sreda, 28.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
utorak, 30.07.2019. u 14:59

Medalje za srpske gimnazijalce na takmičenju iz hemije uz podršku NIS-a

Освајачи медаља (Фото НИС)

Na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi za učenike srednjih škola, održanoj u Parizu,  članovi srpskog tima osvojili su tri medalje i jednu pohvalnicu u konkurenciji timova iz 80 zemalja sveta. Igor Topalović iz Užičke gimnazije osvojio je srebrnu medalju, a bronzane medalje pripale su Mihailu Miloševiću iz  beogradske Matematičke gimnazije i Mihailu Mirkoviću iz Prve beogradske gimnazije. Aleksandra Ljubenović iz Gimnazije Leskovac osvojila je pohvalnicu. Svi oni na takmičenju su učestvovali  zahvaljujući podršci kompanije NIS.

Mentori ekipe Srbije na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi su bili profesor dr Dušan Sladić sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i profesor dr Niko Radulović sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Međunarodna hemijska olimpijada je najveće takmičenje znanja iz hemije za srednjoškolce i podrazumeva izradu teorijskih i praktičnih zadataka u ukupnom trajanju od 10 sati. Naučne oblasti koje olimpijada pokriva često su vrlo napredne i značajno prevazilaze nivo srednjoškolskog gradiva.

Kompanija NIS u okviru programa „Energija znanja“ podržava Srpsku hemijsku olimpijadu, kao i odlazak srpskog tima na Međunarodne olimpijade iz hemije od 2014. godine. Za to vreme, zaključno sa 2019. godinom, u kojoj se obeležava 100 godina Međunarodne unije za čistu i primenjenu hemiju (IUPAC), tim Srbije je osvojio ukupno 21 medalju iz hemije.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja