nedelja, 17.11.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 17:11
ISHRANA

Letnji ukus zadovoljstva

Kajsije od sveg voća imaju najveći nivo karotenoida, antioksidansa koji snižavaju rizik od kardiovaskularnih problema, smanjuju nivo lošeg holesterola i štite od raka
četvrtak, 11.07.2019. u 22:00
(Фото: Пиксабеј)

Kajsija (Prunus armeniaca) je koštuničavo voće u grupi kojoj pripadaju i šljiva, breskva, trešnja i badem. Teško je definitivno odrediti gde se prvo pojavila, jer se uzgaja od najranijih vremena. Plod kasije je najsličniji plodu breskve, a veličina i boja su mu nešto drugačije. Obično su žute ili narandžaste boje, a koštica je znatno glađa od one koju ima breskva i više liči na šljivinu košticu.

Kajsija u 100 grama ima 48 kcal i sadrži najviše šećera, a malo masti i belančevina. Od vitamina tu su najznačajniji vitamini A i Ce, dok od minerala sadrži gvožđe. Sušene kajsije imaju nešto veću energetsku vrednost, pa u 100 grama ima 241 kcal.

S obzirom na njeno latinsko ime koje znači „jermenska šljiva”, pretpostavlja se da je postojbina kajsije Jermenija gde su pronađene koštice kajsije iz neolitskog vremena. Ova pretpostavka se ne može dokazati, jer su ostaci ovog voća nađeni u Indiji i Kini u 5000 godina starim arheološkim slojevima.

Danas kajsije rastu širom sveta, ali najviše u Mediteranu, srednjoj Aziji i Dalekom istoku. Najveći proizvođači kajsija su Turska, Iran, Italija, Pakistan, Grčka, Francuska, Alžir, Španija, Japan, Maroko i Sirija.

Zbog svog velikog sadržaja vlakana, suve kajsije se mogu koristiti za olakšavanje probave i rešavanja problema zatvora. Laksativni efekat može se postići posle pojedena tri-četiri komada suve kajsije.

Istraživanjima je utvrđeno da ima najveći nivo karotenoida od sveg voća. Karotenoidi su antioksidansi koji snižavaju rizik od kardiovaskularnih problema, smanjuju nivo lošeg holesterola i štite od raka. U nekim kulturama se kajsijama pridaju i afrodizijačka svojstva. U tradicionalnoj kineskoj medicini one potpomažu rehidrataciju i imaju detoksikološku ulogu.

Saveti

• Kupite sveže kajsije kada je sezona u punom jeku – kod nas u leto.

• Gledajte na boju i čvrstinu ploda. Neka budu narandžaste, relativno tvrde na dodir

• Ako volite da ih jedete u svežem stanju, birajte plodove bez znakova oštećenja, a ako ih koristite za džemove i prelive za torte i kolače, možete i mekše jer su slađi.

• Ako ste kupili nedozrele kajsije, stavite ih u papirnu kesu i držite ih na sobnoj temperaturi dva-tri dana, dalje od sunca.

• Stavite ih u frižider, tako će trajati i do nedelju dana.

• One plodove koji su prezreli, odmah upotrebite za jelo, sokove ili neke druge namene.

• Male kasije su obično slađe, jer je to znak da nisu veštački navodnjavane pa je nivo šećera u njima veći.

Reči opreza

Kajsije se tretiraju sumpor-dioksidom pre sušenja da bi se tako zaštitila boja i pojedine hranjive materije. Ovakav tretman može da izazove napad astme ili alergijsku reakciju kod osetljivih osoba, pa se preporučuje svim astmatičarima da suve kajsije (kao i šljive) tretirane na ovaj način izbegavaju.

Uvek dobro operite kajsije pre korišćenja, jer se one u mnogim voćnjacima prskaju raznim hemikalijama. Organski uzgajane bolji su izbor, ali ih je teško naći.

Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com


Komentari0
c44bb
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja