sreda, 02.12.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ponedeljak, 15.07.2019. u 18:47

Srbiji je mesto u Evropi

​Vučić: Zamolio sam Makrona za pomoć na EU putu i rešavanju krize na KiM.- Makron: Srbija je velika evropska država i nacija.- Srbija i Francuska potpisale 22 sporazuma.-Makron: Opozicija u Srbiji nije na vreme tražila sastanak
Председници Емануел Макрон и Александар Вучић (фото Танјуг - З.Ж.)

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da Srbija ima svoje mesto u Evropi, ali je ponovio stav da EU treba da se reformiše kako bi mogla da primi Srbiju.

„Srbija je na tom putu, a ja ću uvek biti pored vas da radimo na približavanju i razvijanju dijaloga. Vi ste krenuli u reforme. Paralelno sa tim EU treba da se reformiše kako bi bila spremna da primi Srbiju”, istakao je Makron.

Srbija je pokazala angažman i put kojim želi da ide, kao i spremnost da preuzme hrabre reforme, a EU ima svoje zahteve, rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije.

On je dodao da je u razgovoru bilo reči o dubinskim reformama i da je važna istina, kao i da Vučić iskreno govori i želi da radi.

„Srbija je velika evropska država i nacija”, poručio je Makron i istakao da drži do suverenosti država koje poštuje i činjenicu da je Srbija u Evropi i da je otvorena prema Evropi.

Srbija je deo procesa pridruživanja EU, istakao je Makron, navodeći i da je Srbija odgovorna kada kaže da će ući u EU kada bude spremna.

Kaže i da je preneo svoju jasnu poziciju da EU ne funkcioniše dobro sa 28 država, i da brzo treba da se reformiše kako bi brze donosila odluke i bila suverena sila naspram Kine i SAD.

Makron je preneo da su razgovarali o bilateralnim odnosima, i složili se da oni treba da dobiju novi dinamizam, našta ukazuju i ugovori koji su potpisani danas i poslednjih meseci, navodeći „Vansi”, i druge ekonomske ugovore.

On je rekao da Francuska želi još više da razvije svoj angažman, da su velika francuska preduzeća već prisutna u kojima je uključeno 11 000 ljudi, kao i d aje Francuska sa koncesijom za aerodrom najveći investitor u Srbiji i da želi to da nastavi, pominjući i projekat metroa.

Želi da se privuku i druga francuska preduzeća i pohvalio početak rada Francuske agencije za razvoj u Srbiji.

Takođe je istakao da želi da se saradnja produbi i u drugim oblastima kao sto su socijalna oblast, nauka, akademska zajednica, saradnja među umetnicima i da tu ima prostora da se gradi zajednička evropska budućnost.

Francuska delegacija pokazala je i koliko joj je važan politički angažman i da želi da jača veze sa Srbijom.

On je pomenuo i jačanje saradnje u oblasti bezbednosti, navodeći da je Srbija pouzdan partner za Francusku u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Želimo da ojačamo saradnju u odbrani, pominjući i sporazum o oružju.

Makron je ponovio d aje veoma dug period da od 2001. godine nijedan francuski predsednik nije bio u Srbiji, i da je veoma srećan sto je održao reč i došao u ovom trenutku zajedničke istorije, istorije Evrope, koja može imati poseban značaj.

Podsetio da je pre 180 godina uspostavljeni diplomatski odnosi, a pre 100 godina zajedno su dva naroda bila u Velikom ratu i da će se zato danas pokloniti borcima koji su u njemu učestvovali.

„Istorija koja spaja naše narode je dugoročan, a nekada je zaboravljamo”, istakao je Makron dodajući da su oba narod ponosna i vezana sa slobodu i da borcima puno duguju.

„Želim da podsetim na veliko prijateljstvo nase dve zemlje, koje treba da učini da prevaziđemo izazove i nerazumevanja sa kojima smo bili suočeni, posebno krajem devedesetih godina”, rekao je Makron dodajući d asu o tome otvoreno razgovarali.

On je naveo da je razgovor bio iskren i da su se sećali nesalomive snage naših odnosa, kako bi zajedno gradili sadašnjost i budućnost, prenosi Tanjug.

Zahvalio na dobrodošlici i gostoprimstvu, kao i na donaciji za crkvu Notrdam.

 

Vučić: Uzdam se u Makronovu pomoć

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da danas, posle razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, ne može da govori o nekim „veličanstvenim zaključcima” kad je reč o Kosovu, ali da Srbija želi mir i dogovor sa Albancima, a da je ostalo „na Makronu i EU”.

Vučić je, odgovarajući na pitanje Tanjuga na konferenciji sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom - da li bi posle razgovora sa Makronom mogao reći da se nada nekom pomaku u rešenju pitanja KiM - ponovio da nije sanjar, niti da je maštao da će danas Makron promeniti svoje mišljenje po pitanju Kosova, koje vidi kao nezavisnu državu.

Predsednici Vućić i Makron (Foto Beta M.O.)

Istakao je da je Makrona molio da pomogne u traženju kompromisa, srećan što je, kaže, mogao da razgovara sa čovekom koji je dovoljno otvoren, pošten i da sasluša sve nas sa kojima ne mora da se saglasi.

„Morao je da sluša i brojne frustracije sa kojima se naš narod suočava decenijama”, rekao je Vučić.

On je naveo da se uzda u pomoć Makrona ne samo našoj zemlji, nego svima u regionu i da smatra da je kompromisno rešenje jedino rešenje.

Kako kaže, postoje različiti modeli i mogućnosti.

„Ja bih verovao u ono što bi Makron izložio kao svoje ideje”.

„Imam puno poverenje u njegovu iskrenu želju da doprinese očuvanju mira i stabilnosti”, rekao je Vučić.

On je naveo da je sa Makronom imao iskren i otvoren razgovor, te dodao da Makron i ne zna koliko se Srba namrgodi kad on kaže da su Kosovo i Srbija nezavisne države.

„Ali je on jedan od retkih koji žele da nas saslušaju i pomognu. Nisam primetio mnogo lidera u Evropi, osim Merkel, koji su toliko dugo hteli da razgovaraju sa mnom”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Naveo je da ne može da govori o veličanstvenim zaključcima, jer je to sada nemoguće.

„Želimo mir i dogovor sa Albancima, ostalo je na Markonu i na EU”, istakao je Vučić.

 

Podrška obnovi dijaloga i kompromisnom rešenju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u Beogradu da će se angažovati da se obnovi dijalog između Beograda i Prištine i da se postigne sveobuhvatni i trajan sporazum, odnosno da Beograd i Priština dođu do kompromisa.

Najavio je da će održati specijalni sastanak sa rukovodstvom Beograda, Prištine i kancelarkom Merkel, s ciljem da se omogući postizanje sporazuma.

„Imate sposobnost da branite suverenitet zemlje, ali i da gradite kompromise sa susedima i to je ono što je snaga Evrope”, rekao je Makron obraćajući se Vučiću.

Rekao je da se Francuska protivi svim unilaterlanim potezima sa obe strane.

Evropa će, kaže, biti jaka ako pomogne Srbiji i Kosovu da nađu sporazum.

„Mislim da je to naša odgovornost, da vam damo podršku, kako bi se našao sporazum i održala stabilnost u regionu”, rekao je on.

Francuska je, kaže, spremna da podrži zajedno sa Nemačkom u okviru evropskog posredovanja, obnovu dijaloga i to vrlo zahtevnog dijaloga kako bi se u narednih nekoliko meseci našlo konkretno rešenje.

Postoje neke spoljne sile koje žele da se ne nađe sporazum, njima nije u interesu, primetio je Makron.

„Ja sam se angažovao i angažovaću se, jer verujem u budućnost regiona, u vašu zemlju. Imamo dugovanja jedni prema drugima. Angažovaću se i zato što verujem u Evropu”, rekao je on, prenosi Tanjug.

„Potpuni otvoreno smo razgovarali, iskreno, hrabro što se vas tiče, jer je to teško pitanje za vašu zemlju, njenu istoriju i budućnost”, rekao je Makron.

 

Makron: Opozicija u Srbiji nije na vreme tražila sastanak

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas, na pitanje francuskog Le Monda zašto nije pristao da se sastane sa liderima opozicije u Srbiji tokom posete, da je pismo sa zahtevom za taj sastanak stiglo kasno.

Emanuel Makron predsednik Francuske (Foto A. Vasiljević)

„Juče je bio naš nacionalni praznik i oni su svi bili prisutni u našoj ambasadi na prijemu. Pre pisma koje je jutros poslato našem ambasadoru nikakvo pismo nije stiglo. Jutros je stiglo pismo. Nisam to mogao da prihvatim pošto je već bio spreman program i tada sam već kretao za Beograd”.

Makron je naglasio da svuda razgovara sa opozicijom gde se to traži, kao i da sve političke snage uključujući i opoziciju imaju dijalog sa francuskom ambasadom.

Tako je odgovorio na pitanje istog novinara zašto se nije video sa bivšim gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.

Markon je kazao da će biti sastanaka sa njegovim savetnicima i kabinetom, s obzirom da je trebalo poslati to pismo ranije.

„Znali su odavno da ja dolazim danas. Uvek ću videti sve političke snage koje to zatraže i napravićemo plan za to, ali debata koju imamo je važna, i ja poštujem pluralizam i otvoren sam”, naveo je Markon, prenosi Tanjug.

Vučić: Zamolio sam Makrona za pomoć na EU putu i rešavanju krize na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je francuskog predsednika Emanuela Makrona zamolio za pomoć i podršku Srbiji na evropskom putu i u rešavanju kosovsko-metohijske krize.

Vučić je na konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Beogradu rekao da je sa njim imao dug, otvoren i iskren razgovor o svim ključnim pitanjima.

On je naveo da je Makronu ukazao na ugled koji Francuska uživa u celom regionu, ne samo u našoj zemlji, ali naravno i kod srpskog naroda i građana Srbije.

Vučić je preneo da je govorio sa mnogo brige za svoju zemlju i u nadi da će snažna Francuska i jak i moćan predsednik Francuske kakav je Makron biti od pomoći našoj zemlji i našem narodu.

„Nisam sanjar, ali uveren sam da energija i politički entuzijazam Makrona može promeniti mnogo na evropskom kontinentu i pomoći našoj zemlji”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

 

Srbija i Francuska potpisale 22 sporazuma

Delegacije Francuske i Srbije potpisala su danas 22 bilateralna sporazuma iz oblasti ekonomije, vojne industrije, obrazovanja i kulture, a na konferenciji za novinare predsednika Srbije i Francuske razmenjeno je pet dokumenata.

Reč je o Izjavu o namerama o realizaciji projekta izgradnje Beogradskog metroa, Ugovoru o otkupu toplotne energije između „Beočista energija” i Beogradske elektrane i Ugovoru sa kompanijom NBDA o isporuci raketa „mistral”.

Razmenjeni su i Sporazum o kinematografskoj koprodukciji i Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Francuske o statusu Francuske škole u Beogradu.

Foto A.Vasiljević

Te sporazume su u ime Srbije potpisali ministar finansija Siniša Mali, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar kulture Vladan Vukosavljević, ministar prosvete Mladen Šarčević i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Među 22 potpisani su i Sporazum o saradnji Javnobeležničke komore Srbije i Visokog saveta javnih beležnika Francuske, kao i pismo o namerama o saradnji Komore javnih izvršetelja Srbije i Nacionalne komore javnih izvršitelja Francuske.

Takođe, potpisani su i Sporazum o saradnji između Šnajder elektrik i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i Sporazum o saradnji Šnajder elektrik i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Dve delegacije su potpisale su i Sporazum o saradnji u oblasti stripa, Administrativni sporazum u oblasti reforme javne administracije, upravljanja ljudskim resursima i profesionalnog obrazovanja i Administrativni sporazum o oblasti sporta.

Potpisani su i Memorandum o saradnji između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ambasade Francuske u Srbiji i Francuskog instituta u Srbiji u borbi protiv predrasuda i diskriminacije u obrazovnom sistemu, Sporazum o saradnji u oblasti nastave francuskog jezika u obrazovno-vaspitnim ustanovama Srbije i Sporazum o donacija EVOFINDER.

Dve delegacije potpisale su i Pismo o namerama između francuske i srpske carine, Tehnički sporazum Ministarstva odbrane za ugovor sa MBDA, Memorandum o razumevanja između Beogradskog vodovoda i kanalizacije i kompanije Veolija i Memorandum o saradnji između RTE (opertora prenosnog sistema Francuske i EMS AD).

Potpisan je i Protokol o namerama između Akua Energy SAS, IEL OIE Balkan Renewable Energy i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstva i saobraćaja AP Vojvodina u prisustvu „Basiadi Vind doo” za razvoj vetro-parka u Srbiji, Protokol o namerama između Proparco i Akua Energy SAS za finansiranje projekta vetroparka Basiadi i Protokol o namerama za razvoj projekata dubinske geotermike u Srbiji, prenosi Tanjug.

Komentari19
58b85
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Zoran
Msje Makron kaže: "Istorija koja spaja naše narode je dugoročna, a nekada je zaboravljamo...Želim da podsetim na veliko prijateljstvo naše dve zemlje..." ect. Što se istorije tiče, pitanje je da li bi Prvi srpski ustanak propao 1813, da Napoleon, nije budalasto napao Rusiju 1812? Pa onda da li bi Srba išta preostalo u Draču i Valoni, da ruski car Nikolaj II, nije saveznicima u Velikoj antanti (i Francuskoj) uslovio da ih prevezu, ili prekida rat; a o 1999. neću ni reči! Makron je kuražan tip!
Bosko
Srbija jeste u Evropi ali stalno pokusavaju da nas lazima o nekakvom bratstvu gurnu u Aziju, da nas pretvore u guberniju i ruske kmetove koji ce se zarad ruskih gazda tuci sa evropljanima.
dejan
@Bosko.Gde ti zivis a i da ne nisi iz Srbije znao bi da je procenat gradjana oko 80% protiv politike Zapada prema nama a protiv EU manje ali upravo je Makron tekao da nema mesta za prosirenje EU.A ovo je dnevno politicka prica za narod i nista vise.Uzalud se trudis mesecima.
Бранислав Станојловић
У ропству 4ог Рајха? Не хвала. Доста ми је што се родих под Трећим. Кад Србија схвати у шта је уваљују, биће касно јер није снажна да се ослободи као моја домовина у изгнанству.
preciznosti radi
Srbija i jeste u Evropi. Samo nije u EU i vi iz EU mislite da nam tamo još nije mesto. Mislite da je za nas dovoljno da smo u NATO-u, među dragim prijateljima koji nas nose u srcima svojim. Besmisleniju posetu nekog predsednika nisam videla za svog života.
tim snova
Србији је место у Европи ... isto kao i Turskoj

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja