Teško je zamisliti da u tako malenom i krhkom plodu ribizle postoji obilje vitamina Ce. Osim njega, ribizle sadrže i organske kiseline, pektin i tanine.
Ribizla je bobičasto voće. Plod izgleda kao minijaturna verzija grožđa, a obično je crvene, bele ili crne boje, u zavisnosti od vrste. Crna je obično gorča od druge dve, dok crvena i bela imaju osvežavajući sladunjavo-kiselkasti ukus.
Ribizla se preporučuje kako zdravim osobama tako i obolelim od bubrežnih bolesti, različitih infekcija i kod problema sa probavom. Ovo voće potpomaže i detoksikaciju organizma. Poznato je da je ribizla dobra i kod menstrualnih bolova i problema u menopauzi. U narodnoj tradiciji, kod raznih domorodačkih plemena Amerike, i danas se ribizla koristi za pojačanje plodnosti kod žena.
Pored vitamina Ce ribizla je dobar izvor vitamina Ka, pa se preporučuje za održavanje zdravlja kostiju.
Dobro ih je jesti i u slučaju gripa, promuklosti, kašlja, gihta, reumatskih bolesti, anemije i nedostatka vitamina u svrhu opšteg jačanja organizma.
Ribizle se preporučuju kod čira na dvanaestopalačnom crevu i želucu, gastritisa i smanjenog lučenja želudačnih sokova. Crvena ribizla pospešuje apetit i smanjuje žeđ, pa se može koristiti i u dijetama za gojenje.
Najčešće se crvena ribizla jede u okviru užina u svežem stanju ili kao džem, marmelada, žele ili kao voćni sok. Veoma zdravo je i vino od ribizle.
Crna ribizla uglavnom se prerađuje u sokove. Crvena ribizla lako se uzgaja, ali se bere ručno, za razliku od crne kod koje se plodovi uglavnom beru mehanizovano.
Sezona ribizle uveliko je u toku pa požurite do najbliže pijace i osvežite se prirodnim vitaminskim bobicama.
Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com