nedelja, 25.08.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 21:44

Kako voleti teatar u svetu bez milosti

Ukupno 19 pozorišnih predstava biće izvedeno na ovogodišnjem 33. festivalu Grad teatar u Budvi
Autor: Borka Golubović-Trebješaninčetvrtak, 04.07.2019. u 21:55
Потпис Милена Лубарда Маројевић (Фото: М. Рашић)

Ovogodišnje 33. izdanje festivala Grad teatar u Budvi, koje će, uz bogate umetničke sadržaje, trajati od 4. jula do 30. avgusta, odvijaće se pod sloganom „Pozorište u vremenu grubosti: kako voleti teatar u svetu bez milosti, ljubavi i nade”. Ove godine će u Budvi reditelj Milan Nešković postaviti komad „Selestina” po romanu španskog pisca Fernanda de Rohasa, koji je živeo u 15. veku, u adaptaciji Maje Todorović, i taj projekat pripremaju zajedno sa kolegama iz JDP-a. U glumačkoj ekipi su: Nataša Ninković, Ljubomir Bandović, Nikola Rakočević, Emir Ćatović, Marta Bjelica, Katarina Žutić, Nikola Šurbanović, Anđelika Simić i Maja Stojanović.

Reč je o, vrlo uslovno rečeno, komediji. Komad koji, kako tvrdi Milena Lubarda Marojević, direktorka Grad teatra, povezuje mediteranski senzibilitet u savremenom izrazu, kojim odgovaramo i na glavnu temu festivala, a sve to sa izuzetnom autorskom ekipom.

JDP i Grad teatar imaju bogatu zajedničku istoriju. Značajan broj projekata kojima je ispisana istorija festivala Grad teatar nastao je iz te saradnje. To su, recimo: „Lažni car Šćepan Mali”, „Troil i Kresida”, „Bura”, „Hamlet”, „Leons i Lena”, „Don Krsto”, „Višnjik”… Tako da je ovogodišnja saradnja, u neku ruku, čak i stvar kontinuiteta.

– Opet smo osluškivali tokove, pratili kako razmišljaju i osećaju stvaraoci poslednjih godina, čega smo se možda zasitili, a šta nam nedostaje. Svako je vreme oduvek, naravno, surovo na svoj način. Ali se čini da je u poslednjoj deceniji surovost dobila obilje novih oblika u kojima se pojavljuje u našim životima, od vidljivih do pritajenih i naizgled podnošljivih i pozorište, naravno, reaguje na to. Otuda tendencija da se stvari prikažu direktno, prstom u oko, i otuda intenzivna i ogoljena, često metateatarska komunikacija sa publikom. Na drugoj strani, ponovo promalja poetsko. Čini mi se da se publika uželela smisla, dobro estetizovane večnosti. A i toga i te kako ima na pozorišnim scenama poslednjih godina, mi ćemo prikazati samo jedan deo, kaže za „Politiku” Milena Lubarda Marojević i dodaje:

– Grad teatar je, na jednoj strani, letnji festival, smešten u izrazito lokalni mediteranski kontekst, na drugoj strani smotra elitnih programa namenjenih zahtevnoj publici. Zato je važno da odabirom zadovoljimo očekivanja na toj relaciji. To se možda najbolje vidi kroz odabir festivalskih koprodukcija.

Prikazaćemo, naravno, poručuje naša sagovornica, ponovo našu prošlogodišnju koprodukciju „Krvave svadbe” u režiji Igora Vuka Torbice. Videćemo još dve predstave ovog reditelja, „Hinkemana” ZKM-a i „Bakhe” Narodnog teatra iz Bitolja. Gledaćemo

„Blue Moon” Borisa Liješevića, kazališta Kerempuh; komediju po Goldonijevim motivima u koprodukciji Kopra i Novog Sada „Ventilator”, neobičnu i vrednu „Ludu travu” iz Sofije, „Devojčicu sa žicama” Marjana Nećaka iz Ljubljane i Bitolja, „Kapital” Andraša Urbana iz Zetskog doma sa Cetinja, „Sjećaš li se Doli Bel” Kokana Mladenovića iz Sarajeva, dve predstave Ateljea 212 „Petrijin venac” i „Režim ljubavi”, „Kozocid” Vide Ognjenović Gradskog pozorišta iz Podgorice i druge predstave, ukupno njih 19.

– Mi uvek tragamo za predstavama koje prave neku razliku, kojima se govori nešto što do tada na taj način nismo rekli. Tako ćemo, recimo, ove godine prikazati diplomsku predstavu studenata glume Akademije umetnosti iz Novog Sada, „Tri zime” i još neke koje apsolutno zavređuju pažnju, a naša ih publika nema gde drugo videti.

Uz dramski program, vrlo brižljivo biramo programe „Trga pesnika”, te muzičke i likovne. U prostoru Crkve Santa Maria u Starom gradu će tokom jula biti izložena dela Dimitrija Popovića objedinjena pod naslovom „Corpus Aeterna”, a tokom avgusta dela najznačajnijih crnogorskih slikara iz fundusa Narodnog muzeja sa Cetinja pod naslovom „Mediteran u delima crnogorskih slikara 2”.

Muzičkim programom će, saznajemo, biti otvoren 33. Grad teatar u Budvi u četvrtak uveče, 4. jula, kada će u saradnji sa Big Bendom RTS-a promovisati zajednički kompakt-disk „Mimo od Budve”, posvećen Nikoli Mimu Mitroviću… Budvani će slušati i nastup Moskovskog simfonijskog orkestra, kao i neke kamerne koncerte renomiranih umetnika iz Rusije, Italije, Crne Gore. Neki od gostiju „Trga pesnika” biće: Damir Karakaš, Dževad Karahasan, Dragan Prole, Zoran Predin, Marko Tomaš, Vesna Kapor…


Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja