To nećemo. I šta ćemo sad?”, upitao je predsednik.

Dodao je da su predstavnici Prišstine i nekim stranim predstravnicima poslali poruku da je reč o lažnoj humanitarnoj krizi.

„To su licemerne i najodvratnije laži i dela međunarodne i dela albanske, pa i dela srpske javnosti, koja u svemu vidi neke zavere”, rekao je Vučić.

Poručio je da se prekine sa lažima i zaverama, jer srpski narod samo traži da ostane na ognjištima.

Vučić je rekao i da je Priština juče pokušala da dovođenjem kamiona prodaje robu Srbima na severu KiM, ali da niko nije hteo da kupi ništa.

„Divim se našem narodu. Taj heroizam je ostao nezabeležen kod nas, ali oni zaslužuju ne samo poštovanje, već i divljenje. Nisu im juče prodali ni kilogram šećera, ni soli. Niko nije nije hteo da kupi ništa, jer su Srbi hteli da im pokažu kakvu robu hoće. I na to imaju pravo”, poručio je predsednik Srbije.

Dodao je da je ponosan na Srbe i zbog toga što su na severu bila zatvorena 403 prodajna objekta, odnosno svi, čime su pokazali jedinstvo i protest nenasilnim gandijevskim otporom prištinskim vlastima.

„Oni su bukvalno pokazali da su u stanju da se bore onim metodama kojima su se Albanci borili protiv nas 80-ih i početkom 90-ih godina”, rekao je Vučić.

On je naveo da je veoma ozbiljna situacija i u KBC Kosovska Mitrovica, gde nedostaju antibiotici, kao i da je teška situacija u Studentskom centru, dok je snabdevanje pekarskim proizvodima neizvesno.

Dodao je da u privatnim apotekama, za sada, ima lekova.

Nastavak dijaloga značajan za stabilnost čitavog regiona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa članom Predstavničkom doma kongresa SAD Eliotom Engelom razgovarao o važnosti nastavka dijaloga Beograda i Prištine i da je sagovorniku preneo da je to veoma značajno ne samo za dobre odnose Srba i Albanaca već i za stabilnost čitavog regiona, prenosi Beta.

„Nadam se da će njegove poruke u Prištini doprineti ubrzanom stvaranju uslova za nastavak dijaloga. Da li je to realno? Videćemo. Ali što pre nastavimo dijalog to će postojati mogućnost za smanjivanje tenzija”, rekao je Vučić.

Nakon susreta u Beogradu, Vučić je rekao da su pozicije različite po pitanju odnosa prema Kosovu i Metohiji i da je Engel bio jedan od najznačajnijih zagovornika nezavisnosti Kosova, ali da su, uprkos tome, imali korektan razgovor.

Vučić je rekao da je bilo reči i o slučaju braće Bitići i o NATO bombardovanju 1999. godine.

„Pričali smo, svako iz svog ugla, ali na civilizovan i pristojan način. Rekao je da to što je veliki prijatelj Albanaca ne znači da ne želi da ne bude i prijatelj Srba. Nadam se da ćemo to u budućnosti moći i da vidimo”, rekao je Vučić.

Dopremaćemo hranu na KiM, makar me proglasili Robinom Hudom

Snalazićemo se kako znamo i umemo da našem narodu na KiM dopremimo hranu, vodu i lekove, makar ja postao ozloglašeni Robin Hud, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Tanjug.

Upitan kako će Srbija transportovati robu na sever KiM, Vučić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je to ozbiljno pitanje na koje postoji samo jedan odgovor.

„Snalazićemo se kako znamo i umemo da našem narodu dopremimo hranu, vodu i lekove. To je sve što mogu da kažem, kao što smo do sada radili i uvek ćemo to činiti, makar ja postao ozloglaseni evropski Robin Hud... To je taj ludi Vučić što iz šume šalje hranu i vodu, ali naš narod neće biti ni gladan, ni žedan”, rekao je Vučić.

On je dodao da jedva čeka da vidi šta će mu po tom pitanju u lice reći „stručnjaci iz Evrope”.

„Jedva čekam i da ih pitam za parlamentarnu praksu (povodom izbora čelnika EU), a nama drže predavanje o parlamentarnoj praksi...„, zaključio je predsednik Srbije.

Poštujemo ugovor sa Fijatom koji su drugi potpisali

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da Srbija poštuje ugovor koji je prethodna vlast potpisala sa Fijatom, da plaća ono što su njene obaveze i da ne može da objavljuje taj dokument, jer bi to za posledicu imalo drakonske kazne.

On je tako odgovorio novinarima na pitanje da li je tačno da je država prošle godine dala velike subvencije Fijatu, prenosi Tanjug.

Ugovore s Fijatom, istakao je Vučić, nije potpisivala ova, već prethodna vlast.

„Nisam ja potpisivao ugovor, neki drugi su ga potpisivali u tajnosti i nisu ga davali javnosti. Moje je da poštujem slovo ugovora i da ga ne objavljujem, jer bi platili drakonske kazne. Mi se držimo ugovora i plaćamo ono što su naše obaveze”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Predsednik je naglasio da bi ugovor bio drugačiji da ga je on potpisivao, ali da će poštovati postojeći i uraditi sve za radnike u Kraguijevcu.

Kritičari vlasti, kako kaže, ne mogu da se pomire sa odličnim rezultatima Srbije u ekonomiji te ističu da pada industrijska proizvodnja za 1,3 odsto u prvih pet meseci.

Predsednik kaže da je to zbog Fijata i NIS-a, da je proizvodnja u Fijat-u pala za 40 odsto. On je ukazao da se Srbija najbrže industrijalizuje i da je to ublažilo pad.

Podseća da je pala industrijska proizvodnja i u Nemačkoj za oko 0,6 odsto, u Crnoj Gori za 17 odsto i to u prvom kvartalu za devet odsto i u drugom minus 12,9 odsto. Pad je zabeležila, podseća, i Turska u prvom kvartalu minus 7,4 odsto u drugom 4,9 odsto , BiH za 6,5 odsto i 3,5 odsto.

„Mi imamo ogroman rast, nas Fijat i remont NIS-a vraćaju unazad, za koje nisam ni kriv ni dužan, a zaslužan za to što imamo ovolike fabrike koje ogromne minuse nadoknađuju”, rekao je predsednik.

Kaže da svakodnevno o srpskoj ekonomiji „lažu oni koji su ogroman novac oteli od naroda, uništili sve fabrike”. Otvaranjem novih fabrika, dodaje, ublažen je pad industrijske proizvodnje zbog Fijata i NIS-a, za koje su ugovore potpisala prethodna vlast.

„Otvaranjem novih fabrika njih sam izvukao da ljudi manje pričaju o njima i njihovim ugovorima. Umesto da mi podignu spomenik oni svaki dan lažu o meni po novinama”, rekao je predsednik.

Napominje da je u Srbiji zabeležen značajno veći rast u drugom kvartalu nego u prvom, da je ostvaren rast od 2,5 odsto i da se očekuje da rast u prva dva kvartala zajedno bude tri odsto, a da se u trećem i četvrtom kvartalu ide na rast od 3,7 ili 3,8 odsto kako bi Srbija bila među vodećim zemljama u Evropi.

Dodaje da će biti povećanja plata i penzija, da javni dug pada, dok svim drugim državama raste.

„Za Fijat i Nis ne znam šta da vam odgovorim. Jedino da me obesite na Terazijama, što ni u čemu od toga nisam učestvovao i što nismo ranije došli na vlast. Da smo ranije došli na vlast bilo bi više fabrika, ne bismo delili sedative kokoškama i lagali narod kako je sve to divno, nego bi radili nešto za građane”, zaključio je on.


Komentari13
ebce8
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Зоран Чачак (пишимо ћирилицом)
"Допремаћемо храну на КиМ, макар ме прогласили Робином Худом" Пази да те не прогласе за Јована Без Земље!
Petar
Šta se sve ovo dešava u praksi , ako je toliko hvaljen taj za nas najbolji Briselski sporazum , donet sa prijateljima Nemcima i Francuzima ? Vlast je salvu hvalospeva nama servirala o tom BS, a sad vidimo da mi moramo ama naš sve ispuniti uslove BS a druga strana nonšalantno . skoro ništa. Sasvim je očigledno da smo slušali bajke i obmane o tom famoznom BS, jer nas uporno svakodnevnica demantuje .Pre će biti da je BS za jednu stranu veoma loš.
Petar
Šta se sve ovo dešava u praksi , ako je toliko hvaljen taj za nas najbolji Briselski sporazum , donet sa prijateljima Nemcima i Francuzima ? Vlast je salvu hvalospeva nama servirala o tom BS, a sad vidimo da mi moramo ama naš sve ispuniti uslove BS a druga strana nonšalantno . skoro ništa. Sasvim je očigledno da smo slušali bajke i obmane o tom famoznom BS, jer nas uporno svakodnevnica demantuje .Pre će biti da je BS za jednu stranu veoma loš.
dejan
Sever je bar bio pre briselskih sporazuma pod nasom vlascu i ko je to potpisao,dozvolio ili sta vec narod ne zna,ali ovo su posledice.
Dramolina Dramotijević
Pa, i da krenete sa Marsa opet mora da se prođe litosfera da bi stigao do Kosova*. Onako, fizički.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja