subota, 15.08.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
utorak, 23.07.2019. u 19:09

Nastavak ekonomskog razvoja uprkos problemima oko KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da od novoizabranog britanskog premijera Borisa Džonsona očekuje dobar kontakt. -Niko ne prati i ne prisluškuje opoziciju
(Фото Танјуг)

U Srbiji će uprkos napornoj i teškoj jeseni, koja nas čeka zbog mnogo problema oko KiM, biti nastavljen ekonomski boljitak pošto se zahuktao ekonomski rast Srbije, uveren je predsednik Aleksandar Vučić.

Ističe da je MMF potvrdio da će ove godine Srbija imati privredni rast od 3,5 odsto, iako se nada da bi taj rast mogao da ide i do 3,6 i 3,7 odsto, dok će sledeće godine biti mnogo više pošto ne očekuje da će ponovo biti „pada Fijata” niti rekonstrukcije rafinerije NIS-a.

Vučić očekuje i bolju meteorološku situaciju za pšenicu.

Najavio je gostujući na Pinku da će uskoro početi da se gradi Moravski koridor, što će podstaći rast građevinarstva, da će se graditi i autoput Ruma - Šabac, zatim Beograd - Zrenjanin, da se završava istočni kraka Koridora 10, kao i autoput Kragujevac - Batočina.

Ostaje mnogo brzih saobraćajnica, a jedna od njih će biti i od skretanja za Požarevac do Velikog Gradišta, Golupca i Donjeg Milanovca.

Vučić ističe da se nastavlja i izgradnja Kliničkog centra u Beogradu i drugih kliničkih centara u zemlji.

Primetio je, kaže, da je postojao problem sa nabavkom potrošnog materijala za koji se, na primer, za jednu bolnicu izdvaja 10 miliona evra, ali da su uvek zalihe na nuli pošto se nije vodilo materijalno knjigovodstvo.

„Velika je pobuna sada kada uvodimo red i smanjujemo prostor za korupciju”.

Vučić je istakao da će se boriti da najviše plate budu povećane lekarima i medicinskih sestrama, da povećanje ide i do 15 odsto.

„Tako da kada imate u vidu povećanje od 12 odsto i od 10 odsto, kumulativno je to povećanje oko 40 odsto samo u poslednje tri godine. To su dobre vesti za sve njih. Biće povećanje i za policajcima, vojnicima i socijalnim radnicima i ljudima u javnoj upravi. Privatni sektor će to delimično da prati”, naveo je Vučić.

Kada je reč o minimalcu, kaže da je oko 16.000 dinara bio minimalac i da će probati ide na 30.000 dinara.

A sindikati bi hteli da to bude još više, ali moramo da brinemo o privatnicima da li mogu to da izdrže.

„Primio sam radnike Šik Kopaonika i u septembru ili oktobru ću da idem u Krušumliju, da probamo tamo da podignemo nešto i povratimo toplički kraj iz propasti”, naveo je Vučić, prenosi Tanjug.

Vučić: Niko ne prati i ne prisluškuje opoziciju

Jasno je da lidere opozicije niko ne prati i ne prisluškuje, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i istakao da se ta „teorija” pojavila kako bi se „prepokrio” slučaj uhođenja bratanice Siniše Malog i njene majke, u okviru navodnog istraživačkog projekta portala Krik.

Na napade na sebe je, kaže, navikao, ne boji ih se, kao i na svoje najbliže saradnike, ali je nedopustivo da se u to upliću porodice i deca.

A, što se tiče navoda lidera opozicije da ih navodno prate i prisluškuju, tvrdi da to nije tačno, ali da su njega i Tomislava Nikolića, dok su bili u opoziciji, prisluškivali sve vreme, isti ti sada opozicionari, a u to doba vlast, te ističe da će tražiti od nadležnih organa da predoče dokaze o tome.

Slučaj praćenja supruge brata Siniše Malog i njene bebe se sada istražuje, kaže, jer su iz opozicije počeli da govore da to ima veze sa nameštenim stvarima, i da je to radio SNS.

Kaže i da ne zna da li je to radio novinar Krika ili ne, kako se tumači snimak sa sigurnosnih kamera, ali sigurno da nije MUP, prenosi Tanjug.

„Pošto su rekli da je umešan SNS, očekujem da nadležni organi obaveste javnost. Ako neko misli da će se sakriti ako ima prebivalište u nekom drugom delu bivše Jugoslavije - neće se sakriti”, rekao je Vučić.

Navodi da je u tekst Krika upletena čak i njegova porodica, „da je njegov brat seo sa tim čovekom jednom u pomenuti automobil”, misleći na brata Siniše Malog.

„Pa, oni su drugovi, kakav je to problem. Zamislite, strašni kriminalci! Da stanete da se nasmejete... mada tu ima čudnih detalja. Kako su dolazili do podataka o automobilu?”, rekao je i istakao:

„Ali, ovo sa bebom nije ni za smeh, ni za šalu i to ćemo da vidimo”, rekao je Vučić.

Na opasku novinara da je policija demantovala danas da bilo ko prisluškuje i prati lidere opozicije, Vučić kaže da ne razume zašto su uopšte reagovali, jer im tako samo pridaju na značaju.

Kako kaže, oni se ponašaju u stilu „mnogo nam je teško, mi smo neprijatelji režima”.

„Kao da sam vas ja birao, izvlačio iz fioke da mi budete protivnici”, rekao je Vučić i naveo da pod tim misli na činjenicu da istraživanja pokazuju nizak rejting njegovih političkih protivnika.

„DS ima 3,2 odsto, Đilasova stranka 3,1, Dveri 2,7 i Vukova Narodna stranka jedan odsto - svi zajedno nešto manje od zbira ovih procenata i to je veliki problem i odatle priče o bojkotu”, rekao je.

Verujem da će Boris želeti da čuje šta mislim

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da od novoizabranog britanskog premijera Borisa Džonsona očekuje dobar kontakt, odnosno da bude voljan da čuje šta „mali” imaju da kažu.

„Nadam se da sada kada je postao glavni na Ostrvu da je ostao isti i da će razgovarati sa nama malima, kad god mi smatramo da je to važno i potrebno, a ja to ne tražim često”, rekao je Vučić.

Kaže da mu je Džonson dobar poznanik.

„Nismo se mi mnogo družili, ali znamo se dugo, već osam godina, a upoznao sam ga i kada je bio na poziciji gradonačelnika Londona, pre ulaska u 'visoku politiku' “, kaže Vučić.

„Naši interesi se nekada podudaraju, nekada se razlikuju, ali ako išta mogu da kažem, mogu da kažem da ćemo imati siguran kontakt i nema sumnje da će Boris u svakom trenutku odgovoriti na poziv Srbije. Da li će njegov odgovor biti pozitivan ili negativan zavisi od interesa Velike Britanije”, naveo je on..

Dodao je da se nada značajnijoj podršci Velike Britanije.

„Očekujem da ćemo u svakom trenutku mi moći da čujemo šta oni misle i da će Boris sigurno želeti da čuje šta ja imam da kažem. Bar do sada je to želeo, verujem da se nije promenio”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Još jednom hvala Kini za spas Železare

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji sutra u Smederevu prisustvuje ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju novog postrojenja Aglomeracije kompanije HBIS Group Srbija, još jednom se zahvalio Kini i njenom predsedniku na spasavanju Železare.

„Hvala Kinezima, našoj braći. Oni prate šta mi ovde govorimo i želim da prenesu pozdrave predsedniku Si Đinpingu. Da mu kažu da ga čekam ovde ili krajem godine ili početkom sledeće”, rekao je on za TV Pink i dodao da će ga neki „optužiti” da to radi zbog izbora.

Vučić je naveo i da je Železara naša najznačajnija fabrika, koja je „prešla” Fijat, i donosi Srbiji na stotine miliona evra prihoda godišnje.

„Nova investicija je izuzetno važna za nas”, podvukao je Vučić.

On je rekao da je uvek srećan kada ide u Železaru, ili samo prolazi pored nje, jer je to fabrika koja znači život za Srbiju.

„Hvala našem bratu i prijatelju, Si Đinpingu što je to uradio. Da nije bilo njegovog angažmana i kompanije HBIS, nikada Železaru ne bismo pokrenuli”, istakao je predsednik.

Kako je rekao, siguran je da je Srbija na veoma dobrom putu i da građani ne treba da brinu za budućnost.

„Uskoro prelazimo magičnih 500 evra prosečnu platu, za koji mesec. I, onda možemo da kažemo da smo nešto napravili”, istakao je Vučić.

„I, onda ću da pustim moje kolege iz opozicije, koje su mi u skupštini govorile da će, kada plata bude 500 evra, pozvati sve da glasaju za SNS. Pa ću to da stavim u spot za izbore, da i oni pozivaju narod da glasaju za SNS”, rekao je Vučić.

Najavio je i da će u oktobru ići na krunisanje japanskog cara, što će biti još jedna prilika da se sretne sa japanskim premijerom Šinzom Abeom.

„Verujem da još možemo dosta da uradimo na ekonomskoj saradnji s Japanom”, kazao je on i najavio dolazak komesara EU za proširenje Johanesa Hana u Beograd u četvrtak i petak.

„Biće još zvaničnika. Tek će biti dobrih vesti inovih fabrika i potpisivanja ugovora. U pitanju su dani, možda nedelja ili dve i ponovo će Banat da se raduje”, najavio je Vučić nove investicije, prenosi Tanjug.

Vučić o Haradinaju u Hagu: Očekujem samo farsu i predstavu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da od poziva i pojavljivanja Ramuša Haradinaja pred Specijalnim sudom u Hagu ne očekuje ništa, osim farse i predstave.

„Ne očekujem ništa, samo jednu farsu i predstavu da je OVK štitila ljude od 'srpskog agresora' i da su bili veoma uspešni”, kazao je on u nacionalnom dnevniku TV Pink, prenosi Tanjug.

Upitan da li je datum za odlazak Haradinaja u Hag baš na 20. godišnjicu nekažnjenog zločina u Starom Gracku namerno izabran, Vučić je kazao da misli da Haradinaj nije povezan samo sa tim zločinom, već i sa mnogim drugim.

„To treba da ustanove neki drugi, koji ranije za to nisu imali političke volje i hrabrosti da se s tim uhvate u koštac”, ukazao je on i dodao da je Haški tribunal, pred kojim je Haradinaj ranije bio oslobođen, bio politički sud, a da je sada reč o nekom drugom sudu, koji je napravljen na drugačijim pravnim osnovama.

Ističe da nema nikakvu iluziju da će Haradinaj veoma brzo biti pušten kući i to možda za dan dva, a da će onda biti veći heroj, jer će reći kako je štitio interese Albanaca i Kosova.

„Očekujem da će Haradinaj, kada se vrati, nastaviti da se bavi rušenjem vlasti u Srbiji”, primetio je Vučić.

Što se zločina u Starom Grackom tiče, kaže da nema iluzija da će biti istražen, te da se plaši da tome nije dovoljno posvećena pažnja.

Vučić: Pozvaćemo ODIHR da proveri izborne uslove

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će premijerka Ana Brnabić uskoro pozvati Kancelariju za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) OEBS-a da dođe u Srbiju i proveri izborne uslove.

„Mi ćemo da pozovemo ODIHR, koji se bavi izborima, da dođu, pa neka se pet, šest meseci pre izbora bave proverom kako navodno mrtvi glasaju, živi ne glasaju. Neka provere birački spisak da kažu da li mi nešto petljamo i krademo”, istakao je Vučić u Nacionalnom dnevniku TV Pink, prenosi Tanjug.

Uveren je, međutim, da će i posle toga neki biti nezadovoljni, pa će reći kako im se ne sviđaju pravila međunarodne zajednice, sve ono što je svet prihvatio kao principe.

Vučić je rekao da će njegova stranka na izborima predstaviti šta je urađeno, koje je korake od sedam milja pravila Srbija, a da će svaku volju naroda prihvatiti i priznati.

Ukazao je da će na izborima biti ostvarena još veća razlika.

„Kažete da je 42 odsto Zelenskog u Ukrajini velika pobeda, a ovde će da bude 50 odsto, a oni neće imati ni 13 odsto, koliko su imale proruske partije”, uveren je on.

Rekao je za opoziciju da ima svoj svet u kojem je zatvorena, da maltretiraju sve one koji bi da izađu na izbore.

„Setio se deo DS da može nešto da dobije, a može, a onda ga preko Đilasovih i Šolakovih medija obeleže kao izdajnika, kao što su i Sergeja Trifunovića. Kada Vučić kaže nešto pristojno o nekome od njih, onda ga proglase da je 'crv koji bi da nas razjede'”, kazao je on.

Komentari17
83e8d
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

dejan
Ajmo da popravimo asfalt po gradu,sve rupa do rupe,da se sredi uzas od saobracaja,da se ne izlije odmah kanalizacija cim padne kisa,da ne rastu komunalije svaki cas,da stignemo Hrvate po standardu,da ne odlaze ljudi,da imamo vise dece,da udzbenike sami pisemo,da.....to ljudi zele.
Aleksandar Mihailović
O kakvom ekonomskom rastu je reč, koji su pokazatelji? Kako se do istog došlo ako su u većini resora nesposobni i nekompetentni kadrovi, sa kupljenim ili bez ikakvih diploma i iskustava u poslu za koji ih narod plaća? Kada ćemo dobiti pregled ukupnih subvencija, olakšica i koliko su te firme vratile budžetu, koliko ih još radi i koliko je domaćih zatvoreno? Da li se suficit odnosi na opljačkano od penzionera, a ako ga ima zbog čega se uzimaju krediti za proširenje carinskih prelaza?Ko profitira?
Lazar
Vucic ocekuje i bolju klimu za psenicu... Tu sam prestao da citam...
mikica
Srbija mora napred,situacija na KiM u tome je ne sme ometati.
Zeljko Adzic
Vucicu,probaj biti vise predsednik a manje sef partije.Svugde te ima,po svim novinama i to ne jedan tekst vec vise.Opozicija,ma kako losa bila je potrebna Srbiji radi mentalnog zdravlja.,,kontrole rezima..buducnosti Srbije.Srbija ne sme sebi dozvoliti da zavisi od jednog coveka.Napadas Djilasa da je lopov...Zar to nije posao tuzilastva a ne predsednika?Dakle izgradnja pravne drzave bi ti trebao biti prvenstveni cilj!Da Srbi dobiju drzavu kojoj ce verovati i postovati je...

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja