ponedeljak, 19.04.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 25.07.2019. u 08:00 Ivana Albunović
Usvojen izmenjeni pravilnik o kvalitetu mesa

Nova pravila za proizvođače viršli, ćevapa i pljeskavica

Ako je u prerađevini više od polovine mehanički separatisanog mesa, to će morati da piše na deklaraciji
(Фото Ансплеш)

Veliku polemiku u javnosti i sumnju u bezbednost i kvalitet već godinama izaziva prisustvo mehanički separisanog mesa (MSM) u prerađevinama. Iako je u suštini MSM (ali niže kategorije) kupac će morati da dobije informaciju da je proizvod napravljen od mesa treće kategorije, a ne više, kao što su but, plećka…

Kako „Politika” saznaje, upravo je ovo jedna od najvećih novina i pogodnosti za potrošače koja se uvodi nedavno usvojenim Pravilnikom o kvalitetu usitnjenog mesa proizvoda i poluproizvoda od mesa. Da bi ta informacija kupcima bila jasna, proizvođači će morati uz naziv proizvoda da navedu i izraz „od mehanički separisanog mesa” ukoliko je više od polovine mesa zamenjeno MSM. Takođe, obaveza proizvođača biće i da navede od koje vrste životinja je MSM dobijen.

– Na ovaj način kupac će sam moći da bira stepen kvaliteta proizvoda i u odnosu na cenu – izjavila je za naš list Emina Milakara, direktorka Uprave za veterinu, i dodala da nova pravila stupaju na snagu prvog marta naredne godine kako bi proizvođači imali vremena za usaglašavanje s novim parametrima kvaliteta. Milakareva ističe da je inicijativa za izradu novog pravilnika proizašla na osnovu iskustava trogodišnje primene prethodnog, ali i zbog potrebe usaglašavanja s novodonetim propisima.

– Ipak, najviše zbog inicijative naučne i stručne javnosti, kao i industrije hrane, s ciljem da se unapredi kvalitet proizvoda od mesa, zaštiti interes potrošača i jasnije definišu pojedine odredbe koje su kupce dovodile u zabludu – rekla je naša sagovornica. Novim pravilnikom uspostavljen je i standard za proizvodnju viršle. Ovaj naziv, kako je istakla, do sada se u masovnoj potrošnji koristio za razne proizvode iz iste grupe. To je davalo mogućnost proizvođačima da koriste sirovine izuzetno niskog kvaliteta s dodatkom aditiva, boja, soli, bez jasne zaštite kvaliteta proizvoda koji najviše konzumiraju upravo najosetljivije kategorije stanovništva – deca, bolesnici…

– Sada su parametri kvaliteta za zaštićen proizvod viršla izuzetno visoki. Od procenta zastupljenosti proteina mesa, do ograničenja u dodavanju soli, boja i aditiva – objasnila je direktorka Uprave za veterinu. Takođe, pravilnikom je uvedena kategorija proizvoda „zaštićenog kvaliteta”, kao što je srpska kobasica, koja predstavlja proizvod visokog kvaliteta od svinjskog mesa. Ali i nova pravila šta se od mesnih specijaliteta može nazvati ćevapom i pljeskavicom.

Naša sagovornica kaže da su potrošači bili suočeni, naročito na mestima za prodaju brze hrane, da se pod pojmom ćevapčića i pljeskavica prodaju proizvodi koji nisu ni blizu tradicionalnog sastava i načina pripreme. Uspostavljanjem jasnih kriterijuma za ove proizvode, naglašava, čuva se tradicija Srbije, kako bi ti proizvodi pod zaštićenim nazivom imali određeni kvalitet, bez dodavanje belančevina i drugih dodataka, osim soli i začina. Ne dozvoljava se upotreba soje, aditiva i drugih sastojaka.

– S druge strane, postoje i kriterijumi za roštilj meso, gde je dozvoljeno dodavanje belančevina, ali onda to znači i niži kvalitet usitnjenog mesa – rekla je direktorka Uprave za veterinu.

Propisano je i da nije dozvoljeno usitnjavanje mesa živine u prisustvu potrošača, jer je ovaj postupak veoma rizičan za bezbednost hrane. Tako će uskoro trgovci moći da prodaju isključivo mleveno meso živine u originalnom pakovanju. Ostale izmene u pravilniku odnose se na usaglašavanje s novim propisima, usvajanje adekvatne terminologije i definicija i brisanja proizvoda koji po svojoj nameni nisu proizvod od mesa.

Komеntari12
d6e13
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

slamkamenac
Odlican zakon. Po meni trebalo bi jos poostriti kriterijume za sve proizvode mesnih preradjevina. Da sve kobasice, virsle, pastete i ostalo budu najviseg kvaliteta, po mogucnosti bez upotrebe nitrita jer su poznati kancerogen i samo ih stomacna kiselina neutralise ali ako se jede vise ili stomacna kiselina nije dovoljno jaka...Time bi smo dobili zdravije stanovnistvo, poboljsali stocarstvo ( jer se trazi vise kvalitetnog mesa) i postali poznati izvoznik najkvalitetnije hrane.
veganski
Svakom ko se brine okvalitetu mesa koje kupuje preporučujem jednostavno rešenje- prestanite da jedete meso! Ne treba vam u ishrani uopšte. Proteina imate u pasulju i drugim mahunarkama i žitaricama.
Zaliv. Net
Drzava ima sjajne zakone i propise ali sve dzaba kad se to ne postuje i sprovodi ili se proizvoljno sprovodi. RASULO OD DRZAVE
deda
Ima jos artikala koja bi trebalo kontrolisati jer su LAZNO etiketirana. Posteljina se sije od nekih pretankih i losih tkanina sa prilicnim dodatkom sintetike i ne trpe peglanje na visoj temp. a narocito sa sarama iz crtanih filmova pa nam deca spavaju na tim vestackim tkaninama, svuda pise pamuk 100% a pranje na 30%?!
Ismail
Umesto da se kamere za nadzor postave u pogonima za preradu mesa, postavljene su na tehničkim pregledima da bi se zadovoljili tajkuni uvoznici novih vozila. To znači da prerađivači sada mogu deci u viršle i paštete da trpaju 50% đubreta a da srbi sa najmanjim platama u Evropi treba da kupuju nova vozila. I svi zadovoljni. A imamo 21.000 mrtvih od raka godišnje.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja