četvrtak, 04.06.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 08.08.2019. u 15:19

Smanjenje upotrebe mesa može sprečiti klimatske promene

(Фото Пиксабеј)

Uticaj koji bi klimatske promene mogle imati na plodnu zemlju i zalihe hrane širom sveta glavna su tema naučnog izveštaja sa panela Ujedinjenih nacija koji je danas predstavljen u Ženevi. Prema navedenom izveštaju velika potrošnja mesa i mlečnih proizvoda na Zapadu imaju značajan uticaj na globalno zagrevanje. U dokumentu koji je pripremilo 107 naučnika za panel UN o klimatskim promenama stoji da se efikasnijom upotrebom poljoprivrednog zemljišta može smanjiti emisija štetnih gasova, kao i da bi se mogao nahraniti veći broj ljudi ako se smanji konzumacija mesa i mesnih proizvoda.

„Ne kažemo da svi treba da prestanu da jedu meso, na nekim mestima ljudi ni nemaju drugi izbor. Ali je očito da ga na Zapadu jedemo previše”, kaže ekolog Pit Smit sa Univerziteta Aberden, javlja Bi-Bi-Si, a prenosi Indeks.

Izveštaj takođe upozorava da planovi nekih vlada da uzgajaju drveće, a da ga zatim spaljuju za proizvodnju električne energije, mogu zbog ograničenog zemljišta ugroziti proizvodnju hrane, osim ako se ne sprovede u ograničenoj meri.

Funkcija tla unutar klimatskog sastava se često zanemaruje, no ono je drugo najveće spremište ugljen-dioksida (CO2) nakon okeana. Naime, biljke apsorbuju CO2 iz atmosfere i skladište ga u tlo, a krčenje šuma i neefikasna poljoprivreda mogu oštetiti sposobnost naše zemlje da reguliše štetne gasove. Kada se uništi tlo ugrožen je dalji razvoj biljaka, a ugljenik se oslobađa u atmosferu kao CO2.

Očekuje se da će klimatske promene ubrzati ovaj proces jer visoke temperature podstiču razgradnju organskih materija u tlu, povećavajući time emisiju štetnih gasova.

Bolje upravljanje zemljištem, uključujući kontrolisanu ispašu životinja i sadnju drveća, može povećati plodnost tla.

„Obradive površine se uništavaju prekomernom eksploatacijom, što pogoršava klimatske promene. Tlo je deo problema, ali ako ga efikasnije obrađujemo ono može biti i deo rešenja za globalno zagrevanje”, rekao je Smit.

Vodeći političari bi trebalo da razmotre rezultate ovog izveštaja na sledećoj konferenciji UN o klimatskim promenama koja će se održati 23. septembra u Njujorku.

Prošlog oktobra je upozoreno da je ograničavanje globalnog zagrevanja jedino moguće sprovođenjem „brzih, sveobuhvatnih i do sada neviđenih promena”. Prema sporazumu iz Pariza iz 2015. godine potpisnice su se obavezale da će održati rast globalne temperature na nivou do 2 stepena, dok bi najprihvatljivije bilo održati rast do 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na nivoe iz 19. veka.

Komentari3
56f79
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

islam hajrudin
Ovo s mesom ce sigurno imati velikog odjeka u Indiji.
slamkamenac
Nema proizvodnja svakog mesa isti negativan ucinak. Najgori su prezivari zbog proizvodnje metana. Najbolja je zivina koja jedva da utice uopste. Ako su krave po proizvodnji gasova ( CO2 i metana) 91%, ovce i koze su 93%, svinje svega 11% a zivina ispod 1%. Medjutim, ja kao Srbine se uopste ne bih na ovo obazirao, time neka se sekiraju Amerikanci i Evropljani mi Srbi i onako vise nemamo stocni fond.
Пантелија
Значи свиње свега 11%. Добро је :)

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja