utorak, 19.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 11.07.2019. u 22:00
ISHRANA

Letnji ukus zadovoljstva

Kajsije od sveg voća imaju najveći nivo karotenoida, antioksidansa koji snižavaju rizik od kardiovaskularnih problema, smanjuju nivo lošeg holesterola i štite od raka
(Фото: Пиксабеј)

Kajsija (Prunus armeniaca) je koštuničavo voće u grupi kojoj pripadaju i šljiva, breskva, trešnja i badem. Teško je definitivno odrediti gde se prvo pojavila, jer se uzgaja od najranijih vremena. Plod kasije je najsličniji plodu breskve, a veličina i boja su mu nešto drugačije. Obično su žute ili narandžaste boje, a koštica je znatno glađa od one koju ima breskva i više liči na šljivinu košticu.

Kajsija u 100 grama ima 48 kcal i sadrži najviše šećera, a malo masti i belančevina. Od vitamina tu su najznačajniji vitamini A i Ce, dok od minerala sadrži gvožđe. Sušene kajsije imaju nešto veću energetsku vrednost, pa u 100 grama ima 241 kcal.

S obzirom na njeno latinsko ime koje znači „jermenska šljiva”, pretpostavlja se da je postojbina kajsije Jermenija gde su pronađene koštice kajsije iz neolitskog vremena. Ova pretpostavka se ne može dokazati, jer su ostaci ovog voća nađeni u Indiji i Kini u 5000 godina starim arheološkim slojevima.

Danas kajsije rastu širom sveta, ali najviše u Mediteranu, srednjoj Aziji i Dalekom istoku. Najveći proizvođači kajsija su Turska, Iran, Italija, Pakistan, Grčka, Francuska, Alžir, Španija, Japan, Maroko i Sirija.

Zbog svog velikog sadržaja vlakana, suve kajsije se mogu koristiti za olakšavanje probave i rešavanja problema zatvora. Laksativni efekat može se postići posle pojedena tri-četiri komada suve kajsije.

Istraživanjima je utvrđeno da ima najveći nivo karotenoida od sveg voća. Karotenoidi su antioksidansi koji snižavaju rizik od kardiovaskularnih problema, smanjuju nivo lošeg holesterola i štite od raka. U nekim kulturama se kajsijama pridaju i afrodizijačka svojstva. U tradicionalnoj kineskoj medicini one potpomažu rehidrataciju i imaju detoksikološku ulogu.

Saveti

• Kupite sveže kajsije kada je sezona u punom jeku – kod nas u leto.

• Gledajte na boju i čvrstinu ploda. Neka budu narandžaste, relativno tvrde na dodir

• Ako volite da ih jedete u svežem stanju, birajte plodove bez znakova oštećenja, a ako ih koristite za džemove i prelive za torte i kolače, možete i mekše jer su slađi.

• Ako ste kupili nedozrele kajsije, stavite ih u papirnu kesu i držite ih na sobnoj temperaturi dva-tri dana, dalje od sunca.

• Stavite ih u frižider, tako će trajati i do nedelju dana.

• One plodove koji su prezreli, odmah upotrebite za jelo, sokove ili neke druge namene.

• Male kasije su obično slađe, jer je to znak da nisu veštački navodnjavane pa je nivo šećera u njima veći.

Reči opreza

Kajsije se tretiraju sumpor-dioksidom pre sušenja da bi se tako zaštitila boja i pojedine hranjive materije. Ovakav tretman može da izazove napad astme ili alergijsku reakciju kod osetljivih osoba, pa se preporučuje svim astmatičarima da suve kajsije (kao i šljive) tretirane na ovaj način izbegavaju.

Uvek dobro operite kajsije pre korišćenja, jer se one u mnogim voćnjacima prskaju raznim hemikalijama. Organski uzgajane bolji su izbor, ali ih je teško naći.

Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com

Komеntari0
19d16
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja